"Barzani Perver'i de getirecek" iddiası

Güncelleme Tarihi:

Barzani Perveri de getirecek iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 16:26

DİYARBAKIR’a hafta sonu gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kentte görüşeceği Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin kendisi ile birlikte ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’i getirebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Başbakan’ın Diyarbakır’da Barzani görüşmesinin bir sürpriz ve mesaj olduğunu belirterek, "Sayın Barzani ile böylesi bir süreçte görüşme gerçekleştiriyor olması sürece olumlu bir katkıdır. Çünkü çözüm sürecini Irak Kürdistan Federe yönetiminden ve Rojava’dan bağımsız düşünmek mümkün değil" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Diyarbakır’a yapacağı ziyaret öncesinde hazırlıklar başladı. Kentteki billbaordlara Türkçe, yerel gazetelere ise Türkçe-Kürtçe ilanlar verilerek, Erdoğan’ın kente geleceği duyuruldu. Yerel gazetelere ’Çözüm sürecinin baş mimarını kucaklıyoruz’ başlığı ile verilen Kürtçe ilanlarda demokratikleşmle paketi ile yasak olmaktan çıkan ’W’ ve ’X’ harfleri de kullanıldı. Başbakan’ın toplu açılış yapacağı Kantar Kavşağı’nda ise çalışmalar sürüyor.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek olmasını değerlendirdi. Ensarioğlu, Erdoğan’ın bu çözüm sürecinde bölgeye yapacağı ziyareti çok önemsediklerini, vereceği mesajların da önemli olacağını söyledi. Ensarioğlu, şöyle dedi:

"Böylesi bir süreçte, çözüm süreci devam ederken Sayın Barzani ile Diyarbakır’da Başbakan’ın görüşmesi yeni bir gelişmedir. Daha önceden tasarlanan bir gelişme değildir. Çok olumlu bir gelişmedir. Sayın Barzani, ’Kürdistan Federe yönetiminin başkanı’ olarak ilk defa Diyarbakır’a gelecek. Sembolik önemi olan bir yerde sayın Barzani’nin Başbakan tarafından karşılanması ve ağırlanması aynı zamanda kendisine ve Kürtler’e yapılmış bir jesttir."

"KÜRT YÖNETİMİ İLE STRATEJİK BİR ORTAKLIK SÖZ KONUSUDUR"

Milletvekili Ensarioğlu, Barzani ailesinin, bütün Kürt coğrafyasında sembolleşmiş, itibarlı ve değerli olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Barzani; bütün Kürtler için önemli bir isim. O yüzden Diyarbakır’da ’Başkan’ olarak karşılanıp ağırlanması herkesi mutlu edecek bir gelişme. Çözüm süreci de bir mesajdır. Çözüm sürecine de bir katkısı olacak. Bir takım görüşmeler olacak. Çünkü, son 2-3 yıldır Irak Kürdistan yönetimi ile statejik bir ortaklık söz konusudur. Enerji alanında çok ciddi, bağımsız anlaşmaların, petrol, gaz, enerji nakil hatları konusunda hem kendilerinin bu petrolleri üretmeleri ve bağımsız olarak dünya pazarında pazarlamaları konusunda bir stratejik ortaklık yapılıyor. Bu stratejik ortaklık her alanda yapılacak. Bu ilişkinin batılı güçleri ve Bağdat yönetimini rahatsız ettiğini de biliyoruz. Ama aynı zamanda Bağdat yönetimi ile de ilişkiler ve görüşmeler yapılıyor."

Başbakan Erdoğan’ın böylesi bir süreçte Barzani ile görüşme gerçekleştiriyor olmasının sürece katkısınında olacağını söyleyen Ensarioğlu, "Çünkü, ’Çözüm sürecini’, Irak Kürdistan Federe yönetimi ve Rojava’dan (Suriye’nin kuzeyinde Kürtler’in yaşadığı bölge) bağmısız düşünmek mümkün değil. Çözüm sürecinin bir parçası da Irak ve Suriye’deki Kürtlerdir. Türkiye, bütün Kürtler’le geliştireceği olumlu ilişkilerle Ortadoğu’nun barışına katkı sunucak. Sadece Türkiye’nin barışına, kardeşliğine ve beraberliğine değil" dedi.

"ŞİVAN PERWER’İ DİYARBAKIR’A GETİREBİLİR"

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın davetlisi olarak hafta sonu sürpriz bir şekilde Diyarbakır’a gelecek olan Mesut Barzani’nin kendisi ile birlikte 37 yıldır yasal sıkıntılar nedeniyle Türkiye’den uzakta olan ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer’i getirebileceği belirtildi. Barzani’ye yakın kaynaklar, daha önce hükümet üyeleri tarafından defalarca Türkiye’ye davet edilen ancak, olası PKK tepkisi nedeniyle Türkiye’ye gelmeyen ve "Beni ancak, devlet, hükümet, BDP birlikte ortak çağırırsa gelirim" diyen Perwer’in Barzani’yi kıramayacağı ve davetlisi olarak gelebileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!