Türk doktorun araştırması ABD'de

Güncelleme Tarihi:

Türk doktorun araştırması ABDde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 00:00

Bakırköy Sadi Konuk Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahisi Kliniği’nde varis hastalarıyla yapılan araştırma 26’ıncı Amerikan Varis Kongresi’nde sunulmak üzere kabul edildi. Kliniğe varis şikayetiyle başvuran toplam 31 bin 235 kişiyle ilgili verileri içeren araştırma yine alanının saygın dergilerinden Journal of Vascular Surgery’de de yayınlanacak.

Haberin Devamı

Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahisi Klinik şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül önümüzdeki Şubat ayında New Orlans’da yapılacak kongrede poster ve sözlü bildiri olarak araştırmayı sunacaklarını söyledi. Araştırmada kliniğe bacakta ağrı, şişlik, renk değişikliği, gözle görünen varis, gece krampları, kaşıntı gibi varis şikayetleriyle başvuranlara değerlendirildi. Klinikte 31 bin 235 kişinin, toplam 43 bin 132 bacağı (bazı kişilerin her iki bacağına) doppler ile değerlendirildi. Sözkonusu kişilerin yüzde 38’i erkek, yüzde 62’si ise kadındı. Yaş ortalaması 48.9 olan bu kişilerin 10 bin 379’unda dıştaki toplar damar yetmezliği bulundu. 4 bin 870 bacakta ise dış damar yezmezliği vardı. 11 bin 501 bacakta ise yine bacağın en önemli toplar damarı olan iç damarda varis tespit edildi.

Haberin Devamı

VARİSTEN KORKAN ÇOK, GERÇEK HASTA DAHA AZ

Ancak incelenen hastalara göre çok daha az sayıda bacağın varis ameliyatına ihtiyacı saptandı. Hastaların bir kısmına ilaç, lazer vs. tedavileri uygulandı. Bin 632 de varis ameliyatı yapıldı. Ameliyat olanların 793’ü erkek, 839’u kadın.

Ameliyat olan erkeklerin 97’si çift, 696’sı ise tek bacaktan oldu. Ameliyat olan kadınların da 93’ü çift, 746’sı tek bacak ameliyatı oldu.
Doç. Dr. Akgül, “Aslına bakarsanız bütün dünyada en çok yapılan ameliyat varis. Kliniğe varis olduğunu düşünerek başvuranların sayısıyla bizim saptadığımız gerçek hastalar arasındaki fark, kişilerin yaşadıkları belirtileri abartılı bir şekilde varise yorduğunu gösteriyor. Doktorlar şikayetleri değerlendirirken damarlara bakabilmek için doppler çekiyor. Dopplerin ağrısız, girişmsel ve radyoaktif içermeyen bir yöntem olmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu arada ciddi yere zaman kaybı ve maliyet artışı yaşanıyor” diyor.

SIK GÖRÜLÜYOR

Varis ortalama yüzde 35 sıklıkta görülüyor. Yaş ilerledikçe varis görülme riski daha da artıyor. Varis, bacak damarlarında belirginleşme, damarların ciltten kabarıklaşmayla birlikte kıvrımlı hal almaları, ağrı, kaşıntı, geceleri artan kramplarla kendini belli ediyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!