Merkel: ABD'ye güvenimiz sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

Merkel: ABDye güvenimiz sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 10:26

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin kendisini dinlediği yönündeki iddiaların iki müttefik ülke arasında güvene zarar verdiğini ve trans Atlantik ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katılmak üzere gittiği Brüksel'de dün akşam gazetecilere bir açıklama yapan Merkel, "Müttefikler ve ortaklar arasında bir güven ilişkisinin olması gerek. Bu güvenin yeniden tahsis edilmesi şart... ABD ile Avrupa, aynı sorunlarla karşı karşıya. Bizler müttefikiz. Ancak bu tarz bir müttefiklik ilişkisinin güvene dayanması gerekir. Bu nedenle tekrar söylüyorum, dostların birbirine karşı casusluk yapması, işte bu olamaz" dedi.

Eski CIA ajanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Avrupa'daki iletişim faaliyetlerine yönelik kapsamlı bir izleme ve dinleme operasyonu yürüttü. Alman hükümeti önceki gün, yaptıkları incelemeler sonucunda ellerinde NSA'nın Merkel'in cep telefonunu dinlediğini gösteren bulgulara ulaştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Mülteci sorunu ve Euro Bölgesi krizi konularının ele alınması beklenen AB zirvesi de bu son bulguların gölgesinde yapıldı. Zirvede, AB liderleri, Merkel'e destek çıktı.

Zirve öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ikili görüşme yaparak dinleme skandalına karşı birlikte hareket etme kararı alan Merkel, artık bir şeylerin kayda değer şekilde değişmesi gerektiğini söyledi.

AB'DEN MERKEL'E DESTEK
Merkel, zirvede ilk günün ardından düzenlediği basın toplantısında, "Yıl sonuna kadar Almanya ve ABD, Fransa ve ABD arasında istihbarat ajansları işbirliğinde ortak anlayış sağlamak için, işbirliği çerçevesi oluşturmak için tüm çabayı göstereceğiz" dedi.

Hollande da ABD ile ilişkilerin tehlike altında olduğunu belirterek, "Yaşananlar nedeniyle bu ilişkiler değişmemeli fakat güvenin restorasyonu ve güçlendirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Almanya ve Fransa'nın ABD ile görüşmeler yoluyla dinleme skandalına yıl sonuna kadar çözüm bulma arzusunda olduğunu bildirdi.

Van Rompuy, AB liderlerinin Almanya ve Fransa'nın bu istediğini not ettiklerini ve istekli diğer ülkelerin de bu sürece dahil olabileceğini kaydetti.

35 LİDER DİNLENDİ
Avrupa'da bu gelişmeler yaşanırken, ABD'nin dinleme faaliyetlerine ilişkin her gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Son olarak İngiliz The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan bir habere göre,liderlerin telefon numaraları Amerikan hükümetine bağlı başka bir kuruluştan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) gönderildi ve bu liderlerin takip altına alınması istendi.

Beyaz Saray'ın yanı sıra dışişleri ve savunma bakanlıklarındaki personelden de yabancı siyasetçilerin telefon numaralarını paylaşmaları istendi. Hangi liderlerin dinleme listesine alındığı ise açıklanmadı. 2006 yılında bir Amerikalı yetkili, 35 lidere ait 200 telefon numarasını NSA ile paylaştı.

Beyaz Saray, iddialar üzerine yaptığı açıklamada, "Her ülkenin yaptığı gibi dış istihbarat toplamaktayız" ifadelerini kullandı. İddiaları yalanlamayan Beyaz Saray, bunun gelecekte tekrarlanmayacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

ABD'nin müttefiklerini takip ettirdiği iddiaları, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başkan Barack Obama'yı bizzat arayarak telefonunun ABD tarafından dinlendiği bilgisini sormasıyla yeniden gündeme geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!