Firari ajan yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Firari ajan yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2013 01:18

Alman politikacı Hans-Christian Ströbele, tüm dünyayı karıştıran ABD’nin Almanya Başbakanı Merkel’i bile dinlediğine dair telekulak skandalını patlatan eski Amerikan ajanı Edward Snowden ile Moskova’da görüştü.

Haberin Devamı

ALMAN basınında yer alan haberlere göre 74 yaşındaki Yeşiller politikacısı Ströbele, geçici sığınma hakkıyla Rusya’da yaşayan Edward Snowden (30) ile önceki gün başkent Moskova’da bir araya geldi. Ströbele, yaz aylarından bu yana süren skandalı patlatan Snowden ile görüşen ilk siyasetçi oldu. Ströbele, dün Berlin’de Moskova’da yapılan üç saatlik görüşmeyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Alman politikacı, Snowden’ın Başbakan Merkel, Federal Meclis Başkanı ve Federel Savcı’ya yönelik yazdığı mektupları yerlerine ilettiğini belirtti. Kamuoyuna açıklanan mektubunda ise Snowden, “ABD tarafından ağır ve sürekli bir takibata uğradım... Doğrusunu söylemek gerekirse yaptığım suç değil. Eminim ki, uluslararası toplumun desteğiyle, ABD yönetimi, bu zarar verici davranışından vazgeçecektir... Eğer konumum aydınlatılırsa, sizin ülkenizde, sizinle görüşmekten mutluluk duyacağım” dedi. Almanya’da telekulakla ilgili parlamento soruşturmasına destek için seyahat etmeye hazır olduğunu belirten Snowden’ın ancak ABD Kongresi’nde ifade vermeyi tercih edeceği kaydedildi. Snowden, ABD’ye teslim edilmesi halinde vatana ihanetten ağır cezayla karşı karşıya kalabilir.

Haberin Devamı

Almanya’nın yanıtı ne olur

Federal Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, “Eğer sayın Snowden de Alman makamlarıyla görüşmeye hazırsa, bu görüşmenin gerçekleşmesi için imkân bulabiliriz” dedi. Ancak Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, daha sonra bakanın açıklamasını değerlendirirken, federal hükümetin Edward Snowden ile doğrudan bir görüşmesinin kendileri açısından konu olmadığını söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın dinleme faaliyetleriyle ilgili belgeleri sızdıran Snowden’ın bu ifşaatıyla ABD’nin aralarında Merkel’in de bulunduğu 35 ülke liderini dinlediği ortaya çıkmış, Berlin ve Washington hattında ipler gerilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!