Tofaş’tan yeni sedan geliyor

Güncelleme Tarihi:

Tofaş’tan yeni sedan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2013 01:05

Tofaş, Bursa fabrikasına yapacağı 520 milyon dolar yatırımla bir yeni yerli otomobil daha üretecek.

Haberin Devamı

Üretimine 2015’te başlanacak yerli otomobil B Sedan sınıfında yer alacak ve yıllık kapasitesi 70 bin adet olacak.

TÜRK otomotiv sektöründen yeni yatırım müjdesi geldi. Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve fikri mülkiyet hakları tamamen ülkemize ait olacak yerli otomobil için düğmeye basıldı.
Tofaş, Bursa fabrikasına yapacağı 520 milyon dolar yatırımla bir yeni yerli otomobil daha üretecek. Araç için teşvik başvurusunda bulunacak olan şirket, projeye bu yıl start verecek. B sedan sınıfında yer alacak aracın üretimine 2015 yılının ikinci yarısında başlanacak. Otomobil 2015’in son çeyreğinde yollara çıkacak. Yerli modelde Çin’de üretilecek Viaggio platformu kullanılacak. Tofaş, yeni otomobilden yılda yaklaşık 70 bin adet üretmeyi planlıyor. Yerli otomobilde ağırlık iç pazara verilecek.

3’TE BİRİ DIŞARI

Yeni araçtan Türkiye’de yılda 45 bin adet satılması öngörülüyor. Üretimin üçte biri yani 25 bin adedi de dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, yeni otomobilden 2015-2013 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor. Albea ve Palio modellerinin üretimi sona erdikten sonra Bursa’da sadece Linea ile binek otoda yer alan Tofaş, yeni projeyle bu boşluğu dolduracak. Şirket, yeni otomobille birlikte Doblo, Minicargo (Fiat Fiorino-Citroen Nemo-Peugeot Bipper) ve Linea modelleriyle 255 bin adetler seviyesinde olan üretimini 325 bin adetlere yükseltecek. Bursa fabrikası yıllık 400 bin adet olan kapasitesini zorlayacak.

KAP’A AÇIKLAMA

Tofaş’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada yeni yatırımla ilgili şu bilgiler verildi: “Şirketimiz Yönetim Kurulu 2015 yılı ikinci yarısında üretimi planlanan yeni bir otomobilin yatırımına başlama kararı almıştır. 2015-2023 arasındaki dönemde toplam 580.000 adet araç üretimi planlanmakta olup, yatırım öngörüsü 520 milyon dolardır. Toplam adedin 1/3’ünün ihraç edilmesinin planlandığı proje ile ilgili Fiat Group Automobiles ile yatırım, satış ve tedarik koşullarına ilişkin detayların belirlenmesi konusunda görüşmeler son aşamasındadır. Proje yatırımına 2013 yılında başlanılacak ve ilgili teşvik başvuruları 2013 yılında yapılacaktır.”

Haberin Devamı

270 bin araç satacak

Haberin Devamı

TOFAŞ, bu yıl toplamda yaklaşık 270 bin adet araç satışı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Şirket, 255 bin adetlik üretime ulaşmayı planlarken, bu rakamın 160 bin adetten fazlasını ihraç edecek.

2 modelden birinin sır perdesi kalktı

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran şubatta yaptığı açıklamada, şirketin patent haklarına sahip olacağı ve 2015 yılı sonunda piyasaya çıkabilecek biri B snıfında sedan, diğer B ve C segmentleri arasında olmak üzere 2 yeni yerli model üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Başaran, iki yeni projenin nihai onay süreçlerinin yakında tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, şunları kaydetmişti: “Projelerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş’a ait olacak. Tofaş’ın binek otomobilde Linea ile gerek iç ve gerekse dış pazarda etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini istiyoruz. İki binek otomobilin tasarım ve modelleme çalışmalarına Ar-Ge merkezimiz başladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!