Bakan Bayraktar: 5 yılda yurt kapasitesi 40 bin arttı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bayraktar: 5 yılda yurt kapasitesi 40 bin arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 12:18

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurtlarda öğrencilere her türlü imkanı sunduklarını belirtti. Bayraktar, "Bakanlık olarak Türkiye genelinde son 5 yılda 40 bin 280 öğrenci kapasiteli 60 yurdun yapımını tamamladık. 25 bin 160 öğrenci kapasiteli 40 yurdun inşası da devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, öğrenci yurtlarının Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce hazırlanan ihtiyaç programları doğrultusunda, kullanıcı sayısı ve kitlesi dikkate alınarak projelendirildiğini söyledi.

Yurtları beş yıldızlı otel konforunda inşa ettiklerini belirten Bayraktar, yurt kampüslerinin içerdiği sosyal donatılarla kendine yetebildiğini söyledi. Öğrencilerin tesislerde her türlü ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini anlatan Bayraktar, "Sadece yurt binası yapmıyoruz öğrencilere sosyal donatı alanlarında her türlü imkanı sunuyoruz" dedi.

Türkiye genelinde son 5 yılda 46 ilde 40 bin 280 kapasiteli 60 öğrenci yurdunu tamamlayarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna teslim ettiklerini belirten Bayraktar, bunlardan 8 bin 450 öğrenci kapasiteli 14 yurdun bu yıl tamamlandığına işaret etti.

Bayraktar, halen 28 ilde 25 bin 160 öğrenci kapasiteli 40 yurdun yapımının sürdüğünü belirtti. İmkanlar ölçüsünde her yurt için açık ve kapalı spor tesislerinin planlandığını anlatan Bayraktar, tören, kutlama, eğlence, toplantı imkanı sağlayacak büyüklükte meydanlar ve uygun bölümlere açık hava amfileri yapmaya çalıştıklarını anlattı.

Yurtlarda trafo, jeneratör, su deposu da var

Yurtların trafo, jeneratör, su deposu gibi donanımlarının da bulunduğuna işaret eden Bayraktar, yatak blokları, sosyal tesis ve kampüslerde engelli öğrencilere uygun düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.

Bayraktar, yurtlarda, öğrenci yatak odaları için kapı ve kasalara uyumlu renk ve desenlerde her öğrenci için birer ahşap dolaplı çalışma masası ve gömme giysi dolabının projelendirildiğini söyledi.

İklim şartları, bölge koşulları ve yurt mimari tasarımına göre dış cephe ve çatı malzemelerinin tercih edildiğine dikkati çeken Bayraktar, "Yurt blokları, engelli öğrenci odası ve 3 kişilik yatak odalarından oluşuyor. Her odada mini buzdolabı yer alıyor. Yatak bölümündeki her kata, öğrenci sayısına göre çamaşır ve kurutma makinesi konumlandırılıyor" dedi.

Çevreci yurtlar inşa ediliyor

Haberin Devamı

Yurtlardaki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık suların, çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanıldığını anlatan Bayraktar, ayrıca yurtların sıcak su ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığını söyledi.

Bahçe sulamada kullanılmak üzere arsa durumu ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak yapılan su sarnıcında yağmur suyunun depolandığını anlatan Bayraktar, yurtlarda ısı geri kazanımını sağlamak amacıyla da düzenleme yapıldığını belirtti.

Bakan Bayraktar, sosyal tesis bünyesinde öğrenci sayısına göre yemek salonu, kantin, kafeterya, oyun ve internet ile çok maksatlı salonların yer aldığını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Afyon Bolvadin, Düzce, Erzincan ve Trabzon'da 500, Rize'de 600, İzmir Urla'da 750, Amasya ve Şanlıurfa'da bin, Eskişehir'de bin 500 kişilik öğrenci yurdunun proje çalışmaları devam ediyor.

Afyon Sultandağı'nda 300, Çanakkale'de bin 500, Hatay ve Niğde'de bin, Rize Çayeli ve Afyon'da 500, Aksaray'da 750, Antalya'da bin, Artvin'de 500, Aydın'da bin, Burdur Bucak'ta 500, Diyarbakır Silvan'da 300, Erzurum'da bin 500, Gaziantep'te bin ve Islahiye'de 300, Kayseri'de bin, Kütahya'da bin, Şanlıurfa Viranşehir'de 300 kişilik öğrenci yurdunun arsa temini çalışmaları sürdürülüyor.

BAKMADAN GEÇME!