Yazlık alımında ideal zaman

Haberin Devamı

Ege’nin önemli turizm bölgelerinden Çeşme, Ayvalık, Kuşadası, Didim ve Bodrum’da sezonun yavaş yavaş sonuna gelindi. Buralardan ikincil konut almayı planlayanlar fırsatı kaçırmasın.

Yazlık alımında ideal zaman

SON yıllarda tatilin lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç olarak algılanmasıyla birlikte yazlık evlere olan talep arttı. Bir kesim organize turlarla tatile gitmeyi tercih ederken, bir kesim ise Ege’nin tatil yörelerinden ikinci konut edinme yolunu seçiyor. Şimdi ise bu tatil beldeleri sezon dışı döneme girmeye başladı. Hal böyle olunca da yazlık konut almayı planlayanlar için aslında en ideal zaman denilebilir. Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü olan İzmir, tatil ve yazlık konutta akla ilk gelen yerlerden. Denize yakınlıkları nedeniyle ikinci konutlarda tercih edilen Bodrum, Didim, Ayvalık, Urla, Çeşme, Kuşadası ve Alaçatı’da öne çıkan projeler bulunuyor. Bunlara ek olarak son dönemde ise Dikili ve Foça’da da hareketlilik dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yazlık alımında ideal zaman

ÇEŞME, BODRUM, URLA GÖZDE
İkincil konut olarak en gözde bölgelerinden olan Çeşme’de birçok proje bulunuyor. Çeşme’de yeni inşaat olan yazlık konut fiyatları, taşınmazların konumu, denize olan yakınlığı, alan büyüklüğü, malzeme ve işçilik kalitesine bağlı olarak 2 bin 500-6 bin 500 TL/metrekare aralığında seyrediyor. Çeşme ve Bodrum prestijli birçok konut projesinin öne çıktığı ve fiyat aralığının ise oldukça fazla değişkenlik gösterdiği bölgeler olarak görülüyor.
Urla’da, yazlık amaçlı kullanımın az sayıda olduğu, daha çok müstakil ve devamlı ikamet edilen konut sitelerinin tercih edildiği, taşınmazların konumu, denize olan yakınlığı, alan büyüklüğü, malzeme ve işçilik kalitesi, site konsepti, sunduğu hizmetlere bağlı olarak bin 750-4 bin TL/metrekare aralığında değiştiği gözlemleniyor.
Kuşadası ise daha mütevazı ve orta gelir grubuna hitap eden proje ve yazlık konutlara sahip. Fiyat aralığı da taşınmazların konumu, denize olan yakınlığı, alan büyüklüğü, malzeme ve işçilik kalitesine bağlı olarak yaklaşık bin 500-3 bin 500 TL/metrekare aralığında değişiyor.

Haberin Devamı

Yazlık alımında ideal zaman

SEZON KISA AMA TALEP YÜKSEK
Kuzeyde ise Erdek, Ayvalık ve Edremit gibi ilçeler de yaz sezonunun kısa sürmesine rağmen yazlık ev alımı için yüksek oranda tercih edilen bölgelerin başında geliyor. Balıkesir ve Çanakkale’de müstakil bahçeli konutlar tercih ediliyor. Edremit’te 3+1 tipinde ortalama 100 metrekare büyüklüğündeki daireler 120-150 bin TL’den, 150-200 metrekare büyüklüğündeki daireler ise 150-200 bin TL aralığında satılıyor. Erdek’te de benzer rakamlar söz konusu.
Ayvalık ise genel olarak müstakil yapıların ve villaların yoğunlukta olduğu bir bölge. 185-300 metrekare büyüklüğünde değişen konutlar, 200-400 bin TL aralığında fiyatlardan alıcı bulabiliyor. Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde, stüdyodan 4+1 tipine kadar farklı tipteki daireler tercih ediliyor. Fiyat aralığının ise 50-400 bin TL aralığında olduğu görülüyor.
Ayvacık’ta ise daha çok müstakil yapıların ve villalar tercih ediliyor. Ortalama 150-300 metrekare büyüklüğündeki konutlar 150-750 bin TL aralığında el değiştiriyor.

2 MİLYON YAZLIK EV VAR
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülke genelinde toplam hane halkı sayısı 15 milyonu aşarken, 10.3 milyon ev sahibi. Kıyı bölgelerinde yer alan ve ikinci konut olarak da adlandırılan evler konusunda elde bir veri bulunmazken, Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yer alan evlerin sayısının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Şimdilik birkaç proje olsa da önümüzdeki yıllarda ikincil konutların turizm alanında değerlendirilmesiyle birlikte önemli bir ekonomik hareketlilik de yaşanacağını söylemekte fayda var.

Haberin Devamı

KONUT FİYATLARI
Bölge 100 M2/bin TL
Çeşme 250-600
Urla 175-400
Kuşadası 150-500
Bodrum 450-1200

Yazarın Tüm Yazıları