GeriSeyahat 36 saatte Düsseldorf
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Düsseldorf

36 saatte Düsseldorf

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin başkentinde karnaval sezonu bugün açılıyor.

Birkaç hafta sonra da tarihi meydanına ülkenin en güzel Noel pazarlarından biri kurulacak. Karnavallar şubata kadar birbirini izleyecek. Hafta sonlarında şehir şenlenecek. Her köşede meşhur yerel biralar yudumlanacak. Berlin, Münih gibi şehirlerin gölgesinde kalan Düsseldorf 725’inci kuruluş yıldönümünü hızla yenilenen bir çehreyle kutluyor: Çağdaş mimarinin zarif örnekleri, etkileyici bir modern sanat koleksiyonu, iddialı restoranlar... Değişime tanık olmanın zamanı...

Cuma

16.00
Gece çökmeden

Halkın “dünyanın en uzun barı” adını taktığı Altstadt (tarihi bölge), akşam karanlığı çöküp biralar yudumlanmaya başlayınca canlanıyor, kalabalığın sesi çevreye yayılıyor. Amber rengindeki, şekersiz yerel birayı tatmanın tam zamanı. Çünkü bir süre sonra bira kuyrukları uzayacak. Geleneksel birahanelerle başlayın turunuza. Zum Schlüssel (www.zumschluessel.de) ya da ahşap kaplamalarıyla dikkat çeken Uerige’i (uerige.de) gördükten sonra, karşılaştırma yapmak için yeni açılan Brauerei Kürzer’e (brauerei-kuerzer.de) uğrayın. Sonuncusu daha ferah, üç yıldır kendi birasını üretiyor.

17.00
Loretto modası

Altstadt’da pek çok ünlü markanın ürünü satılıyor. Yerel ürünler için güneye, Unterbilk semtindeki Lorettostrasse’a yönelin. Beş yıl önce güzel butiklerin açıldığı semtte sıradışı çocuk oyuncakları, ahşap bilmeceler Saba’ya (sabas-shop.de), klasik erkek giysileri için Uwe van Afferden’e (van-afferden.com) gidebilirsiniz. İkincisinde eski Amerikan markaları, ‘Merz b’ gibi nadide Alman markalarıyla yan yana. Özel denizci stili keten ceketleri (850 TL), kısa paçalı, dar pantolonlarla eşleştirilmiş.

36 saatte Düsseldorf
19.30
Gehry yapıları

Lorettostrasse’den 10 dakika uzaklıktaki bir zamanların harap limanı şimdi ‘Medien Hafen’, yani ‘medya limanı.’ Kentteki en güzel çağdaş mimari örnekleri burada. Frank Gehry’nin küçük fakat dikkat çekici tasarımı da bunların arasında. Fabrikalar otele dönüştürüldü. Renkli binaların ardındaki rengârenk gökyüzünü seyredin. Sonra ismini ünlü mimardan alan Gehry’s restoranına gidin. Arjantin ve ABD’den ithal etlerle yapılan dev biftekler, pirzolalar sizi bekliyor. İki kişi, şarap hariç 180 TL (gehrys.de).

22.00
Bar sohbeti

Lorettostrasse yakınlarında yeni açılan Ellington’s tüm dikkatleri üzerine çekse de bölgede yaşayanlar en güzel kokteyllerin Bar Alexander’da olduğunda ısrarcı. Bu bar için güney yönündeki Bilk semtine doğru 10 dakika yürümeniz yeterli. Barın kendi geliştirdiği kokteyl Bilk Perfect’te İtalyan ve Fransız vermutu da kullanılıyor. Almanca sözlüğünüzü bir kenara bırakıp, çevrenizdeki dost sohbetine katılın (kokteyller 16 TL civarında).

23.30
High Lights

1981’de yapılan Rheinturm anten kulesinin seyir terasında bu yıl ilk kulüp açıldı. İsmini irtifasından alan M 168, saat 02.00’ye kadar müthiş bir şehir manzarası sunuyor. Birkaç kadeh içip yükseklik korkusundan sıyrıldıktan sonra otelinizin bulunduğu bölgeyi, hatta otelinizi rahatlıkla bulabileceksiniz (www.guennewig.de)...

