Gözler neden şişip morarıyor

Gözaltı morlukları ve torbaları kadınların da erkeklerin de hiç hoşlanmadıkları tatsız değişimler. Ne yazık ki ikisinin de tedavisinde modern tıp hâlâ etkili çözümler üretebilmiş değil.

Haberin Devamı

Aşırı yorgunluk ve uykusuzluğun, gece boyunca atlatılan uyku apnelerinin gözaltında morluk yapabileceği doğru ama sorun sadece bunlarla sınırlı değil. Alerjik yapılanmanın, sinüzit benzeri hastalıkların, kötü beslenmenin de etkisi olabiliyor.
Bazı ailelerde genetik eğilim de söz konusu. Cilde rengini veren melanin maddesi göz çevresinde fazlaca üretilebiliyor. Ayrıca ailevi nedenlerle kan damarları cildin hemen altından geçtiğinde de benzer görünüm oluşabiliyor.
Çok sigara, alkol kullanmak, doğum kontrol hapları ve tabiî ki yaşlanmak da morlukları kolaylaştıran nedenler. Uzmanlar K vitamini içeren kremlerin biraz fayda sağlayabileceğini söylüyorlarsa da bu kremlerden de arzu edilen sonucu almak maalesef pek kolay değil. Yani şimdilik elimizde gözaltı morluklarını ortadan kaldıracak etkili kremlere ya da serumlara sahip değiliz.

Haberin Devamı

GÖZALTI TORBALARI NASIL OLUŞUYOR?

Gözaltı torbaları da aslında benzer nedenlerle oluşuyor. Gözleri aşırı ovmanın ya da kaşımanın, uyku, yorgunluk ve stresin ve genelde vücutta su, tuz birikiminin gözaltı torbalarını kolaylaştırdığını biliyoruz. Ayrıca böbrek hastalıklarının, tiroid problemlerinin, genel alerjik sorunların da bu torbalara yol açması mümkün.
Torbaları azaltmanın en etkili yolu basit cerrahi girişimler. Bu konuda uzmanlaşmış göz hastalıkları veya plastik cerrahi doktorları ile konuşulabilir.
Sabahları tatbik edilecek buz kompresleri, soğutulmuş ıslak yeşil çay poşetleri, hatta haftada 1-2 kez sürülen hemoroid kremleri (yanlış okumadınız, hemoroid kremleri de etkili. Çünkü içinde Centenella asciatica isimli büzücü ve doku tamir edici bir bitkisel öz var. Ama sakın haftada 2’den daha sık sürmeyiniz, alerji yapabileceğinden bir dermatoloji uzmanı ile görüşmeden kullanmayınız) de iyi sonuç verebiliyor. Ama yukarıda da belirttiğim gibi çok etkili olabilecek bir krem ya da seruma sahip değiliz.

Kafeinin ne kadarına izin var

Kafeinin sağlık yönünden bazı sorunlar yarattığı doğru ama bu bilgi kahve ve çaydan tamamen vazgeçmeniz, çikolataya elinizi bile sürmemeniz anlamına gelmiyor. Fazla miktarda kafeinin uykusuzluk, sinirlilik, aşırı duyarlılık hali yapabildiği, kalp ritmini hızlandırıp bozabildiği, kas seğirmelerine, ellerde titremelere, baş ağrısına, gerginliğe yol açabildiği bilinse de makul miktarlarda tüketilince ciddi bir problem ortaya çıkmıyor.
Sağlıklı bir yetişkinin kilosu başına 5 mg kafeini tolere edebileceği düşünülüyor. Yani çoğu insan günde 200-300 mg kafein tükettiğinde herhangi bir sorun yaşamıyor. Bu miktar da yaklaşık 3 fincan kadar kahve veya 5-6 bardak kadar çayla kazanılabiliyor. Yine de bu miktarın bile bazı kişilerde sorun yaratabileceği, özellikle uykusuzluğa, uyku kaçmasına yol açabileceği aklınızda olsun.

