Tutuklu Gizem, Murmansk’tan St. Petersburg’a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu Gizem, Murmansk’tan St. Petersburg’a gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2013 01:18

Rusya’da aralarında Türk aktivist Gizem Akhan’ın da bulunduğu 28 Greenpeace üyesi ile iki serbest gazeteci Murmansk kentindeki gözaltı merkezinden St. Petersburg’daki bir hapishaneye transfer ediliyor.

Haberin Devamı

Greenpeace’in "Arctic Sunrise" gemisinde bulunan 30 kişi 18 Eylül’de Rusya’da petrol arama platformuna yapılan barışçıl bir eylem sonrası gözaltına alınmıştı ve o günden beri Murmansk’ta tutuluyorlardı.

Greenpeace avukatları gözaltındakilerin neden transfer edildiğini henüz bilmediklerini açıkladı.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, konuyla ilgili olarak, “Gözaltında bulunan arkadaşlarımızın artık ailelerine geri dönüp hayatlarına devam etmeleri gerekiyor. St. Petersburg’da Murmansk gibi altı hafta sadece gece yaşanmıyor. Bu durumda aile ve konsoloslar artık daha rahat ziyaret edebilecekler. Ancak farklı hapishanedeki durumun Murmansk'tan daha iyi olacağına dair bir garanti yok. Hatta daha da kötü olabilir. Ne olursa olsun, Murmansk'ta tutuklu bulunan 30 barışçıl kişinin hapiste bir gün daha kalması için hiçbir gerekçe yok. Onlar, hepimizi korumak için eylemde bulunan düşünce suçluları ve bir an önce serbest bırakılmalılar" dedi.

Haberin Devamı

MURMANSK’TAKİ HÜCRE FOTOĞRAFLARI YAYIMLANDI
Bu arada Greenpeace, tutukluların bir ayı aşkın süre tutulduğu Murmansk hapishanesinden fotoğraflar yayımladı. Fotoğraflarda hücrelerin küçüklüğü ve kaldıkları şartların detayları görülebiliyor.

BURADA KALIYORLARDI / FOTO GALERİ

KORSANLIK SUÇLAMASI DÜŞMEDİ
Greenpeace’ten yapılan açıklamaya göre ayrıca, Rusya, geçtiğimiz hafta yapılan açıklamanın aksine, Greenpeace’in 28 eylemcisi ve iki serbest gazeteci hakkındaki korsanlık suçlamasını hâlâ kaldırmadı.

Rusya Soruşturma Komitesi geçtiğimiz hafta korsanlık suçlamasının düşeceğini ve holiganlıkla (kamu düzenini bozmak) değiştirileceğini açıklamıştı. Ancak tutuklu 30 kişi bu hafta holiganlık suçlamasıyla komitenin karşısına çıktığında, bu suçlamanın hâlâ düşürülmediği ortaya çıktı. Tutuklu 30 kişi şu anda hem korsanlık hem de holiganlıkla suçlanıyor. Bu da eylemci ve gazetecilerin, arka arkaya 15 ve yedi yılla suçlanabileceği anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!