Tokyo, Pekin, Londra Üsküdar olur mu olur

Güncelleme Tarihi:

Tokyo, Pekin, Londra Üsküdar olur mu olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 02:04

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık ve barış projesidir. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan asrın projesi Marmaray’ın açılışında yaptığı konuşmada “Bu gün bu büyük proje ile hem cumhuriyetimiz yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin istikrar, güven kardeşlik dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bu gün ispat ediyoruz. Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık bir barış projesidir. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Marmaray Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar inşallah tüm dostlarımızın tüm kardeşlerimizin projesidir” diye konuştu. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

AĞLARIN SAYISINI ARTIRDIK

“Cumhuriyetimizin 10. yıldönümünde Türkiye inşaa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek 10 uncu yılın kazanımlarına yenilerini ekleyerek demir ağlarını karayolu denizyolu havayolu ağlarını kat kat arttırarak 90’ıncı yılı da benzer bir gurur ve şuurla idrak ediyoruz. ‘Hüner bir şehir bünyâd etmektir. Reâyâ kalbin âbâd etmektir’ demişti bu şehrin fatihi. 1453 de şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi İstanbul’u imar etmek halkın gönlünü kazanmak için çalışmış halkın gönlünü abad etme vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde bu şehrin Fatihi Sultan İkinci Mehmet’i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerini kuran. Hayallerle yetinmeyip bu hayali kâğıtlara, planlara projelere döken sultan Abdülmecit ve Sultan Abdülhamit’e Rabbimden rahmet niyaz ediyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere İstanbul’un tüm insanlık için yüreklerini emeklerini ortaya koymuş Türkiye’yi bu günlere taşımış katkı sunmuş başta ulaştırma bakanım olmak üzere bakanlık mensuplarına devlet adamlarına siyasetçilerimize bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum. Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün yaşadığımız büyük gurur hiç kuşkusuz Türkiyemizin, aziz milletimizin İstanbulumuzun gururudur.”


Haberin Devamı

Otomobil tüneli 2015’te

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Erdoğan işin Marmaray’la bitmeyeceğini de belirterek, “2015 de de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi de bitiriyoruz. Şu anda denizin altında çalışıyoruz. O da bitecek. Otomobiller de o tünelden geçecekler. Aynı yıl üçüncü köprüyü de inşallah bitiriyoruz. Ve böylece İstanbul’un ulaşımı için iktidarımızın neler yaptığını ortaya koyması bakımından bunlar çok önemli. 76 milyon aziz milletimin de dost kardeş tüm dünya halklarının da bilmesini isterim ki Marmaray’ı, İstanbul’un, Türkiye’nin tarihe yakışır şekilde Marmaray’ı sevgi dostluk kardeşliğin üstüne inşa ettim. Eser Türkiye’nin, İstanbul’un olduğu kadar insanlığın eseridir” dedi.

Haberin Devamı

Abe: Tokyo ile Londra’yı hızla trenle birleştirelim

JAPONYA Başbakanı Şhinzo Abe ise törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 90’ıncı yıldönümü olan bu mutlu günde Türkiye’nin 1.5 asırlık boğazı demiryolu ile geçme rüyasının nihayet gerçek olduğunu belirterek, “Olimpiyatları alınca Erdoğan beni kutlamıştı. Bu defa başbakan Erdoğan’ı kutlama sırası bende” diye konuştu. Abe konuşmasına şöyle devam etti: “Denizin yaklaşık 60 metre derinliğinde inşa edilen tünelin başka bir örneği olmadığı ifade ediliyor. Suyun akıntısının bir çok kez değiştiği yerde, bir çok uzmanın imkansıza yakın proje diye değerlendirdiğini duydum. Tünel inşatının yöneticilerinden biri olan Tai Sai yöneticisi nasıl başardınız diye sorulduğunuda “Vazgeçmemek ilk adımdı aynı zamanda son adımdı” değerlendirmesi inşatın zorluğunu göstermektedir. Projede çalışan Türkler ve Japonlar sizlerin başarısından tüm dünya başarı ile söz ediyor. Nesirler boyunca tarihe kalacak projenin ortağı olarak Japon firmaları seçtiği için Türkiye’ye bir kez daha teşekkür ediyorum. Hadi şimdi de Tokyo’dan kalkıp İstanbul’dan geçen Londra’ya kadar ulaşan hızlı tren hayalini beraber kuralım. Dünyaya barış istikrar getirmek için Türkiye ve Japonya Asya’nın iki kanadıdır.”

Haberin Devamı

İstanbul bir kez daha dünyanın merkezi oldu

ROMANYA Başbakanı Victor Ponta ise törende, bir kez daha dünyanın merkezinin İstanbul olduğunu belirterek, “Bir kez daha Avrupa ile Asya bu sefer demiryolu ile İpekyolu olarak birleşiyor. Londra ile Asya birleşiyor. Muazzam bir projeye sadece muazzam halklarla ve muazzam siyasi liderlerle gerçekleşebilir. Bir kez daha sizin bu muhteşem halkınızın ne kadar büyük hayranı olduğumuz ifade edeyim. Bütün Avrupalı başbakanlar böyle bir projenin başında olmaktan çok memnun olurlardı. Bir kez daha sizin sayenizde iki kıta birleşiyor. Böyle bir kutlama için daha iyi bir gün düşünülemezdi” yorumunu yaptı.

Marmaray'a yakın satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!