Mete Sayar davası Şırnak’tan Ankara’ya taşındı

Güncelleme Tarihi:

Mete Sayar davası Şırnak’tan Ankara’ya taşındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 11:20

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 20 yıl önce 6 köylünün Jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu gerekçesiyle dönemin Şırnak 23.Jandarma Sınır Tugay komutanı Tuğgeneral Mete Sayar ve 5 asker hakkında ‘birden fazla kimseyi öldürdüğü’ suçlamasıyla haklarında Şırnak Ağır Ceza mahkemesi tarafından dava açıldı. Duruşma Adalet Bakanlığı’nın kararıyla ‘Can güvenliği’ nedeniyle Ankara’ya taşındı. Avukat Tahir Elçi, “Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şırnak’ın Görümlü Köyü yakınlarında 1993 tarihinde konuşlanan askeri birliğin üs emniyeti için Kesiktepe'ye çıkarılan emniyet timine PKK mensuplarınca yapılan saldırıda 6 askerin şehit edildiği ifade edildi. Bir gün sonra ise gözaltına alınan 6 köylüden bir daha haber alınamadığı belirtildi.

İddianamede, askerlerin Görümlü Köyü'nden Hikmet Şimşek, Hamdo Şimşek, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, köyün imamı İbrahim Akıl'ı, Derecik mezrasından Şemdin Cülaz’ı gözaltına alınarak bir daha haber alınamadığı ifade edildi. O dönem asker olan Remzi Büdüş ise ifadesinde, şehit olan asker cenazelerinin sabah saat 09.00 da getirildiğini, kendisinin uyuduğunu, kalktığında Görümlü Köyü'nden getirilen 6-7 köylünün kurşuna dizildiklerini arkadaşlarından duyduğunu, sonra da taburun meydanında 6-7 köylünün cesedini gördüğünü, akşam üzeri sivil bir kamyonun tabura gelerek cesetleri bilmediği bir yere götürdüğünü ifade etti.

Sanıkların bu eylemi nedeniyle dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar'la 5 asker hakkında 'birden ziyade kimseyi öldürmek' suçlamasıyla müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Bugün Şırnak’ta görülmesi gereken duruşma, Adalet Bakanlığı'nın kararıyla Ankara’ya taşınmasına karar verildi. Mağdur avukatları Tahir Elçi, Sanıkların zaten tutuksuz olduğunu görüntülü ve sesli (Segbis) yöntemiyle ifade vereceklerini belirterek, “Mahkemenin bu yönde bir talebi olmamasına rağmen Adalet Bakanlığı mahkemenin yetkisine, yargılama faaliyetine açıkça müdahale ederek suç işlemiştir. 20 yıldır adalet bekleyen mağdurlar ne yazık ki bugün Şırnak Adliyesi kapısında hayal kırıklığına uğramıştır. Adalet Bakanlığı adaletin önünde en büyük engel olmuştur. Mahkemenin görev ve yetkisine müdahale edilerek yargılama bloke etmiştir. Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!