Cumartesi

11.00
Sauerbraten ya da suşi

Evet Almanya’dasınız. Fakat ülkenin en büyük Japon göçmen nüfusu burada. Oststrasse U-Bahn istasyonunun yanı başındaki Immermannstrasse semtinde çılgın Japon şekerlemelerini, Shochiku gibi tuhaf mağazaları keşfedin (shochiku.eu). Ultra modern oyuncakçı, sanat galerisi ve kafe Toykio’da gördüklerinizden hayrete düşeceksiniz (toykio.de). Ucuz öğle yemeği için Maruyasu’dan 15 TL’lik yemek sepetini kapın (www.maruyasu.de). Daha özel bir yemek için Michelin yıldızlı Nagaya sizi bekliyor. Wasabi tereyağlı Fransız bifteği, kuşkonmazlı ve miso soslu fırınlanmış dana gibi lezzetleri tadarken Avrupa ile Japon mutfağı arasında gidip geleceksiniz. Tadım mönüsü, sake hariç 130 TL (nagaya.de).

14.00
Görkemli evler

Kentin büyük bölümü 2’nci Dünya Savaşı’nda yerle bir olsa da hâlâ birkaç semtte geçmişin güzel mimari örnekleri görülebiliyor. Kentin geçmişini hayal edebilmek için U-Bahn’a atlayın, Oberkassel semtindeki Belsenplatz’a gidin. Barmenstrasse, Glücksbergerstrasse, Steffenstrasse boyunca sıralanan art nouveau üslubundaki güzel binaların etrafını turlayın. Tarihi Oberkassel, kentin en yeni yerel birasının adresi aynı zamanda. Eski tren istasyonunun yanındaki birahane Brauhaus Alter Bahnhof, özel atmosferiyle görülmeye değer (brauhaus-alterbahnhof.de).

15.30
Kahramanımız Beuys

İyi müze öyle çok ki hangisinden başlamak gerektiğine karar vermek zor. Kunstsammlung Nordrhein, diğer adıyla K20 üç yıl önce yeni binasına kavuştu. Geniş çağdaş sanat koleksiyonunda Klee, Picasso, Braque’den Mondrian ve Magritte’e pek çok sanatçının önemli eseri var. Bunların yanı sıra ünlü Alman sanatçı Joseph Beuys’un enstalasyonları, Sanat Akademisi’nin İngiliz doğumlu yöneticisi Tony Cragg’ın çılgın heykellerini de göreceksiniz (kunstsammlung.de).

17.00
Haydi bahçeye

Almanya’nın en eski parklarından Hofgarten’da yürüyüşe çıkın. İngiliz ve Fransız bahçelerindeki huzurdan payınızı alın, 200 yıllık ağaçların büyüleyici sonbahar tablolarının içinden geçin, Ren Nehri’nin bir kolu olan ve kente ismini veren Düssel’in sessizce akışını seyredin. Stresten kurtulup pillerinizi doldurduğunuzda parkın batı ucuna gidin. Burada karşınıza dev bir Kunstpalast çıkacak. Antik çağlardan günümüze sanat örnekleri, Rubens’in eserlerine ayrılmış iki kat sizi sanata doyuracak (smkp.de).

21.00
Sabun fabrikasıydı

Tren garının kuzeybatısında, bir zamanlar işçi mahallesi olan Flingern’de dev fabrikalar stüdyo daire, kulüp ve modern restoranlara dönüşüyor. Eski bir sabun fabrikasındaki Dr. Thompson’s sahnesini caz gruplarına açmış, mutfağında ise ballı, hardallı, somonlu pizza gibi yaratıcı lezzetler hazırlanıyor. Sofralar mezeler ve büyük tabak dolusu salatalarla donatılıyor. Bu akşam başka yere gitmeye ihtiyacınız yok. Yemek saatinden sonra DJ yerini alacak ve restorandaki eğlence sabaha kadar sürecek. İki kişi şarap hariç 160 TL (drthompsons.info).

Pazar

10.00
Tünele giriş

Şehirden ayrılmadan Ren kıyısındaki son yürüyüşünüz bu. Derin bir nefes alın. Altstadt’dan Rheinturm’a doğru ilerlerken önce KIT Café’yi göreceksiniz. Çevredeki huzurun nedenini de kavrayacaksınız. Kafenin yanı başındaki dev tünelden kenti bir baştan diğerine geçen ana caddenin trafiği akıyor. Giriş katındaki terasta yumurtalı, sosisli, peynirli güzel bir kahvaltı yapın (8 Euro). Sonra KIT’e (Tüneldeki Sergi) inin. 2007’de açılan yeraltı sergisinin hemen altından binlerce otomobilin geçtiğini hissetmek bile çok etkileyici (kunst-im-tunnel.de)...

Nasıl gidilir

Kasımın son haftasında İstanbul’dan Düsseldorf’a gidiş-dönüş bir aktarmalı uçuşlar KLM’de 443 TL’den, THY’de direkt uçuşlar 538 TL’den başlıyor.

False