Yeni nesil Blackbird'ler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni nesil Blackbirdler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 01:03

Çok uluslu teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin, SR-71 Blackbird modelinin yerini alacak insansız ajan uçağı SR-72’yi tasarladığını açıkladı. Uzun zamandır beklenen bu haber meraklılarını sevindirecek çünkü SR-72, ABD ordusunun ilk hipersonik yani sesten hızlı uçabilen uçağı olacak.

Haberin Devamı

Cuma günü yayımlanan Aviation Week dergisinde yer alan habere göre uçağın planlarını hazırlayan şirket, SR-72’lerin Blackbird modelinden iki kat daha hızlı olmasını tasarlıyor.

Yeni model istihbarat toplama, keşif ve gözetleme yapma ve daha önce görülmemiş bir hızda saldırı düzenleme özelliklerine sahip olacak. SR-72 için kullanılacak teknoloji yeni nesil insanlı/insansız hava araçlarıyla yörüngede dolanan casus uyduları arasında bir yerde olacak.

Orijinal Blackbird modeli ilk kez 1966’da üretildi ve 1999 yılına kadar Amerikan Hava Kuvvetleri ve NASA tarafından Soğuk Savaş döneminde istihbarat toplamak için kullanıldı. Karadan atılan füzelerden daha yüksek hıza ulaşabilen Blackbird’ler aynı zamanda düşman radarlarından kaçabilecek kadar alçaktan uçabilme özelliğine sahipti. Toplamda 32 adet üretilen bu model düşmanla karşı karşıya geldiği hiçbir mücadeleyi kaybetmedi.

Haberin Devamı

Ancak insansız hava araçlarıyla uluslararası gökyüzüne hükmeden ABD ordusu yüksek maliyeti nedeniyle bu güçlü Blackbird’lerin yenilenmesi programını engelledi.

Lockheed Martin, büyük bir teknolojik yenilik getirdiği için artık SR-72'lerin üretimi konusunda yapılcak görüşmelerin maliyetten bağımsız olarak gerçekleştirilebileceğine inanıyor.

Hipersonik teknolojinin yatırım yöneticisi Brad Leland yeni projenin düğüm noktasının, hava emmeli motorun scramjet ve geleneksel türbini birleştirmesi olduğunu söylüyor. Leland, Reuters’a verdiği röportajda proje için şimdilik 20 kişiden oluşan bir ekiple çalışıldığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!