Durmak yok yola devam

Güncelleme Tarihi:

Durmak yok yola devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 22:47

ODTÜ’den geçecek yol için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin geceyarısı operasyonuyla ağaç kesip çalışma başlatmasına öğrenci tepkisi devam ediyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin önceki gece başlattıkları eylem kesintisiz sürerken, belediye de gece-gündüz yol çalışmasını sürdürdü. İş makinelerini durdurmak isteyen öğrenciler ile belediye çalışanları arasında dün sabah saatlerinde arbede çıktı. Polis önceki gece boyunca yerleşke içinde gazla müdahalede bulundu. Gözaltına alınan 3 kişi ise serbest bırakıldı. ODTÜ öğrencileri, önceki gün ‘Fidanını kap gel’ kampanyası başlatarak üniversite yerleşkesine 5 bin fidan dikti. Bugün de ODTÜ Rektörlüğü, fidan dikmek için tören yapacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ağaçları keserek açtığı yola da fidan dikmek isteyen öğrencilere önceki akşam polis müdahale etti. Polis müdahalesinin ardından üniversite yerleşkesine kaçan öğrenciler, sabahın ilk ışıklarına kadar eylemlerini sürdürdü. Öğrenciler sabah saatlerinde inşaatı devam eden yola inerek iş makinelerini durdurmak istedi. Belediye görevlileri iş makinelerini engellemek isteyen öğrencilere müdahale edince arbede çıktı. Polisin olay yerine gelmesinin ardından öğrenciler tekrar üniversite yerleşkesine girdi. Polis, yol etrafında barikat kurarak güvenlik önlemi aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi güvenlik şirketi ANFA’ya bağlı özel güvenlikçiler, iş makineleri ve yol çevresinde güvenlik duvarı oluşturdular. Yerleşke girişinde toplanan bir grup öğrenci ise özel güvenlikçilere tepki gösterdi.

OTOBÜSLER İPTAL

Belediye, eylemcilerin önceki gece bir yolcu otobüsünü durdurması, bir başka otobüsünün ise mekanik sistemini devre dışı bırakması üzerine üniversite yerleşkesinin içine yapılan seferleri iptal etti. Mağdur olan birçok öğrenci, olaya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Bakanlık: ODTÜ’nün talebiyle tünel planlandı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ODTÜ yolunun Ankaralılar için bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Yapılacak yolda tünelden başka bir alternatif söz konusu değil. Yol çalışmaları ODTÜ’nün talebi doğrultusunda tünel şeklinde planlandı” dedi. ODTÜ Rektörlüğü ise resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yol için protokol imzaladıkları yönünde çıkan haberleri yalanladı.Bayraktar, dün yaptığı yazılı açıklamada ise “Her planda yüzde 40’a kadar düzenleme ortaklık payı kesilir. Biz bunu ODTÜ’nün sahip olduğu sosyal donatıların, ormanların kamusal kullanımı olduğunu düşünerek düzenleme ortaklık payını çok kısıtlı tuttuk” dedi.

Haberin Devamı

Rektör sorumlu

? ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’de yol yapım çalışmalarında çıkan olayların sorumlusunun ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar olduğunu iddia ederek, “Sayın Rektör bize ayrı konuşuyor üniversiteye ayrı konuşuyor. Şu an saygımdan konuşmuyorum ama çelişkili davranıp bizi konuşmaya mecbur etmesin” dedi. Gökçek şöyle konuştu: “Bizim gayemiz bekçi dövmek değil üzüm yemek. 2 bin 300 ağaç ve çalı grubu söküldü. Biz 10 katını yani 23 bin ağacı ODTÜ’nün istediği yere dikelim. Olay çıksın istemediğimiz için çalışmayı gece yaptık. Maalesef sayın rektörün bize konuştuğuyla kamuoyuna konuştuğu farklı. Biz ODTÜ Rektörü’yle aracılar vasıtasıyla görüşebiliyoruz. Kendisine karşı çıktığınız bir konu varsa açın Büyükşehir Belediye Başkanı’na söyleyin denildiği halde son olayların ardından bir kez olsun konuşmadık.”

PARA ENKAZ VE AĞAÇ BEDELİ

Ağaçlar için ödenen 211 bin liranın üniversite yönetimi tarafından iade edilmesiyle ilgili olarak ise Gökçek, “Biz o parayı enkaz ve ağaç bedeli olarak kanuni gerekçelerle ödedik. Parayı da yeddiemine aldıracağız. Kabul etmiyorum diye bir şey olmaz” açıklamasını yaptı. Deniz GÜREL/ ANKARA

Haberin Devamı

Askı süresi iptali

ODTÜ’deki yol gerginliği sürerken, tünel formüllü yol planıyla ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun ilginç bir karar verdiği ortaya çıktı. Kurul, İmar Kanunu’nun 8 ve 9’uncu maddeleri uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanıp yürürlüğe giren imar planlarının kesinleşmesi için askıya 30 gün süreyle çıkarılması, ilan edilmeksizin uygulamaya konulan bir imar planının ise iptal edilmesi gerektiğine karar verdi. Danıştay kararının, 30 günlük askı süresi beklenmeden uygulamaya konulan ODTÜ İmar Planı için örnek
niteliği taşıdığı savunuluyor.ODTÜ Yolu’na İdare Mahkemesi’nde dava açan ve plana da itiraz eden avukat Sedat Vural, bu karar ışığında ODTÜ İmar Planı’nın geçersiz olduğunu ve uygulanamayacağını söyledi. Oya ARMUTÇU/ ANKARA

BAKMADAN GEÇME!