Nissan yatırımı askıda mı kaldı?

Güncelleme Tarihi:

Nissan yatırımı askıda mı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 01:51

2010 yılında Paris’te yaptığı açıklamada, Nissan’ın Türkiye’deki pazar payından memnun olmadığını belirten Renault ve Nissan CEO’su Carlos Ghosn, Renault’nun başarısını örnek göstererek, Türkiye’de Nissan’ın büyümesi için üretim yapmasının kaçınılmaz olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Bir yıl sonra Türkiye’de Renault’un ardından Nissan’la yatırım yapma fikrinden vazgeçmediklerini yineleyen Ghosn, “Ben Türkiye’de Nissan yatırımı istiyorum ama yatırımı proje aşamasına geçirmek biraz zaman alabilir” açıklamasını yapmıştı. Carlos Ghosn’in bu açıklamasının ardından Türkiye’de Renault’un ortağı olan Oyak Grubu çalışmalara başlamış, Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, “Arsa liman hazır, gelin ortaklaşa Nissan fabrikası da kuralım” çağrısı yapmıştı. Daha sonra Carlos Ghosn’un Bursa ve İstanbul’da temaslarda bulunduktan sonra İskenderun’a gidip Oyak Grubu’nun Nissan yatırımı için önerdiği arazileri inceleyediği bilgisi verilmişti.

KARAR BEKLENİYOR

Geçtiğimiz hafta yeni Note ve Micra’nın Antalya’da gerçekleşen Türkiye lansmanında konuştuğumuz Nissan Türkiye Genel Müdürü Kei Kubota, Ghosn’un 2 yıl önce bahsettiği yatırım kararıyla ilgili olarak, “14 ay içinde Nissan’ın piyasaya sunacağı 7 yeni modelden tabi ki birinin Türkiye’de üretilmesini bende isterdim. Ama bunun için biraz geç kalındı. Çünkü bu 7 model bir yıl içinde piyasaya çıkacak. Şu an yatırım konusunda bize söylenen bir karar yok. Çalışmaların devam ettiğini biliyorum. Umarım Nissan, Türkiye’de üretime imza atar. Bunu bende canı gönülden istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

42 bin TL’ye ‘Note’ verdi

YENİ Nissan Note, Türkiye’de 41 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Nissan’ın düşük ağırlıktaki V platformu üzerine inşa edilen Yeni Nissan Note, sportif ve atik bir görünüme sahip olmak için uzun bir aks mesafesine sahip. Aracın yan tarafı, güçlü bir dinamizm katan ve adını kortta hızla hareket eden bir squash topundan esinlenerek alan çarpıcı “Squash Çizgisi” ile ayırt edilebiliyor. 85 derece açılabilen arka kapılarıyla dikkat çeken yeni Note’nin motoru ve şanzımanı, hem verimliliği hem de sürüş konforunu artıran akıllı özellikler içeriyor. Yeni Nissan Note’un ikiside manuel vitesli 1.2 benzinli ve 1.5 dizel motor seçenekleri bulunuyor. Benzinli motoru 80 HP gücünde 3 silindirli olan Yeni Nissan Note’un, 1.5 litrelik turbo dizel motor seçeneği ise 90 HP gücünde. Yeni Nissan Note, kendi sektöründe daha önce görülmemiş gelişmiş teknolojiler barındırıyor.

Haberin Devamı

36 bin 900 TL’ye şehrin vazgeçilmezi

NİSSAN’ın Avrupa’da sattığı en iyi 3’üncü modeli olan ve 30 yıllık geçmişe sahip Micra, önemli makyaj operasyonu geçirdi. Ön ve arka tasarımı tamamen yenilenen Yeni Nissan Micra, Türkiye’de 36 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Nissan Connect Multimedya Sistemi, Park Asistanı gibi özellikler de eklenen araçta ayrıca komple metal değişimleri ile iç mekanda önemli değişiklikler yapıldı. Merkez konsol, trim, ledli stop lambalar, Radyo CD-MP3 Çalar yenilendi. Versiyonlara göre değişiklik gösteren yeni multimedya sistemi, USB+AUX girişleri ve son teknoloji geniş ekranlı dokunmatik navigasyon sistemi eklendi. Yeni eklenen 2 renkle ve 15 inç jant seçeneğiyle dış tasarımda ekstra bir yenilik sağlandı. Yeni Nissan Micra’da yer alan önemli özelliklerden biri üzerinde V şekli yer alan yeni ön ızgara. Dünyanın en verimli petrol motorlarını üreten Nissan, Yeni Nissan Micra’nın en üst versiyonunda 3 silindirli 1.2 litrelik direkt enjeksiyonlu, benzinli ve “supercharge”lı DIG-S motoru kullanıyor.

Haberin Devamı

7 yeni modelle hedef 30 bin

TÜRKİYE’de son dönemde özellikle ‘benchmark’ olan modelleri Qashqai ve Juke ile önemli başarılara imza atan ve 20 bin adetlik satışı aşan Nissan, sadece bu modellerini olmadığını gösterircesine, yeni Note ve makyajlanan Micra’yı satışa sundu. Satışlarının yüzde 15-20’sini teşkil eden bu modellerin yenilenen halleriyle Nissan’a daha fazla güç katacağını belirten, Nissan Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, “Yeni Note ile 2014 yılında toplam 4 bin adetlik satış hedefliyoruz. Micra hedefimiz ise 3 bin adet. Toplam iki modelden istediğimiz sayıda araç alırsak yaklaşık 8 bin adet hedefliyoruz” dedi.

C HATCHBACK GELİYOR

Haberin Devamı

Qashqai ve Juke satışlarının ise artan rekabet ve piyasaya çıkan yeni rakiplerle düşmeyeceğini belirten Akın, “Yeni Qashqai 2014 yılı ilk çeyreğinde geliyor. Onun da gücüyle satışlarımızda bir azalma beklemiyoruz. Ayrıca yeni X-Trail da önümüzdeki yıl geliyor. 2014 yılında hedefimiz 20 bin adedi aşıp yeni rekor kırmak. 14 ay içinde piyasaya çıkacak 7 yeni modelin ilk 4 halkası Yeni Note, Micra, Qashqai ve X-Trail’den oluşuyor. Diğer modellerle birlikte 30 binli adetleri hedefliyoruz” dedi. Özellikle 2015 yılının kendileri için önemli olduğunu kaydeden Akın, “Nissan, 2015 yılında C sınıfında hatcback bir modeli piyasaya sunacağını açıkladı. Bu bizim için çok etkili bir model olacak. Çünkü o sınıfta yokuz. Bu modeli sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!