ÜNİVERSİTELERDE YÖK PROTESTOSU

Güncelleme Tarihi:

ÜNİVERSİTELERDE YÖK PROTESTOSU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 17:27

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), kuruluşunu protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti.

Haberin Devamı

Ankara Yüksel Caddesi'nde toplanan bir grup öğrenci, YÖK'ün kuruluşunu protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamaların ardından "Parasız eğitim istiyoruz, sınavsız gelecek istiyoruz" şeklinde slogan atan öğrencileri polis dağılmaları yönünde uyardı.

Uyarılarına rağmen polisin üzerine pankartlarla yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti.
Müdahale sonrası gözaltına alınan 4 kişi arasında 14 yaşındaki bir çocuk da bulunuyor. Polis, yanında kimliği olmayan çocuğa yaşını, ismini ve soyadını sordu.

13 gözaltı

Ankara’da YÖK’ün kuruluşunu protesto edenler ile polis arasında sokak arasında kovalamaca yaşandı. Protestoculardan 13 kişi gözaltına alındı.

Kızılay Kolej istikametinde YÖK’ü protesto için toplanan kalabalık, polisin müdahalesi ile ara sokaklara kaçtı. Bazı kişiler kaçma esnasında çöp konteynerini polislerin üzerine sürmek istedi, ancak konteyner çevredeki araçlara çarparak hasar verdi. Bir eve baskın düzenleyen polisler, içerideki bir genci, ‘Bunun üstü terli’ diye gözaltına aldı.

Haberin Devamı

KTÜ’de YÖK protestosu

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Kolektifi üyesi bir grup ise, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıl dönümünü düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, YÖK’ün kuruluş yıl dönümünü protesto etmek amacıyla rektörlük binasına kadar yürüdü. ‘Kızlı erkekli yürüyoruz’, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atan grup, ‘Sıra YÖK’süz bir üniversite AKP’siz bir ülke yaratmakta’ yazılı pankart açtı. Yürüyüşe ‘Partizan’ adlı köpeğin de zaman zaman eşlik etmesi dikkat çekti. Rektörlük binasına kadar yürüyen öğrenciler, hükümete ve YÖK’e tepki içeren açıklamanın ardından dağıldı.

Yol kapattılar

Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencileri ise kampüsün ana girişi önündeki yolu bir süre trafiğe kapattı.

EÜ Edebiyat Fakültesi önünde toplanan Ege Üniversitesi Forumu üyeleri, 1 Nolu yemekhane önünde toplanarak başka grupların da katılımıyla yürüyüşe geçti. Kampüs içinde bir süre yürüyen grup YÖK'ün kaldırılması için sloganlar attı.

Daha sonra üniversitenin ana girişi önündeki Osman Kibar Kavşağı'na gelen grup, yolu bir süre trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptı. Açıklamalarında ücretsiz eğitim taleplerini dile getiren gruptakiler, üniversitede polis istemediklerini ve YÖK'ün kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Basın açıklaması sırasında bazı sürücüler yolun kapatılmasına tepki gösterdi. Grup açıklamanın ardından yolu trafiğe açtı.

Haberin Devamı

30 öğrenci rektörlüğe yürüdü

Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde eğitim gören bir grup öğrenci, YÖK’ün kuruluş yıl dönümü nedeniyle protesto yaptı.

Üniversitenin merkez kampüsünde toplanan yaklaşık 30 öğrenci, sloganlarla yürüdü. 'Özgürlüğümüz YÖK olmasın' pankartının yanında, 'Kahrolsun YÖK gericiliği', ’Hepimiz Ali’yiz, öldürmekle bitmeyiz’, ’Eşit, parasız, anadilde eğitim’, ’Polis defol üniversiteler bizimdir’ yazılı dövizler taşıyan öğrenciler, kampüsün daha çok öğrencilerin kullandığı bölümünden çıkıp Rektörlük girişine kadar yürüdü. Öğrenciler, burada yaptıkları basın açıklamasının ardından bir süre slogan atarak dağıldı.

3 yaralı, 5 gözaltı var

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’nde YÖK’ün kuruluş yıl dönümü nedeniyle eylem yapan öğrenciler, rektörlük binasına yürümek isteyince arbede çıktı. 3 özel güvenlik görevlisi yaralanırken 5 öğrenci gözaltına alındı.

YÖK’ün kuruluş tarihi olan 6 Kasım nedeniyle Akdeniz Üniversitesi’nde eylem yapan öğrenciler, ‘Eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim’, ‘Polis simit sat onurlu yaşa’ sloganları attı. Rektörlük binasına girmek isteyen öğrenciler ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Taşlar, çöp kutuları ve dövizlerin havada uçuştuğu arbede sırasında bir güvenlik görevlisinin kolu kırılırken 2 güvenlik görevlisi ise yüzünden ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Kampüs içerisinde önlem için bekletilen Çevik Kuvvet polisi öğrencilere müdahale etti. 5 öğrenci gözaltına alınarak polis minibüsüne bindirildi. TOMA ve polis panzerinin hazır bulundurulduğu rektörlük binası önünde bekleyen yaklaşık 100 öğrenci, gözaltına alınan arkadaşlarının iade edilmelerini istedi.

