ABD, Fransa ve Meksika'yı da dinlemiş

Güncelleme Tarihi:

ABD, Fransa ve Meksikayı da dinlemiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 12:15

Fransız ve Alman basınında ABD'nin casusluk kriziyle ilgili çıkan haberler diplomatik kriz yarattı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız vatandaşları ve Meksika eski Devlet Başkanı Felipe Calderon'la ilgili casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edildi.

Haberin Devamı

Eski CIA ajanı Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı casusluk krizinde yer yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Fransız gazetesi Le Monde, ABD'nin milyonlarca Fransa vatandaşının telefon görüşmelerini dinlediği iddiasını ortaya attı.

Bu haber üzerine, Fransa, ABD'ye sert tepki gösterdi. Fransa DIşişileri Bakanı Laurent Fabius, "Müttefikler arasında gizliliğe zarar veren bu tarz eylemler kesinlikle kabul edilemez. Bu tarz faaliyetlerin her ne koşul altında olursa olsun tekrarlanmaması için hemen harekete geçmeliyiz" dedi.

Fransa ayrıca, ABD'nin Paris büyükelçisini çağırarak, nota verdi. Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls da iddiaları "şoke edici" olarak nitelendirdi.

70 MİLYON TELEFON DİNLENDİ

Le Monde'un Snowden'dan elde ettiği yeni belgelere dayandırdığı haberine göre, NSA, 10 Aralık 2012 ve 8 Ocak 2013 tarihleri arasındaki 30 günlük dönemde Fransa'da kayıtlı 70.3 milyon telefonu izlemeye aldı.

Haberin Devamı

NSA'nın "US-985D" kod adını verdiği gizli program kapsamında, Fransa'daki bazı telefon numaraları otomatik olarak izlemeye alındı ve bazı kısa mesajlar kaydedildi.

Le Monde'un haberinin yanı sıra Alman Der Spiegel dergisi de yine Snowden'dan elde ettiği bilgilerle NSA'nın Meksika'da da casusluk faaliyetleri yürüttüğünü bildirdi.

ESKİ BAŞKANIN E-POSTALARINI OKUMUŞLAR

Der Spiegel'in haberine göre, NSA, Meksika eski lideri Calderon'un e-post hesabına girdi ve buradaki e-postaları okudu. Belgelere göre, bu çalışma, "Meksika'nın siyasi sistemi ve iç istikrarıyla ilgili daha fazla bilgi elde etmek amacıyla diplomatik, ekonomik ve üst yönetimin iletişimini" kapsıyor.

Meksika Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, yasadışı casusluk faaliyetlerinin "kategorik olarak kınandığı" bildirildi.

Açıklamada, "Bu uygulama kabul edilemez ve gayrimeşru olup, hem Meksika hem de uluslararası hukuka aykırıdır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!