Bayram hediyesi

Güncelleme Tarihi:

Bayram hediyesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 02:03

Kurtuluş Savaşı’nın 12 yaşındaki kahramanı Onbaşı Nezahet’in onbaşılık belgesini kaybettiği için alamadığı İstiklal Madalyası torunlarına veriliyor.

Haberin Devamı

Onbaşı Nezahet’in torunları Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde madalyayı Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in elinden alacak.

HÜRRİYET’in ‘Onbaşı Nezahet’ haberi üzerine harekete geçen TBMM yönetimi, 92 yıl önce aldığı kararın gereğini yerine getirerek Kurtuluş Savaşı’nın Jeanne d’Arc’ı olarak bilinen Onbaşı Nezahet’e ‘İstiklal Madalyası’ veriyor. Kurtuluş Savaşı’na 12 yaşında katılan Onbaşı Nezahet’in torunları, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde, anneannelerinin madalyasını 30 Ekim’de TBMM’de düzenlenecek törenle Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in elinden alacaklar. 95 bin kişiye verilen İstiklal Madalyası, onbaşılık belgesini kaybettiği için verilmeyen Onbaşı Nezahet, 1993’te 85 yaşında yaşamını yitirirken “Koca memlekette bir İstiklal Madalyası’nı bana çok gördüler” demişti.

Mart ve nisanda Hürriyet’in 2 kez gündeme taşıdığı sorunun çözümü için bakanlıklar arasında 6 ay yazışma yapıldı. İncelemeler sonucunda, daha önce TBMM’de olan İstiklal Madalyası verme yetkisinin yasada yapılan değişiklikle, Milli Savunma Bakanlığı’na geçtiği anlaşıldı. Çiçek, Milli Savunma Bakanlığı’na bu haksızlığın giderilmesi için yazı gönderdi. Bakanlıktan olumlu görüş dile getirildi. Madalya hazırlıkları 23 Nisan kutlamalarına yetişmeyince, törenin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılması kararlaştırıldı. 1993’te hayatını kaybeden Onbaşı Nezahet’in madalyasını torunu Şebnem Üçok alacak.

KAHRAMAN KIZ ÇOCUĞU
Onbaşı Nezahet’in hikâyesi, TBMM’nin 30 Ocak 1921 tarihli tutanaklarında da yer aldı. Bursa Mebusu Emin Bey ve İzmit Mebusu Hamdi Namık Bey’in İstiklal Madalyası verilmesi gereken ilk kişi olarak anlattığı Onbaşı Nezahet, o tarihlerde çıkarılan İstiklal Madalyası yasasından, onbaşılık belgesi kayıp olduğu için yararlanamadı. Annesini 8 yaşında kaybeden Nezahet, 70’inci Alay Komutanı olan babası Hafız Halit Paşa ile birlikte milli orduya katıldı. Minik bedenine ilk askeri üniformasını ve başına Kuvayi Milliye kalpağını, ilk kez 12 yaşındayken, Geyve sırtlarında giydi. İnönü savaşlarındaki katkısı bir efsane gibi her yerde anlatılmaya başlandı. Ahu Dağı sırtlarında Mustafa Kemal Paşa’nın, İnönü’deki 11’inci Tümen Karargâhı’nda ise İsmet Paşa’dan (İnönü) övgü aldı. Tümen Komutanı Ahmet Derviş Paşa, Nezahet’e onbaşılık rütbesi verdi.

JEANNE D’ARC ENSTİTÜSÜ’NDE
Cumhuriyet ilan edildikten sonra Bursa Amerikan Kız Koleji’ne giden, ardından Fransız Jeanne d’arc Enstitüsü’nde eğitim gören Türk Jeanne d’Arc’ı, Üsteğmen Rıfat Bey’le evlendi, 2 kızı oldu. Hayatındaki 2 erkek, babası ve eşi hak ettiği madalyayı alması için mücadele verdi. Ancak Onbaşı Nezahet, madalyasını alamadan vefat etti. Ozan Bodur’un, ‘Meclis’in Unuttuğu Kahraman Nezahet’ adlı kitabı bu hikâyeyi bir kez daha gündeme getirdi. Nezahet’in hikâyesi, ‘Onbaşı Nezahet’ adıyla çizgi film de yapıldı. Ancak Nezahet Baysel’in hayat hikâyesi bir bütünlük içinde ilk kez Bodur tarafından kaleme alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!