El değmeden akciğer kanseri tedavisi

Güncelleme Tarihi:

El değmeden akciğer kanseri tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2013 11:46

İZMİR'deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 2000 yılından itibaren uygulanmaya başlanan kapalı ameliyatla akciğer kanseri tedavisinde büyük başarı yakaladı. Ekibiyle birlikte bir ayda aynı yöntemle iki ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Kutsal Tarhan, “Açık ameliyata göre bu operasyon, bağışıklık sistemini daha az etkiliyor ve vücut direncinin yüksek kalmasını sağlıyor. Bu yöntemi uygun hastalarda rutin olarak kullanma amacındayız. Bir sonraki hedefimiz robot yardımlı akciğer ameliyatlarını başlatmak” dedi.

Haberin Devamı

Önce Amerika'da ardından Avrupa ülkelerinde 2000'li yılların ardından kullanılmaya başlanan, kapalı ameliyatla akciğer kanseri tedavisi, son dönemlerde de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uygulanıyor.

Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çağırıcı'nın teşviğiyle ekibindeki Uz. Dr. Ali Özdil, Op. Dr. Ayşe Gül Ergönül ve Dr. Yeliz Erol'la harekete geçen Doç. Dr. Kutsal Tarhan, bir ayda bu yöntemi iki hastaya uygulayarak başarı yakaladı.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Tarhan, “İki adet 1 santimetrelik bir adet 5 santimetrelik kesiden, cerrahın elleri göğüs boşluğuna girmeden, bir kamera ve özel cerrahi ekipman kullanılarak akciğerin hastalıklı parçasının çıkarılması işlemini uyguluyoruz. Bu yöntem, ülkemizde de son yıllarda az sayıda merkezde başarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Kaburgalar ayrılmadığı için ameliyat sonrasında ağrı çok daha az olur. Hastalar daha kısa süre hastanede yatarlar ve günlük hayatlarına dönerler. Kozmetik görüntüsü açık emaliyata göre çok daha iyidir. Vücut daha az yıprandığı için bağışıklık sistemini açık ameliyattan çok daha az etkiler, bu da vücut direncinin yüksek kalmasını sağlar. Ana Bilim Dalı Başkanımızın teşvikiyle bu konuda çalışmaya başladık. Yurt dışında bu konuda uzman merkezlerde eğitim aldık ve kurslara katıldık. Bundan sonra uygun hastalarda bu yöntemi rutin olarak kullanma amacındayız. Bir sonraki hedefimiz ise robot yardımlı akciğer ameliyatlarını başlatmak. Bunu yakın zamanda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

“HİÇ ANLAMADIM”
Kapalı yöntemle ameliyat edilen hastalardan 60 yaşındaki Nevzat Kocadağ ise, “KOAH nedeniyle tedavim sırasında bu hastalığım ortaya çıktı. Kapalı ameliyatla sağlığıma kavuştum. Ameliyat olduğumu bile anlamadım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!