80 dakika petrol ve Suriye

Güncelleme Tarihi:

80 dakika petrol ve Suriye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 02:18

Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde 80 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Toplantıda, Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin ülkesinde idam cezası almasından sonra Türkiye’ye sığınması sonucu Irak Merkezi yönetimiyle soğuyan ilişkilerin, Erdoğan’ın Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Nuri el Maliki’yi Türkiye’ye davetiyle normalleşleşmesi süreci ele alındı. Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki enerji politikalarından kaynaklanan sıkıntılar da gündeme geldi. Ayrıca Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında son dönemde ilerleyen enerji politikaları ve Türkiye’den geçmesi planlanan yeni petrol boru hatları da görüşmenin başlıkları arasındaydı. Suriye’deki gelişmeler de öncelikli gündem maddesiydi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin PKK’nın Suriye’deki uzantısı
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Kuzey Irak’tan yurt dışına çıkışına izin vermemesi üzerine PYD’ye bağlı güçler bölgede stratejik dengelerin değişmesine neden olan Alyarubia (Til Koçer) sınır kapısını ele geçirmişti. Daha önce El Nusra’nın denetimde olan Til Koçer sınır kapısının PYD tarafından ele geçirilmesinden sonra Kürt bölgesini Türkiye’ye bağlayan Nusaybin, Kızıltepe’nin Şenyurt, Ceylanpınar ve Akçakale sınır kapıları kapatılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!