Haberin Devamı

Öğrencilerin rektörlük binası önündeki eylemleri sürüyor.

100 öğrenci yürüdü

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yaklaşık 100 öğrenci, rektörlük binasına kadar yürüyerek YÖK’ü protesto etti.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’ndeki Edebiyat Fakültesi önünde toplanan grup ‘Ali İsmail yaşıyor, üniversite AKP’ye ve YÖK’e direniyor’ yazılı pankart açıp rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Gruptakiler sık sık "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur", ve "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganları attı.

Öğrenciler kütüphanenin önünden geçerken yanlarından getirdikleri üzerinde 2 Haziran’da Eskişehir’deki Gezi Parkı protestoları sırasında uğradığı saldırının ardından 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafının olduğu ve ’Ali İsmail Korkmaz Kütüphanesi’ yazılı kağıdı kütüphane tabelasının üzerine yapıştırdı. Öğrenciler, bu kütüphanenin isminin Ali İsmail Korkmaz Kütüphanesi olarak değiştirilmesi için daha önce topladıkları imzaları rektörlüğe verdiklerini ancak henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sivas’ta öğrenciler oturma eylemi yaptı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, 32’nci kuruluş yıldönümünde YÖK’ü protesto ederek rektörlük binasına yürüdü. Öğrenciler bir süre oturma eylemi yaptı. Cumhuriyet Üniversitesi’nde öğrenci ve Eğitim-Sen üyesi bir grup, kampüs içerisinde merkezi kafeterya önünde toplanarak YÖK’ü protesto etti. Gençler, daha sonra sloganlar atarak rektörlük binası önüne kadar yürüdü. Burada grup adına bir basın açıklaması yapan öğrencilerden Cengiz Kocaoğlu, 32 yıl önce kurulan YÖK’ün ülkenin aydınlık yüzü olan üniversitelileri piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillendirdiğini iddia ederek, şöyle konuştu:

"YÖK kurulduğu günden bu yana 790 öğretim görevlisini ve 50 bin öğrenciyi üniversitelerden uzaklaştırdı. Kurulduğu günden bugüne yasakların ve baskıların kurumu oldu. Üniversitedeki özerkliği yok ederek üniversiteleri bilimden uzak bir yer haline getirmek için uğraş veriliyor. Bunun sonucu olarak üniversiteler bilime değil küresel sermayeye hizmet ediyor. 60’lardan bu yana mücadelesini devam ettiren gençlik, Gezi ve ODTÜ direnişlerinde de aktif bir rol oynadı. Bu tarihsel misyon içerisinde YÖK’e karşıda aktif mücadele verecek kesim, gençliğin kendisi"
Açıklamanın ardından gurup rektörlük binası yanında bulunan kamelyalarda oturarak bir süre oturma eylemi yaptı.

Mersin’nde gençler yürüdü

Öte yandan Mersin Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, YÖK kuruluş yıl dönümünü protesto etti. Çiftlikköy Kampüsü Meslek Yüksek Okulu önünde toplanan yaklaşık 200 öğrenci, ‘Sermaye defol üniversiteler bizimdir’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız’ sloganları atarak Cumhuriyet Alanı’na kadar yürüdü. Gençler adına konuşan Dilan Kur, 1980 darbesinin ürünü olan YÖK’ün üniversiteleri birer ticarethaneye, bilim dışı kurum haline dönüştürmeye devam ettiğini ileri sürerek, şunları söyledi:
"Bizleri sorgulamaya, araştırmayan, popüler kültüre adapte olmuş apolitik bireylere dönüştürmeye çalışan sistemin ürünü olan YÖK soruşturmalarla, okuldan atmalarla bizleri sindirmeye çalışıyor. YÖK Sermayenin çıkarları doğrultusunda üniversitelerin ve eğitim şirketlerin daha fazla hizmetine sunuyor."

Açıklamanın ardından gençler halaylar çekip dağıldı.

Beyazıt’ta olaysız protesto

İstanbul Beyazıt’ta toplanan üniversite öğrencileri, kuruluş yıldönümünde Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK), protesto etti.
Aksaray, Laleli gibi çeşitli noktalarda buluşan öğrenciler kollar halinde yürüyerek Beyazıt’a geldi. Eylem nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Öğrencilerin saat 14.00’da başlayan eylemi saat 16.00’da olaysız sona erdi.

