CHP’den bedelli teklifi

Güncelleme Tarihi:

CHP’den bedelli teklifi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 11:38

CHP yönetimi, Meclis Başkanlığı’na verdiği teklifle bedelli askerlik tartışmasını yeniden açtı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekillerinin teklifi, 28 yaşını dolduran vatandaşlardan dar gelirlilerin ücretsiz, geliri iyi olanların da 15 bin lira karşılığında bedelli askerlik yapmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bedelli tekliflerini açıkladı. CHP’nin teklifine göre 31 Aralık 2013 itibariyle 28 yaşından gün almış olup askerliğini yapmamış olanlar bedelliden yararlanabilecek. Yıllık geliri 14 bin liranın altında kalanlar, hiçbir ücret ödemeden askerliğini yapmış sayılacak. Gelir düzeyi 14 bin lira ila 25 bin lira arasındakiler 7 bin 500 lira, 25 bin 1 lira ve üstünde geliri olanlar ise 15 bin lira karşılığında bedelli askerlik yapabilecek. Hamzaçebi, hükümetin daha öne 31 Aralık 2011 tarihinde 30 yaşından gün almış olanlar için 30 bin lira bedel öngörerek çıkardığı düzenlemenin hem yaş hem de ücret düzeyi nedeniyle beklentiyi karşılamadığını söyledi. Hamzaçebi, Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre önceki kanuna göre bedelli şartlarını taşıyan 470 bin askerlik yükümlüsünden sadece 70 bininin başvuru yaptığını vurguladı. Hamzaçebi şunları söyledi:

Haberin Devamı

12 AY DA FAZLA

“Eski bedelli düzenlemesi büyük hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Askerliğin 12 aya düşmesi yeni bir bedelli ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bedellinin temel nedeni zorunlu askerlik süresinin uzunluğudur. Türkiye’nin asıl yapması gereken gençlere güven verecek bir şekilde zorunlu askerlik süresini daha da kısaltmaktır. Devletin ihtiyaçları ile bireylerin ihtiyaçları arasında yeni bir denge kuracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekir. Bizim teklifimizde hem yaş daha makul seviyeye çekilmekte hem de Genelkurmay’ın asker kaynaklarının kuruması engellenmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!