Ata'ya saygı yürüyüşüne binlerce İzmirli katıldı

Güncelleme Tarihi:

Ataya saygı yürüyüşüne binlerce İzmirli katıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 16:04

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal edişinin 75. yılı dolayısıyla düzenlediği "Ata'ya Saygı Yürüyüşü" binlerce İzmirli'nin katılımıyla yapıldı.

Haberin Devamı

CHP İzmir milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarının da yer aldığı yürüyüş, İzmir Limanı önünden başladı. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan katılımcılar, 1. Kordon'u takiben sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.


Türk bayrağı taşıyan bir paramotor pilotunun da eşlik ettiği yürüyüşe, çevre binalardaki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.


Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.


"Kızlı erkekli selam"


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, katılımcıları, "köylüsü, kentlisi, esnafı, üreticisi, sanatçısı, askeri, memuru, emekçisi, emeklisi, öğretmeni ve kızlı erkekli öğrencisiyle her zaman, her yerde ve her platformda temsil etmekten onur duyduğum sevgili İzmirli hemşehrilerim" şeklinde selamladı.

Haberin Devamı


Kahraman bir asker, yiğit bir halk önderi, örnek bir devrimci ve büyük bir devlet adamını, ebediyete intikalinin 75. yılında saygıyla, sevgiyle, minnetle ve özlemle andıklarını ifade eden Kocaoğlu, şunları kaydetti:


"Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçten çıkış için öncelikle Atatürk'ümüzü daha iyi anlamak zorundayız. Aydınlık, çağdaş ve evrensel değerlerle büyüyen bir Türkiye için, Cumhuriyetimizin temel niteliklerine, bağımsızlığımıza, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmalıyız. Bu büyük mirası, titizlikle korumak ve geliştirmek ve tıpkı onun yaptığı gibi, gelecek kuşaklara onurla teslim etmek görevimizdir. Bize yakışan, onun gösterdiği bu aydınlık yolda umutsuzluğa, yılgınlığa ve teslimiyete düşmeden kararlılıkla yürümektir."


Kocaoğlu, buradan bir kez daha cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin korumaya devam edeceklerinin sözü verdiklerini dile getirerek, Behçet Kemal Çağlar'ın Nöbetçi Millet şiirinden, "İsterse kurşun düşsün yanımıza, belimize, İsterse geçinmek için bir dilim kuru ekmek geçmesin elimize, Halel gelmez bizim ateşimize, Dünya düşse peşimize, yer sarsılsa yerinden, Ne senden geçeriz Atam, ne senin eserinden" dizelerini okudu.

Haberin Devamı


Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından sona eren anma etkinliğinde programda yer almamasına karşın katılımcıların girişimiyle "Andımız" okundu.


Öte yandan, CHP İzmir İl Başkanlığı da Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'na düzenlenen törenle çelenk sundu.


İlçelerde de tören düzenlendi


Karşıyaka, Güzelbahçe, Çiğli, Bayraklı, Urla ilçelerinde de Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 75. yılı dolayısıyla törenler yapıldı.


Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği program kapsamında Ata'dan Ana'ya Saygı Koşusu gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'ndan başlayıp Zübeyde Hanım Kabri'nde son bulan 4 bin 200 metre parkurlu koşuda derece girenlere madalya verildi.

Haberin Devamı


Güzelbahçe ilçesinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından MEV Okulları'nda düzenlenen törende Atatürk Oratoryosu ve Ölüm Başlangıçtır adlı gösteri sunuldu.


Resmi törenlerin ardından Yelki Mustafa Kemalpaşa Mahallesi'nde 2 metre 70 santim yüksekliğindeki Atatürk Anıtı törenle açıldı. Törene katılan vatandaşlar, Mustafa Kemal Atatürk maskesi taktı. Anıt açılışından sonra Atatürk Caddesi'nde marşlar eşliğinde yüründü.


Bayraklı'da Atatürk büstü açılırken Bornova'daki Özel Işıkkent Anadolu Lisesi'nde Atatürk'ün hayatı öğrenciler tarafından sahnelendi.


Çiğli ilçesinde ise Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunum töreninden sonra Ahmet Adnan Saygun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri belediye konferans salonunda gösteri düzenlendi.

Haberin Devamı


Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi'ndeki anma programında da 10 Kasım dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!