Ahmet Oktay’ın kitaplarına girmeyen şiirleri

İyi şair, yazar Ahmet Oktay’ın kitaplarına girmeyen şiirleri Mehmet Yılmaz (1) araştırmaları sonucunda tekrar gün ışığına çıktı ve bu şiirler Hürriyet Gösteri’de (2) yayımlandı.

Haberin Devamı

Mehmet Yılmaz’ın Ahmet Oktay’ın kitaplarında yer almayan şiirleri başlıklı yazısında, şairin dergilerde kalan şiirlerinin neden yayımlanmadığını ve tek tek hangi şiirler olduğunu detaylı olarak okuyacaksınız.
Araştırmacı, kitap dışında kalmış şiirlerin bulunuş serüvenini şöyle yazmış:
“Behçet Necatigil, Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nde Ahmet Oktay’ın ilk şiirinin 1948 yılında Gerçek dergisinde yayımlandığını söylemektedir. Gerçek, Aziz Nesin tarafından çıkarılan bir dergidir. Yapılan tüm araştırmalara rağmen Gerçek’in 1948 yılına ait koleksiyonuna ulaşılamamıştır. Bu çalışmada Ahmet Oktay’ın tespit edilen ilk şiiri 1952 yılında Beraber dergisinde yayımlanan Rahatlarım’dır. Oktay’ın 1952 ile 2009 yılları arasında süreli yayınlarda yayımlanan toplam 41 şiiri bulunmaktadır. Süreli yayınlarda yer almasına rağmen kitaplarına girmeyen şiirlerinin 33’ü 1950 ile 1960 yılları arasında yayımlanmıştır. Ahmet Oktay, özellikle ilk şiirlerinde ciddi bir elemeye girişir. 1963 yılında yayımlanan ilk şiir kitabı ‘Gölgeleri Kullanmak’ta 43 şiirin bulunduğu düşünülürse, neredeyse bir kitaplık şiirin dışarıda bırakıldığı görülecektir.”
Bu şiirleri okuduğumuzda, Ahmet Oktay şiirinin tarihi konusunda aydınlatılmış oluyoruz.
Ben, bir şairin bütün şiirlerini okumak isterim. Şairler genelde bazı şiirlerini, kitaplarına koymak istemezler, çünkü onlar bu şiirleri, asıl şiirlerinin birer ön çalışması olarak nitelerler.
Araştırmacılar, eleştirmenler ise bunlara gereksinim duyarlar.
Mehmet Yılmaz, o dönemin şairleri içinde Ahmet Oktay’ın yerini saptıyor.
Bu şiirlerden ilki olarak açıklanan Rahatlarım’ı sizinle paylaşıyorum.
İyi bir şairin ilk şiirlerini ilgiyle okuyacağınızdan kuşku yok. Gösteri’de daha başka şiirler ve hakkında yapılmış derinlemesine incelemeyle birlikte okuduğunuzda Ahmet Oktay’ı ve şiirini daha iyi anlayacaksınız:

Rahatlarım

Haberin Devamı

Akşam vakitleri
Yalnızlık koyar adama
Bir zaman ne erkekliğin
Ne içeride yatan kar etmez
Akşam vakitleri
Kalbim, kanadı kırık güvercin
Çırpınıp durur, çaresiz
Dağlar, deryalar üstünde
Çırpınıp durur da
Zehrolur cıgaramın dumanı
Nazlı ay ışığı zehrolur

Haberin Devamı

(1) Mehmet Yılmaz, Dr., Cumhuriyet Üniversitesi, Türk Dili Bölümü öğretim üyesi
(2) Hürriyet Gösteri, Temmuz-Ağustos-Eylül 2013, Sayı 310, s. 26-36

17 Ekim 2013 tarihli ‘Avrupa İkincisiyiz’ adlı yazım için, okurum Osmantan Erkır’dan bir e-posta aldım. İlgisi için teşekkür ederim. Şöyle diyor:
“17 Ekim’deki yazınızda Zeki Müren’in rol almış olma ihtimali olan bir piyesten söz etmişsiniz. Zeki Müren’in rol aldığı o piyesin adı sizin de hatırlayacağınız gibi Çay ve Sempati (Tea and Sympathy). Başrolü Altan Karındaş ile paylaşmıştı, rejisör ise Cüneyt Gökçer.”

Yazarın Tüm Yazıları