Kaskoda fiyat artışı durdu prim düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Kaskoda fiyat artışı durdu prim düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 01:51

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, bazı şirketlerin prim artışına gitmesi nedeniyle son dönemde kaskoda fiyatlarının yükseldiğini belirterek, “Ama müşterilere iyi bir haberim var; şu anda kaskoda fiyatlar artmıyor, primlerde aşağı yönlü bir hareket başladı. Dolayısı ile 2013’deki fiyat artışları bir daha uzun süre yaşanmayacak” dedi.

Haberin Devamı

SOMPO Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, kaskoda fiyat artışının durduğunu, aylar öncesinde primlerin aşağı yönde hareket ettiğini söyledi. Recai Dalaş, kasko sigortasında son dönemde kârlılığın arttığını, yıllarca süren zararların bazı şirketleri fiyat artırmaya ittiğini ifade ederek, bunun yanısıra sektörün, nihayet hasarlı müşterilere diğerlerinden farklı fiyatlar uygulamaya başladığını bildirdi. Bu gibi nedenlerle kaskoda hasarların önemli ölçüde düştüğünü, bu iki parametrenin kârlılığı artırdığını belirten Dalaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama müşterilere iyi bir haberim var; şu anda kaskoda fiyatlar artmıyor, aylar öncesinden, aşağı yönlü sürekli bir hareket başladı. Dolayısı ile 2013’deki fiyat artışları bir daha uzun süre yaşanmayacaktır. Çünkü biz, sigorta sektörü yöneticileri olarak, her fırsatta söylediğim gibi; kâr etmeyi sevmiyor, gerekirse işimizi kaybetmeyi göze alıyoruz. Müşterilerimizin içi rahat olsun.”

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİ BAŞARILI YÖNETMİYORUZ

Kaskoda fiyat artışı durdu prim düşüyor

Recai Dalaş, “Yapı Kredi Sigorta ile Acıbadem Sigorta’yı satın almak için girişimde bulundunuz, şirket satın alma iştahınız devam ediyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Önümüzdeki 10 yıla kadar olan dönemde, sigorta sektörünün dinamikleri büyük ölçüde değişecek. Bu değişim ürün yapısında, müşteri tercihlerinde ve dağıtım kanallarında gözlenecek. Bunun işaretleri şimdiden görünüyor. Sektör, şu anki yapısı ile devam edemez. Sektör yöneticileri olarak şirketlerimizi başarılı şekilde yönettiğimiz söylenemez. Sermayedar bu kadar uzun süre zarara dayanamaz ve şirketini satıp, piyasadan çekilmek ister. Bugün, sektörümüze sınırlı da olsa yabancı yatırımcı ilgisinin devam ettiği söylenebilir; ancak ondan daha fazla çıkıp gitmek isteyen olduğu açık veya kapalı şekilde ortada.”

YÜKSEK PARALAR ÖDENİYOR

Bu çıkış kararından önce kalıcı sonuçlar vermeyecek denemeler yapıldığını, önce yönetim değişikliğine gidildiğini belirten Recai Dalaş, banka kanalı var diye bazı şirketlere yüksek paralar ödendiğini, bunların kalıcı başarı getirmeyeceğini belirtti. Dalaş, şunları söyledi: “Eğer banka kanalı bugün kârlı ise de bankalar ve devlet otoritesi, buradaki kârlılığı, komisyonların yükselmesi veya bazı ürünlerin satışının sıkı denetimlerle zorlaştırılması gibi benzer nedenlerle mutlaka azaltacaktır. Aynı şekilde herhangi bir ürün kârlı ise mutlaka kârlılığı azalacaktır. Örneğin, trafik sigortası gibi, bugün zarar edilen ürünlerde de kâr elde edilebilecektir. Bence bu ve diğer dinamikler şirket sayısını radikal bir şekilde azaltacaktır. Sonuçta yıllardan beri zarar eden sektörümüz, en azından zaman zaman kâr eder hale gelecektir. O dönemde bireysel şirket karlılıklarında, bugünkü dev farklar azalacak, genel gider rasyosu nihai sonucu belirleme açısından bugünkünden daha belirleyici olacaktır” dedi.
Recai Dalaş, sektörün bir çok büyük şirketinin aldıkları kötü teknik sonuçlar yüzünden bugün ölçeklerinin sağladığı avantajı yok ettiklerine de dikkat çekerek, gelecekte bu durumun değişeceğini vurguladı. Dalaş, “İşte bu yüzden organik ya da inorganik büyüme zorunludur. Bu nedenle sermayedarlar büyüme seçeneklerini değerlendirme konusunda ısrarcı olmalıdır ve olacaktır da” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yapı Kredi ile Acıbadem’in fiyatı yüksekti almadık

RECAİ Dalaş, “Sompo Japan olarak önce Yapı Kredi Sigorta’yı, ardından da Acıbadem Sigorta’yı almak için girişimde bulundunuz ancak alamadınız. Siz mi vazgeçtiniz, başka nedenlerden dolayı mı alamadınız” sorusunu şöyle yanıtladı: “Evet, her iki satınalma ile de ciddi olarak ilgilendik. Olmamasının tek bir nedeni var; satınalma fiyatı, bizim biçtiğimiz değerin üzerinde oluştu. Biz o kadar iştahlı değildik, o fiyat seviyesi için. Tek ve basit
neden budur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!