O müdüre müebbet onaylandı

Güncelleme Tarihi:

O müdüre müebbet onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 01:38

Sarıyer’de dergi dağıtırken gözaltına alınan Engin Çeber karakolda ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu 10 Ekim 2008’de öldü. Mahkeme sürecinin sonunda Türk yargı tarihinde ilk kez yapanla birlikte, işkenceye göz yuman biri de müebbet hapis cezası aldı.

Haberin Devamı

Engin’in ölümüyle ilgili 42 kişiye açılan davada iki kez yargılama yapıldı. Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu’na işkenceye göz yumduğu için, infaz koruma memuru Sami Ergazi ve başgardiyan Selahattin Apaydın’a da bizzat katıldıkları için müebbet hapis cezası aldığı ikinci yargılamanın gerekçeli kararında, Engin Çeber’in karakolda kaba dayak Metris’te ise işkence gördüğü anlatıldı. Yargıtay 1 yıl sonra, mahkemenin kararını aynen onadı. Karar Türk hukuk tarihinde, işkenceye verilen en ağır ceza oldu.

Daire , tutuklu yargılanan infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi ve Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu hakkındaki, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan verilen “müebbet hapis” cezasını onadı. Müdür Karaosmanoğlu “ihmal suretiyle işkence” suçundan verilen ceza da kesinleşti. Sanık infaz koruma memurlarından Nihat Kızılkaya hakkındaki “işkence” suçundan 2 yıl 6 aylık; polislerden Mehmet Pek ve Abdülmüttalip Bozyel hakkında, işkence suçunu üçer kez işledikleri için verilen ayrı ayrı 2 yıl 6 aylık ceza da kesinlik kazandı. Buna karşın, polis Aliye Uçak hakkındaki karar “kasten yaralama” kapsamına girdiği gerekçesiyle bozuldu.

Haberin Devamı

GEREKÇELİ KARARDA İŞKENCENİN DETAYLARI VARDI

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında Engin Çeber’e nasıl işkence yapıldığını detaylarıyla anlatıldı. Türkiye’de bugüne kadar işkenceden verilen en ağır cezanın gerekçesinde şu detaylar yer aldı:

Engin Çeber ve arkadaşları Şehit Muhsin Bodur Karakolu’nda kaba dayağa maruz kaldı. Elleri arkadan kelepçeli olarak 24 saat bekletildiler. Muayene sonrası raporlarında kaba dayak bulgusuna rastlandı.

ADLİ TIP: İŞKENCE METRİS’TE

Adli Tıp raporuna göre Engin’i ölüme götüren işkence, Metris Cezaevi’nde bulunduğu 4 Ekim ile 7 Ekim arasında yapıldı. 12 yıl 6’şar ay hapis cezası alan infaz koruma memurları Murat Çise, Yavuz Uzun ve Tuncay Bozo, Engin Çeber, Özgür Karakaya ve Cihan Gün’ü sayımda ayağa kalkmadığı gerekçesiyle ıslatıp, demir çubukla dövdü.

Davada 2 yıl 6 ay hapis cezası alan başgardiyan Nihat Kızılkaya Engin Çeber’e 7 Ekim 2008 sabahı ayağa kalkmadığı gerekçesiyle iki tokat attı. Diğer infaz koruma memurları arayı girdi. Engin Çeber’i Nihat Kızılkaya’nın elinden kurtardı. Ancak Engin Çeber o kadar da şanslı değildi. Aynı gün, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi’nin elinden kurtulamadı. Engin başına ve boynuna darbeler aldı. Başı duvar ve demir kapılara vuruldu. Sistematik işkence 2 ile 6 dakika arası sürdü.

Haberin Devamı

MÜDÜRDEN GÖZDAĞI

Tüm bu yaşananların ardından Engin Çeber’in koğuşuna, işkenceden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu girdi. “Bundan sonra sayım vermeyenler bu şekilde cezalandırılacaktır” diyerek işkencecilere sahip çıktı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!