YÖK ve MEB akılcı ilaç kullanımına destek verecek

Güncelleme Tarihi:

YÖK ve MEB akılcı ilaç kullanımına destek verecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 12:31

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 Yılı Programı’na göre, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bilinçlendirme, müfredat geliştirme faaliyetleri yürütülecek, izleme değerlendirme sistemi kurulacak. SGK ,Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, YÖK, Kalkınma Bakanlığı, üniversiteler, özel sağlık kuruluşlarının işbirliğiyle başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının ve vatandaşların farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacak. Sağlık eğitimi müfredatlarına akılcı ilaç kullanımı eğitimlerinin dahil edilmesi yönünde çalışmalar devam edecek.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 Yılı Programı’na göre,bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda da toplumsal farkındalık artırılacak. Sağlık Bakanlığı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarca toplumsal farkındalığı artırmak için kampanyalar düzenleyecek. Astım, KOAH, kalp ve damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları ile ilgili halka ve sağlık personeline yönelik bilgilendirme materyali hazırlanacak ve dağıtılacak. Söz konusu hastalıklara yönelik standart tanı ve tedavi protokollerini hayata geçirmek için çekirdek eğitim müfredat programı hazırlanacak.

Tamamlayıcı tıp alanı denetim altına alınacak

Tamamlayıcı tıp kapsamındaki tedavi, bitkisel ürün ve hizmet sunucularıyla ilgili kalite ve güvenliğin sağlanması amacıyla standartlar belirlenecek ve bu alan denetim altına alınacak. Tamamlayıcı tıbbın, tıp eğitimine ve sağlık uygulamalarına entegrasyonu sağlanacak, bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalar desteklenecek.

Diğer taraftan, tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği hazırlanacak. Tamamlayıcı tıbbın, tıp eğitimine intibakı amacıyla müfredat güncellenmesine yönelik çalışmalar başlatılacak.

Okul sütü programı sürdürülecek

Okul çağı çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaya yönelik beslenme dostu okul sayısı artırılacak ve bilgilendirme kampanyaları yürütülecek. Okul Sütü Programı sürdürülecek. Ailelerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmalarını sağlamak amacıyla içerisinde toplumda rol model olan kişilerin de bulunacağı bilgilendirmeye yönelik ulusal kampanyalar düzenlenecek.

Tütün kullanım oranı düşürülmesine Bakanlık desteği

Programa göre, erişkinlerde tütün kullanım oranı düşürülecek. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MEB, SGK işbirliğiyle tütün bağımlılığının tedavisi için kısa klinik müdahalenin birinci basamakta verilmesi sağlanacak. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hizmetlerinin de SMS, elektronik posta ve web uygulamaları aracılığıyla desteklenerek geliştirilmesi sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!