Barınma sorunu kamu ve özel ortaklığıyla aşılacak

Güncelleme Tarihi:

Barınma sorunu kamu ve özel ortaklığıyla aşılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 15:57

Öğrencilerin barınma sorununun çözümü için yurt yapımında kamu-özel işbirliği uygulamaları hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

Üniversite sayısı ve örgün yükseköğretim kontenjanlarına paralel olarak yurt ihtiyacı da gün geçtikçe artıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde 81 il, 145 ilçe ve 2'si yurt dışında olmak üzere 304 bin 894 yatak kapasitesiyle hizmet veren 368 yurtta, 187 bin 596 kız, 117 bin 298 erkek öğrenci barınıyor.

2013-2014 eğitim öğretim döneminde yükseköğretim düzeyindeki yurt kapasitesi yaklaşık 589 bin olarak belirlendi. Bu ihtiyacın yaklaşık 63 bini üniversite yurtları, yaklaşık 223 bini özel yurtlar geri kalanı ise YURTKUR tarafından karşılanıyor. YURTKUR bağlı yurtlar özellikle maliyet ve güvenlik açısından tercih ediliyor.

Kalite standartlarının da yüksek olması nedeniyle yüzde 100 doluluk oranına ulaşan bu yurtlarda, boş yatak kapasitesi 111 bin olmasına rağmen barınma için 368 bin öğrenci başvuruda bulundu. Başvuranların ancak yüzde 30'u bu haktan yararlanabildi.

Öğrencilerin yurt ihtiyacının karşılanması için çalışan YURTKUR, ülke genelimde 183 yurdun yapımına devam ediyor.

2014 Programı'nda yer alan bilgilere göre, yakın zamanda Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, Yap-Kirala-Devret ve İşletme Hakkı Devri olmak üzere 4 şekilde uygulanan kamu-özel işbirliği (KÖİ) modellerin yurt projelerinde uygulanması planlanıyor.

Bununla birlikte barınma sorununun çözümü için geçen yıl 9 bin 434 yatak kapasiteli yurt binası kiralayan YURTKUR'un, kiralama ilişkin teşvikleri içeren düzenlemeyi hayata geçirmesi bekleniyor.

Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşmesinin ardından açıklanması planlanıyor. Bu düzenlemelerle barınma sorununun büyük oranda çözülmesi hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!