Şansölye’yi nasıl dinlersiniz

Güncelleme Tarihi:

Şansölye’yi nasıl dinlersiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 01:42

ABD’li casusların, telefonlarını Beyaz Saray’dan aldıkları 35 lideri dinledikleri ortaya çıktı. Bu liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunması transatlantik kriz yarattı. Merkel, Obama yönetimine güvenin zedelendiğini söyledi. Guardian’a göre ABD’nin liderleri dinlemesi münferit değil rutin bir işlem.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in analistlerinden Edward Snowden, sızdırdığı belgelerle ülkesinin müttefikleri ile arasını bozmayı sürdürüyor. Bir hafta içinde Fransa ve Almanya, NSA’in dinleme faaliyetlerinin ortaya çıkması üzerine Obama yönetiminde izahat istedi. Almanya konuyu araştırmak için federal savcılarını devreye sokarken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande meseleyi Brüksel’de dün başlayan liderler zirvesine taşıdı. AB’nin ABD’nin istihbarat faaliyetlerine karşı önlemler alabileceği belirtiliyor. Güven krizi yüzünden yaz aylarından itibaren süren dünyanın en büyük iki ticaret bloku olan AB-ABD serbest ticaret görüşmelerinin askıya alınması talepleri yükselmeye başladı. ABD ile AB arasında son dönemin en önemli güven bunalımını yaratan skandalda 48 saatte yaşananlar şöyle:

Haberin Devamı

--Merkel’den Obama’ya sitem: Der Spiegel dergisinin NSA’nın Başbakan Angela Merkel’in telefonlarını dinlediğini yazmasından sonra Merkel, bizzat ABD Başkanı Obama’yı arayarak rahatsızlığını dile getirdi ve olayların aydınlatılmasını talep etti. Dün AB liderler zirvesi için Brüksel’e giden Merkel, Obama yönetimine duyulan güvenin zedelendiğini ve transatlantik ilişkilerin yara aldığını söyledi. Merkel “Biz dostuz ve bu dostluk sadece güven üzerine bina edilir. Dostlar arasında ise casusluk olmaz” dedi.

--Beyaz Saray’dan ucu açık açıklama: Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “ABD Merkel’i izlemiyor ve izlemeyecek” diye açıkladı, ama geçmişte bunun yapılıp yapılmadığı konusundaki sorulara “Bu konuda yorum yapacak konumda değilim” diyerek açık kapı bıraktı. Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, ABD’nin Berlin Büyükelçisi John Emerson’u bakanlığa çağırarak izahat istedi. Almanya Başsavcılığı da devreye girdi. Merkel’in telefonu, bir dinleme gerçekleşip gerçekleşmediğinin ortaya çıkartılması için incelemeye alındı.

35 lidere telekulak

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın 35 dünya liderinin telefonlarını da dinlediği ortaya çıktı. İngiliz Guardian gazetesinin Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırdığı habere göre Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı aralarında 35 liderin de bulunduğu 200 kişinin telefonlarını NSA’e vermiş, casuslar da düzenli olarak bu telefonları dinlemiş. Haberde dinlenen liderlerin ya da diğer kişilerin isimleri belirtilmezken bu işlemin münferit değil rutin bir uygulama olduğu vurgulanıyor. Alman Die Welt gazetesi ise Edward Snowden’ın belgelerinde Merkel’in kullandığı eski bir telefonun numarasının yer aldığını yazdı. Güvenlik birimlerine dayanan Die Welt, Merkel’in eski model Nokia telefonunu dinlendiğini belirtti. Buna göre NSA bu telefondan Merkel’i, 2009’dan itibaren 2013 Temmuz ayına kadar dinledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!