Azerbaycan’ın simgesine Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan’ın simgesine Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 01:06

Azerbaycan’da Alev Kuleleri’ni inşa eden DİA Holding, ülkenin yeni simgesi Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin de açılışını yaptı.

Haberin Devamı

205 milyon Euro’ya mal olan Haydar Aliyev Merkezi, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı. Azerbaycan Kurucu Devlet Başkanı Aliyev’e adanmış kompleks, Azerbaycan mitolojisine göre Hazar denizinin yükselişini mimariye yansıtıyor. Projenin inşaatının 3.5 yılda tamamlandığını belirten DİA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hassan Gozal, inşaat ve mimari açıdan dünyanın en zor eserlerinden birini yaptıklarını belirtti.

15 BİN FARKLI PARÇA

Projenin tamamının Türk mühendisliğinin ve işçisinin başarısı olduğunu vurgulayan Gozal, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Projede 1500 kişi çalıştı. Dünyanın mimari ve inşaat açısından en zor eserlerinden birini yaptık. Üzerinde kullanılan malzeme teknoloji eseri kompozit hiçbir parça birbiriyle benzer değil. Dış kabuk, 15 binden fazla sayıda ve her biri farklı ölçü, şekil ve eğrisel yüzeye sahip panellerden oluşuyor. Azerbaycan dışında üretilen paneller bir lego bulmaca misali taşıyıcı uzay kafes sistemi üzerine tek tek monte edildi. Azerbaycan’ın zorlu kış şartlarıyla mücadele ettik. Bu zorluklara rağmen 101 bin metrekarelik bu şaheseri kısa sürede ortaya çıkardık.”

Haberin Devamı

AKUSTİK TASARIMI ODTÜ’DEN

Mimar Zaha Hadid’in dünya üzerindeki projelerinin inşaasının yaklaşık 10 yıl sürdüğünü belirten Hassan Gozal, “Bu proje, mimarının en büyük ve en kısa sürede bitirilen projesi. 3.5 yılda tamamlandı. Merkezin içinde bulunan konser salonu akustik olarak dünyanın en iyi salonu. Salonun ses akustiğini ODTÜ’nün mühendisleri yaptı. İçerisinde kullanılan beyaz meşe, Kuzey Amerika’dan 200 TIR ile getirildi. Beyaz meşeden üretilen salon sesi yansıtma ve kalitesini korumada dünyanın en iyi malzemesi” dedi.

AZERBAYCAN’A SİMGE PROJELER

Bugüne kadar 2 milyar Euro’luk projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Hassan Gozal, şu bilgileri verdi: “Ülkede gerçekleştirmemiz gereken 400 milyon Euro’luk taahhüt işimiz daha var. Bu projelerden en büyüğü, Şahdağ’daki kayak merkezi projesi. Proje 4 faz halinde tamamlanacak ve 2014 yılında teslim edilecek. Azerbaycan, tarihsel, kültürel zenginlikleriyle hem de petrol zenginliklerini doğru kullanmakla ‘ben varım’ diyor. Proje kültürel zenginliğinin yan ısıra Azerbaycan’ın turizm açısından tanıtımına katkıda bulunacak. Aynı zamanda Bakü şehrinin değerini artıracak, bulunduğu bölgenin mimari yapısını değiştirecek, böylece ülkeye gelecek turist sayısında ciddi artış sağlayacak.”

Haberin Devamı

En iyi tasarım ödülü

HAYDAR Aliyev Merkezi, Wallpaper dergisi tarafından da “En İyi Tasarım Ödülü”ne layık görüldü. Yapı, mimarisi ile Time ve Financial Times gibi yayınlarda da yerini aldı. Kültür Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Hadid de tasarımının hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Hadid, “Bu, hepimiz adına çok büyük bir başarı oldu. Ben bu projede yer alan herkese, eski ve yeni dostlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinliğin sanat bölümünde Gara Garayev Azerbaycan Devlet Oda Orkestrası, Azerbaycan Devlet Halk Çalgı Orkestrası konser verdi, Azerbaycan Devlet Dans Grubu gösteri yaptı. Kültür Merkezinin içinde konferans salonu, kütüphane, medya merkezi, müze, ortak kullanım alanı, hizmet merkezi, galeriler, yapay göl ve göl kafeteryası bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!