Haberin Devamı

BİR SORU/BİR CEVAP

Tek suçlu kolesterol yüksekliği mi

Kalp damar hastalığına yol açan tek neden kanınızdaki kolesterol yüksekliği değildir. Öyle olsaydı kalp krizi geçirenlerin neredeyse yarısında kolesterol seviyesi normal olmazdı. Diğer taraftan iyi ve kötü kolesterolün dengesizliği veya aşırı yüksek olması da herkeste aynı sonucu yaratmayabiliyor. Örneğin Fransızlar ile İngilizler arasında kolesterol dengesizliği yönünden bir fark yok ama İngilizlerde kalp krizi oranı, Fransızlardan dört kat fazla!
Kısacası kolesterol yüksek olsa bile bazen kalp damarlarınız problem çıkarmayabiliyor, kolesterolü normal olanlarda da kalp krizleri görülebiliyor. Unutmayın ki stres yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, özellikle de sigara kullanımı çok önemli riskler.
Ayrıca fazla kilolu veya şişman biri olmak, hareketsiz bir hayat sürmek, uykusuzluk ve depresyon gibi faktörlerin de kalp damar hastalıklarının oluşumuna katkıları var. Özellikle kan şekeri yüksekliği ve sigara kullanımının üzerinde durmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Sebze ve meyveler kanseri nasıl önlüyor

Sebze ve meyveden zengin beslenenlerde her türlü kansere yakalanma sıklığı azalıyor. Bunun ilk nedeni sebze ve meyvelerdeki antioksidanların hücre DNA’sını kanserojen saldırılardan oksidan zararlardan korumaları. Çünkü sağlıklı bir hücreyi kontrolsüz çoğalan asi bir kanser hücresine çeviren temel neden herhangi bir kanserojen tarafından DNA’nın tahrip edilmesidir.
Güneşten gelen ultraviyole, radyasyon, toksik kimyasallar, hormonlar, yani her türlü kanserojen kanserleşme sürecini önce DNA’nın yapısını bozarak başlatıyor. Sebze ve meyvelerde bulunan süper kahramanlar (antioksidanlar) kanserojenlerin DNA’ya verdikleri hasarı önlüyor.
Sebze ve meyvelerdeki antioksidan güç içerdikleri vitaminlerden (A ve C vitaminleri, betakaroten), minerallerden (çinko, selenyum) ya da doğal moleküllerden (rezrevatrol, sulforafan, guvarsetin, kateşinler, likopen ve benzerleri) kaynaklanıyor. Ayrıca bol bol sebze meyve yiyenlerde posa kazanımı da yüksek olduğundan sindirim sistemi kanserlerinin sıklığı ciddi oranda azalıyor.

Haberin Devamı

Beyin jimnastiği ne anlama geliyor

Beyni sağlam tutmanın birinci şartı ona durup dinlenmeden jimnastik yaptırmak. Genç bir zihniniz, sağlam bir beyniniz, yeteri kadar güçlü bir belleğiniz yoksa genç bir vücut hiçbir işe yaramıyor. Kısacası beyninize bakmayı ihmal ettiğinizde yaşamı iyi ve güzel kılmak için gösterdiğiniz bedensel çabaların çoğu boşa gidiyor.
Beyin jimnastiği yaptırmak, beyni sık ve yoğun olarak kullanmak, belleği yeni ve farklı bilgilerle doldurmak, bilinen ya da farklı konularda onu çözüm üretmeye zorlamak bedeni beyinle sürekli bağlantı halinde tutmakla ilgili bir süreç.
Beyin de tıpkı kaslarınız gibi “çalıştıkça sert, güçlü, fit ve formda” oluyor. Düzenli egzersiz yapmak, özellikle yürümek –yürürken ortalama yirminin üzerinde refleks çalıştırılıyor- beyni genç tutmanın etkili bir yolu. Çünkü egzersiz yapmak beyne oksijen pompalamak anlamına geliyor.
Bulmaca çözmek, yeni hobiler edinmek, ezberleyecek bir şeyler bulup ezberlemek ve sonra tekrar etmek, problem çözmek, sudoku oynamak, kâğıt ve tavla oyunları, kısacası öğrenme yolunda göstereceğiniz her türlü çaba beyne ihtiyaç duyduğu jimnastikleri yaptırmaya yetiyor.

Yazarın Tüm Yazıları