Görme engelli öğrenciler yapay duvara tırmandı

Güncelleme Tarihi:

Görme engelli öğrenciler yapay duvara tırmandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2013 14:19

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO)’nda görme engelli öğrenciler yapay duvar tırmanışı yaptı. Görme engelli 3 öğrenci 10,5 metrelik yapay duvara tırmanarak Türkiye’de tırmanış yapan ilk görme engelli sporcular oldu.

Haberin Devamı

BESYO Öğretmenlik Bölümü son sınıf öğrencileri Abdullah Yüzer ve Kenan Yılmaz, Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte görme engellilere yönelik yapay duvar tırmanışı gerçekleştirildi.

Spor Salonu’nda yapılan etkinlikte ders sorumlusu öğretim görevlisi Necip Bostancı’nın yönlendirmesi ile görme engelli öğrenciler tırmanışı gerçekleştirdi. Tırmanışın ardından konuşan öğretim görevlisi Necip Bostancı, şöyle konuştu:
"Engelli öğrencilerimizin yapay duvar tırmanışlarını başarıyla sonuçlandırdık. Son derece memnunlar. Gayet güzel isteklerimize uyarak çalışmayı gerçekleştirdiler. Hedeflediğimiz yere kadar çıkma başarısını gösterdiler. Duvarımızın yüksekliği 10,5 metreydi. İki arkadaşımız 10,5’a ulaştı, bir tanesi de 8 metrede inmek istedi."

Haberin Devamı

Son sınıf öğrencisi Kenan Yılmaz ise etkinliği düzenlemelerindeki amacın Türkiye’de yapılmamış bir şeyi denemek olduğunu belirterek, "Geçen sene tekerlekli sandalyeyle oryantiring vardı. Bizde bu örneğe mukabil gözümüze tırmanma duvarı takıldı, nasıl yapsak diye düşündük. Görme engelli arkadaşlarımızın böyle bir şeyde hiç yer almadığını gördük. Görmeseler bile aşağıdakilerin yardımı ile yapmalarını sağlamaya çalıştık" dedi.

Abdullah Yüce de dersle ilgili olarak farklı bir çalışma yapmak istediklerini dile getirdi. Yüce şöyle devam etti:
"Aklımıza görme engelli arkadaşlarımız geldi. Farklı bir şey olması için çalıştık. Bu anlamda Mahmut Karakollukçu hocamızın çok fazla desteği oldu. Engelli arkadaşların buraya gelmesi konusunda bize yardımcı oldu. Böyle bir şey düzenledik. Onların da toplumdaki rolleri sosyal hayata katılmaları konusunda bir şey yapabildiysek ne mutlu bize."

Tırmanışı gerçekleştiren görme engelli sporcu Murat Yıldırım ise yaptığı açıklamada, "İlk kez denediğim bir tırmanıştı. Yüksek tırmanışta adrenalin, heyecan üst düzeydeydi. Çok güzel bir duyguydu. Görme engelli olup ta azmedildiği zaman her iş yapılır." dedi.

Konuşmaların ardından tırmanışa katılan Murta Yıldırım, Oğuz Akbulut ve Okan Namettepe adlı görme engelli sporculara madalya takdim edildi.

BAKMADAN GEÇME!