Yüksek tirajlı foto muhabiri

Türkiye’nin önde gelen foto muhabirlerinden Mustafa Seven, akıllı telefonların gözde fotoğraf uygulaması Instagram’daki 470 bin takipçisiyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Akıllı telefonların gözde fotoğraf uygulaması Instagram, kendi şöhretlerini de yarattı. Türkiye’nin bu alandaki en önemli ismi ise 470 bin takipçisiyle foto muhabiri Mustafa Seven oldu.
Türkiye’nin önde gelen foto muhabirlerinden olmasına rağmen bu uygulamada paylaştığı “Kare” kadrajlı fotoğraflarla, bu platformda adını duyuran Mustafa Seven, sosyal medyanın fenomenleri arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta yapılan Bursa Fotoğraf Festivali, foto muhabirlerini de bir araya getirdi. “Tek” adını verdiği fotoğraf sergisi hâlâ Bursa’da gezilebilen Seven’le yaptığımız dost sohbetinden, sosyal medyada fenomen olmanın sırlarını aktarıyorum:

FOTOĞRAF MALİYETİ UCUZLADI

Eskiden fotoğrafın üretme süreci ve baskı aşamaları maliyetli bir işti. Fotoğraf makinesi, lensi, film, karanlık oda, banyo, kart baskısı herkesin anında ulaşabileceği bir şey değildi. Teknoloji, fotoğrafın üretim sürecinde karanlık oda ve baskıyla ilgili her şeyi ortadan kaldırdı. Öyle ki, koca makineler cep telefonlarına girdi, herkes fotoğraf çekmeye başladı. Çektiklerini de paylaşmak, sunmak, sergilemek isteyen insanlar için de sosyal medya bir patlama noktası haline geldi.

Haberin Devamı

GÜNDE BİN KİŞİ GELİYOR

Ben Instgram’da ilk fotoğrafımı iki buçuk yıl önce paylaştım. Şimdi takipçi sayım 470 bin. Ama her gün ortalama bin kişi ekleniyor bu listeye. Bu artıştaki en büyük etken, fotoğraflarımın aldığı yüksek beğeniler. Genelde siyah-beyaz hayatın içinden yaşamdan kareler paylaşıyorum ancak fotoğraflardaki ifadelerin güçlü olması şart. Renkli doğa fotoğrafları da sunduğun oluyor ancak insan öyküleri, portreleri kadar beğeni görmediğini keşfettim mesela. Beni takip eden insanlar, hayatın içinden fotoğraflara daha fazla ilgi gösteriyor.

TAKİPÇİSİ ÜNLÜLERDEN FAZLA

Dünyada, yüksek takipçileri olan ünlü isimler var, mesela Hollywood starları gibi. Ama Türkiye’deki şöhretlerin benim kadar takipçisi yok. Zaten toplasanız Türkiye’de de bu sayıda takipçisi olan kişi sayısı 10 kişi falan. Bu listede de profesyonel fotoğrafçılık yapan tek kişi benim. Foto muhabiri olarak uzun yıllar çalıştım, fotoğraf editörü olarak çalıştığım Akşam Gazetesi’nden ayrılalı yaklaşık bir yıl oldu. İyi foto muhabirleri birbirini yakından tanıyor biliyor. Çok değerli arkadaşlar var. Ama Instagram, bu platform beni kitlelerin tanımasında önemli bir araç oldu.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYADAN TEKLİFLER GELİYOR

Raytinginiz yüksek olunca, ajansların çok aradığı isimler arasında yer alıyorsunuz. Öyle olunca bir çok ülkeden fotoğraf konusunda teklifler geliyor. Fotoğraf konusundaki başarının yanı sıra artık paylaşımlarınızla da etki yaratabiliyorsunuz. Foto muhabiri arkadaşlarla aramızdaki bir geyik muhabbeti, tabii ki ciddi değil ama takipçi sayım Türkiye’deki bir çok gazetenin tirajından fazla.

MUSTAFA SEVEN KİMDİR

1974 yılında Sivas’da doğan Mustafa Seven, 1995 yılında Sabah Gazetesi Dergi Grubu’nda başladığı foto muhabirliğini sırasıyla Hürriyet Dergi Grubu, Gazete Pazar, Milliyet ve son olarak da fotoğraf editörü olarak Akşam Gazetesi’nde sürdürdü. Foto muhabirliği yıllarından sonra 2006 yılında GİF’i (Güzel İşler Fotoğrafhanesi) kuran Seven, çalışmalarını halen reklam alanında ve özel projeler ile GİF çatısı altında yürütüyor. Foto muhabirliğinden reklam fotoğrafçılığına kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Seven, son yıllarda ticari işler dışında ürettiği fotoğraflarını, sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları