Asırlık Kemal Kükrer'e Japon ortak

Güncelleme Tarihi:

Asırlık Kemal Kükrere Japon ortak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2013 11:34

Türkiye'nin en eski firmalarından birisi olarak 1915 yılında kurulan Kemal Kükrer'in yüzde 50'si, dünyanın en büyük sos üreticisi Japon Ajinomoto'ya 60 milyon lira karşılığında satıldı. Kemal Kükrer, 'Kükre Gıda' şirketi altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin sirke ve sos alanında lider markalarından olan Kemal Kükrer'in tarihi 1915 yılına kadar gidiyor. Eskişehir Odunpazarı'nda bir bodrum katında kurulduktan sonra uzun bir süre faaliyetlerine devam eden ancak 1990'larda üretimi adeta bitme noktasına gelen şirket 1999 yılında Gülel ailesi tarafından satın alındı. Şirkete büyük yatırım yapan aile, özellikle 2006-2007 yıllarındaki reklam atağı ile birlikte Kemal Kükrer markasını tekrar çok bilinir hale getirdi.

Şirketin üretimi de aradan geçen sürede 3 bin tondan 50 bin tonun üzerine çıktı ve toplam 3 fabrikaya ulaştı.

Şirket kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Gülel Ailesi ile Japonlar arasındaki görüşmeler 1 yıldan bu yana devam ediyordu. Japon şirketin uzun süredir Türkiye'ye girmek istediğini belirten yetkililer, kendilerinin de böyle bir yabancı ortaklık planı olduğunu ve gelinen noktada anlaşmanın sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

Yapılan anlaşmaya göre Ajinomoto Kemal Kükrer markası ile tanınan Kükre Gıda'nın yüzde 50 hissesi için 60 milyon TL ödeyecek.

Japonlar aynı zamanda Türkiye'deki mevcut işlerin yanı sıra yeni gıda alanlarına girmeyi de hedefliyor.

12 MİLYAR DOLAR GELİRİ VAR

Dünyanın en büyük sos üreticisi olan Ajinomoto 2013 yılı itibariyle 27 bin 518 çalışana sahip. 26 ülkede faaliyet gösteren Japon devinin 2013'te ürettiği gelir 12 milyar doları geçti. Şirketin son yıllarda sos ve tadlandırıcılara ek olarak eczacılık alanında da faaliyetleri genişliyor. Ajinotomo sözcüğü Japonca’dan Türkçe'ye çevrildiğinde "Tad özü" anlamı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!