Çanlar artık İtalyan ekonomisi için çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanlar artık İtalyan ekonomisi için çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 01:12

Londra merkezli Capital Economics'in Avrupa Ekonomisti Ben May, yüksek kamu borcu ve uzun zamandır mali reformları gerçekleştirememesi nedeniyle İtalyan ekonomisinin İspanya'dan çok daha kaygı verici bir durumda olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın mevcut ekonomik görünümüne ilişkin soruları yanıtlayan May, İspanya ekonomisinin hala belli başlı ekonomik zorluklar yaşadığını ancak buna karşın, İspanya'daki mevcut mali durumun İtalya'dan daha parlak olduğunu söyledi.

İtalya'da orta vadeli kamu finansmanı görünümünün "korkunç" seviyede olduğunu ifade eden May, ilerleyen aylarda İspanya hükümet tahvil faizlerinin İtalya'nın devlet tahvilleri faizinin altına gerilemesinin şaşırtıcı olmayacağını vurguladı.

İspanya'nın İtalya'ya oranla gerekli yapısal ekonomik reformları gerçekleştirmede çok daha hızlı davrandığını belirten May, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz dört yıl boyunca İspanya'nın 10 yıllık devlet tahvili faizi İtalya'nın devlet tahvili faizlerinin üzerinde seyretme eğilimindeydi. Her iki ekonominin de zorda olduğunu göz önüne aldığımızda, yakın dönemde İspanya'nın yüksek kamu borcunu azaltma kabiliyetinin zayıfllaması, vergi mükellefleri yoluyla bankalarını desteklenmeye ihtiyaç duyması, İtalya'nın uzun vadeli yapısal problemlerini gölgede bırakmıştı. Fakat Ekim ayından itibaren, İspanyol devlet tahvillerinin faizi ortalama 10 baz puanla İtalyan devlet tahvillerinin altında seyrederek, İspanya tahvillerine ilişkin kredi riskinde azalışını yansıttı. Bu durum İspanya ekonomisinin iyileşme yolunda olduğuna işaret etmektedir."

Haberin Devamı

"İTALYA'DA İŞSİZLİK HIZLA ARTIYOR"

İspanya ekonomisinin yakın vadede İtalya'dan daha iyi bir performans ortaya koymasını beklediklerini ifade eden May, yılın üçüncü çeyreği itibariyle
İspanya'nın iki yıldır devam eden resesyondan çıkışa başladığına işaret ederek, "İspanya'da işsizliğin önümüzdeki dönemde zirvede olmaya devam etmesini beklemekle birlikte, ülkede istihdam piyasasındaki en kötü düşüşün geride kaldığını düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan İtalya'da işsizlik oranının net bir şekilde artış eğiliminde olduğunu, Eylül ayında İtalya'da işsizlik oranının yüzde 12,5 ile 1990'lardan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştığına dikkati çeken Ben May, buna ek olarak İtalya'nin rekabeti artıracak yapısal reformları uygulama konusunda İspanya'nın gerisinde kaldığını belirtti.

Haberin Devamı

OECD'nin de İspanya'nın 2010-2011 yıllarında gerçekleştirmesi gereken reformların çoğunu hayata geçirdiğini vurguladığını aktaran May, sözlerini şöyle tamamladı:

"İtalya'daki politik gerilimler reformları gerçekleştirme konusunda ani bir hızlanma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. Fakat tüm bunlara
karşın hali hazırda İtalya'nın bütçe açığı İspanya'dan biraz daha iyi durumda... İspanya'nın bütçe açığının bu yıl GSYH'nın yüzde 7'sini bulmasını beklerken, İtalya'nın bütçe açığının GSYH 'sına oranla yüzde 3,5 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Fakat bu duruma karşın, İspanya'nın kamu finansmanı halen İtalya'dan çok daha sağlıklı bir durumda... Yılın ikinci çeyreğinde, İtalya'nın kamu borcu GSYH'nın yüzde 133'ü seviyesindeydi. İlerleyen dönemde, İtalya'nın kamu borcunun, İspanya'nın GSYH'na oranla yüzde 92 seviyesinin üzerinde olmasının bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!