Midyat'ta 3 dernek sınırda duvara tepki gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Midyatta 3 dernek sınırda duvara tepki gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2013 12:58

SÜRYANİ Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Beth Nahrin Asuri Birliği Başkanı Savo İde’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişilik grup, Türkiye’nin güvenlik için sınırda başlattığı duvar inşaatına karşı çıktı.

Haberin Devamı

Midyat’ın Mercimekli Köyü’ndeki Mıhallemi Derneği önünde grup adına basın açıklaması yapan bu derneğin başkanı Mehmet Ali Aslan, Türkiye-Suriye sınır hattına duvarlar örülemeyeceğini söyledi. Duvar inşaatı başlatılmasını kınadıklarını belirten Aslan, "Başbakan, ’Suriye ile vizeleri kaldırdık’ diyordu, şimdi kaldırılan vize yerine Çin Seddi’ni, Berlin utanç duvarını örüyor. İsrail ile Filistin arasına örülen beton duvara karşı çıkan bir Başbakan’ın, kendi ülkesi ile kardeş Suriye arasına beton duvar örmesi büyük bir tezattır" dedi.

Sınırda duvar örülecekse buna sınırın her iki tarafında yaşayan Arap, Asuri, Süryani, Mıhallemi ve Kürtlerin karar verebileceğini öne süren Mehmet Ali Aslan, "Sınır devletleri halklara rağmen karar veremez. Yoksa bunun adı diktatörlük olur, bunun adı demir yumruk yönetimi olur. Sen devlet olarak buna karar veremezsin. Sen devlet olarak, halkın taleplerine hizmet edersin, halklar adına, halkları birbirinden ayıracak, kardeşleri birbirinden koparacak, yabancılaştıracak setler, surlar, duvarlar öremezsin. İlla da, ’sınıra duvar öreceğim’ dersen, sıkıysa gider Edirne Kapıkule’ye ve Edirne İpsala’ya beton duvar örersin" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ali Aslan, İstanbul Taksim’de Gezi Parkı olayları sırasında dozerin önüne geçtiği için ’Gezi fatihi’ dediği BDP Milletvekili Sırır Süreyya Önder’i de iş makinelerin önünde durması için Nusaybin’e davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!