‘Öğrenci evleri’ açıklamasına tepki

Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) ise biraraya gelen yaklaşık 100 öğrenci, 32’nci kuruluş yıldönümünde Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK) protesto etti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘öğrenci evleri’ ile ilgili sözlerine de tepki gösterdi.
ÇÜ’nün Balcalı Yerleşkesi’ndeki R-1 Derslikleri önünde toplanan yaklaşık 100 kız ve erkek öğrenci, Başbakan Erdoğan’ın “Kız öğrencilerle erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu muhafazakar yapımıza ters” açıklamasına atıfta bulunarak yan yana oturdu. ÇÜ’de görevli akademisyenler ile Eğitim-Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde öğrenciler, 32’nci kuruluş yıldönümünde YÖK’ü de protesto etti. Alkış ve ıslıklarla hükümet aleyhine sloganlar atan gruptakiler adına konuşan ÇÜ öğrencisi Eren Öztürk, “Bizler üniversitelerde tüm özgürlüklerin savunucusuyuz. Her türlü gerici uygulamaya karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Profesörden eleştiri

Eylemde öğrencilere seslenen ÇÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş de Başbakan Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili sözlerini eleştirdi. Üniversitelerin YÖK ile bilimden ve eğitimden uzaklaştığını savunan Prof. Dr. Gümüş, şunları söyledi:
“Biz bütün özgürlüklerin yanındayız ama özgürlükleri kısıtlamanın yanında değiliz. Yurt meselesi, memleket meselesidir. Barınma ve beslenme en temel şeyimiz. Birçok ailemiz barınma olanağını devlet sunmadığı için bilerek sunmadığı için okullara, daha iyi okullara gidemiyorlar, büyükşehirlere gidemiyorlar, ÇÜ’ye gelmeyen okulu bırakmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Sadece yurt verilmediği için bulamadığı için bu aileler bu durumda. Bilginin birinci şartı felsefe, sanat, özgürlüktür. Bunlar yoksa erdem yoktur. Esas ahlaksızlık odur. Bir ülkenin ahlaklı, erdemli olmasının birinci koşulu bilgidir, ikincisi cesarettir. Korkarsak birileri bu alanları dolduruyor.”
Yapılan konuşmaların ardından gruptakiler, bir süre yerleşke içinde slogan atarak yürüyüş yapıp dağıldı.

Türkçe-Kürtçe dövizler

Harran Üniversitesi Öğrenci Derneği üyesi bir grup da, öğle saatlerinde Osmanbey kampüsünde bir araya geldi. Ellerinde Türkçe ve Kürtçe döviz taşıyan öğrenci grubu adına konuşan Savaş Korkmaz, YÖK’ün 12 Eylül askeri darbenin ürünü olduğunu ifade ederek, “YÖK’le beraber üniversitelerde harç alınmaya başlanmış, böylece üniversiteler birer ticarethaneye dönmüştür. Yine YÖK’le beraber devrimci ve demokrat öğrenci ve öğretmenler soruşturmalarla, uzaklaştırmalarla okuldan atılmaya maruz kalmış, üniversiteler kışlaya çevrilmiştir. Bizler de YÖK’ün geleceğimizi, özgürlüğümüzü elimizden almasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Öğrenciler, alkışlarıyla destek verdikleri açıklamanın ardından dağıldı.

Güvenlikçilerle öğrenciler birbirine girdi

YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde kalabalık bir öğrenci topluluğunun gerçekleştirdiği protesto sırasında olaylar çıktı. Rektörlük binası önünde barikat kuran özel güvenlikçilerle öğrenciler birbirine girdi.
Üniversitenin ana kampüsü olan Umuttepe’de toplanan öğrenciler saat 16.00’dan itibaren YÖK’ü protesto eden sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Sayıları 200’ü bulan ve üzerinde gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları bulunan pankartlar da taşıyan öğrenciler, Rektörlük binasına doğru yürüdü. Burada öğrenciler Rektörlük binasına girmek istedi. Ancak öğrencileri burada barikat kuran özel güvenlik görevlileri engellemeye çalıştı. Daha sonra öğrencilerle özel güvenlik görevlileri tekme tokat birbirine girdi. Üniversitedeki gerginlik devam ediyor.

Açıklama yapıp dağıldılar

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü önünde protesto gösterisi yapan öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında çıkan olayların ardından öğrenciler rektörlük önünde halay çekip sloganlar attı. Öğrenci gurubu adına açıklama yapan Sevcan Eylem Adıgüzel, YÖK’ün yıldönümünde yaşam alanlarına müdahalenin arttığını öne sürerek şunları söyledi:

"12 Eylül yönetimin üniversitelere getirdiği mevcut zihniyetle, yeni tasarılarla beslenen ve güçlendirilmeye çalışılan YÖK’ün yıldönümünde yaşam alanlarımıza müdahalenin arttığını görüyoruz. Karşı duranların, direnenlerin hapishanelere atıldığı, öldürüldüğü ve binlercesinin yaralandığı, tüm bunların sorumlusu olan polisin üniversitelere konuşlandırıldı bir ortamdayız.’Yol medeniyettir’ adı altında binlerce ağacın katledildiği, kız ve erkek yurtlarının birbirinden ayrılarak harem- selamlık hale getirilmek istendiği bir dönem yaşıyoruz. Zaten parasız olması gereken eğitimin bir sektör haline getirildiği bu zamanda geziden aldığımız ruhla bir kez daha YÖK’e karşı alanlardayız."

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler rektörlük önünden sessizce ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!