Apartlara reklam cezası

Güncelleme Tarihi:

Apartlara reklam cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 01:15

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili çıkışının ardından Reklam Kurulu da, çoğunlukla öğrencilerin tercih ettiği apartlarla ilgili ilginç bir karara imza attı.

Haberin Devamı

Kurul, apart otel şeklindeki konaklama merkezlerinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli özel öğrenci yurdu gibi tanıtıldığını belirledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, son günlerin en sıcak tartışma konusu olan kızlı-erkekli apartları mercek altına aldı. Söz konusu toplantıda 215 dosyayı karara bağlayan Kurul, ön inceleme sonucunda bu dosyalardan 128’ini detaylı incelemeye değer bulmadı. Kurul’un incelemeye değer bulduğu diğer dosyaların 82’si mevzuata aykırı bulundu. Bunlardan 53’üne ‘durdurma’ cezası verilirken 29’una ise idari para cazasıyla birlikte ‘durdurma’ cezası uygulanmasına karar verildi.

KURULUN DENİZLİ KARARI

Reklam Kurulu, gelen şikayetler üzerine beş apartı yakın takibe aldı. Kurulun özellikle Denizli’deki yurtlarla ilgili bu kararının Başbakan Erdoğan’ın “Denizli’de şahit olduk, kız öğrencilerle erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu muhafazakar yapımıza ters” açıklamasına denk gelmesi dikkat çekti.
Kurul, Denizli Özel Öğrenci Yurtları, Papatya Apart, Denizli Ata Kız Yurdu, Denizli Palmiye Kız Öğrenci Yurdu gibi apartların internette yayınlanan reklamlarında apart otel şeklindeki konaklama merkezinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli özel öğrenci yurdu gibi tanıtıldığını tespit etti.

CİNSİYETLERİ BELLİDİR

Reklam Kurulu, bu durumun Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nin 5. ve 50. maddesine aykırı olduğunu belirledi. Yönetmelikte yurt açma izin belgesinde kapasite durumu, barınacak öğrencilerin cinsiyet ve öğretim kademelerinin bulunmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Kurul, söz konusu reklamların ayrıca Ticari Reklam ve İlan Yönetmeliği ve Tüketicinin Korunması Kanunu’na aykırı olduğuna da karar verdi. Reklam Kurulu, son toplantıda alınan karar doğrultusunda söz konusu apart reklamlarının durdurulmasına da hükmetti.

BAKMADAN GEÇME!