Çiftçi yok yemek yok

Haberin Devamı

AYVALIK Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer’in sözü bu. 9. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’ndeydim geçen hafta sonunda. Cumartesi günü panel vardı, “Zeytinyağı: Türkiye’nin Milli Yağı” başlıklı. Gençer, zeytinyağında üreticinin önemine dikkat çekti sürekli. “Üretici olmasa zeytin olmaz, zeytinyağı olmaz” dedi ve bence, can alıcı ana fikri de şöyle belirledi: “Çiftçi yok, yemek yok.”


Emekçinin hakkı verilsin
Ayvalık ve zeytinyağı sevdalısı olan Gençer, üreticinin el üstünde tutulması gerektiğini ve Hasat Günleri’nin önemini vurguladı. 9 yıl önce Türkiye’de kişibaşı zeytinyağı tüketimi 900 grammış. Şimdi 1.7 kilo olmuş. “Arttı ama yetmez” diyen Gençer, buna karşın Ayvalık’taki Hasat Günleri’nin artışta önemli rolü olduğunu söyledi. Haaa, bir çarpıcı örnek de teşvikler. Bizde 70 kuruşmuş teşvik. Rakip batılı ülkelerde 1.7 euro. En önemli sıkıntılardan birisi de Suriye’den kaçak giren zeytinyağı. Gençer, sınırların sıkı denetlenmesini isterken, “Zeytin emekçisinin hakkı verilsin. Hayırlı hasat olsun, herkesin yüzü gülsün” diye noktaladı konuşmasını.

Haberin Devamı

Irzımız sınırdan delindi
Belediye Başkanı Bülent Türközen de zeytinyağı tüketimini artırmak için kısa, ama güzel bir öneride bulundu: “Önce bizler zeytinyağını her yerde kullanalım. Turizmde kullanalım, kahvaltılarda, otellerde kullanalım. Lokantaların her masasında zeytinyağı olmalı...”
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de Rahmi Gençer’in sloganını destekledi. Üreticinin geçim standardını tutturamaması halinde, insanları doyuramayacağını vurguladı. Yıllardır zeytinyağının önemini anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Çok şükür milli yağ olduğu fark edildi” diyen Çetin’in de en büyük derdi Suriye.
“Milli yağımızı ırzımız, namusumuz gibi koruyalım” diyen Çetin, ekledi: “Irzımız Suriye sınırından delindi.” Çetin, geçen yıl Suriye’den 60 bin ton zeytinyağı girdiği söylentisini anımsattı, “O deliği tıkamazsak milli politalar nasıl olacak? Üretici heyecanını kaybederse politika çöker” dedi.

Çiftçi yok yemek yok

Haberin Devamı


Ölmez ağacın insanları
Panelde Tuncel Kurtiz’i de andık. Kısa bir film izledik. Seslendirip, “ölmez ağacın insanları” diye nitelediği zeytin emekçisini anlatan. “Bir efsane ağaçtır zeytin” demesini dinledik. Sonra Mutluköy yolunda hasat töreni vardı. Gittik, gördük. Hatta hasat anısına, ‘ölmez ağacın insanları’yla fotoğraf bile çektirdim.

Çiftçi yok yemek yok

Ayvalık’taki Hasat Günleri’nden bir kesit sunmaya çalıştım. Ayvalık’ın konukseverliğini sözcüklerle dile getirmek zor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hep söylerim, Ayvalık bu Hasat Günleri’nde kenetlenme örneği veriyor. Rahmi Gençer ve arkadaşlarının “Ayvalık ve zeytinyağı sevdalısı” olduğunu yinelerim sık sık. Bir dilekle nokta koyayım:
BU SEVDA BİTMESİN.

Yazarın Tüm Yazıları