Türk-Alman ticaret fırsatları için forum

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman ticaret fırsatları için forum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 01:13

Türkiye ve Almanya arasında ticaret rekora koşuyor. Bu yıl hedef 35 milyar doları devirmek. İki ülke arasındaki ilişkiler ve şirketlerin önündeki fırsatlar 25 Ekim’de Frankfurt’ta düzenlenecek Alman-Türk Ekonomi Forumu’nda değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Almanya’nın en önemli finansal iletişim firmalarının başında gelen Maleki Group tarafından 25 Ekim tarihinde düzenlenecek 1. Alman-Türk Ekonomi Forumu, iki ülke şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra önemli bürokrat ve siyasetçileri de biraraya getirecek. Bundan sonra her yıl düzenlenmesi planlanan forum, iki ülke arasında yıllardır artarak devam eden ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi amaçlarken, şirketler için de yeni yatırım alanları ve işbirlikleri yaratması açısından son derece önemli bir yere sahip.

FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Katılımın ücretsiz olacağı forumda tartışılacak konu başlıkları şöyle: Avrupa bağlamında Alman-Türk ekonomik ilişkileri. Finansal hizmeler sektörü: Birbirimizden nasıl öğreniriz? Türkiye’deki Alman, Almanya’daki Türk yatırımları. Bir gün sürecek forumun kapanışı ise Alman-Türk Dostluk Galası’yla yapılacak. Gala aynı zamanda Frankfurt’taki 13. Türk Filmleri Festivali’nin de açılışına ev sahipliği yapacak.
İş Bankası’nın da sponsorlar arasında bulunduğu organizasyonda TÜSİAD Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt, TÜSİAD’ın Almanya karşılığı BDI’nin Başkan Yardımcısı Arend Oetker, Öger Grubu’nun patronu Vural Öger, Roland Berger Üst Düzey Yöneticisi ve Finans Bölümü ortaklarından Gökhan Öztürk, Hessen Alman Türk İşadamları Derneği Başkanı Rukiye Tunç ve Messe Fuarcılık Genel Müdürü Detlef Braun da konuşmacı olarak yer alacak.

Haberin Devamı

2013 REKOR KIRABİLİR

-Bugün Almanya, Türkiye’nin en önemli ticari partneri konumunda.
-İki ülke arasında 2001 yılında 10.7 milyar dolar olan ticaret hacmi 2012 yılında 34.5 milyar dolara kadar yükseldi. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde ise karşılıklı ticaret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 yükselerek 24.6 milyar dolara çıktı. Aynı performans yılın kalanında da devam ederse ticaret hacmi 37.7 milyar dolara ulaşarak rekor kıracak.

Ticarette Almanya ağır basıyor

-Son 11 yılda ticaret yüzde 224 artsa da ekonomi yönetimi Almanya ile olan ticaretten hala memnun değil. Bu rakamı yükselmesi için söz konusu organizasyon oldukça önemli.
-Ticaret hacminin artmasında asıl
etken Almanya’dan yapılan ithalatın yükselmesi.
-Ticarette denge son 11 yıldır hep Almanya’nın lehine. Son olarak 2001 yılını 32 milyon dolar artıda kapattık. O tarihten bu yana Almanya’ya karşı hep ticaret açığı veriyoruz. (2012 yılındaki açık 8.3 milyar dolar.)

Haberin Devamı

5 bin Alman firma Türkiye’de

-Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 5 bini aşkın Alman sermayeli firma bulunuyor. Böylelikle AB ülkeleri içinde Türkiye’de en çok şirketi bulunan ülke olarak Almanya öne çıkıyor.
-Bakanlığın uluslararası yatırım rakamlarına göre Alman merkezli şirketler 2012 yılında Türkiye’ye 532 milyon dolar yatırım yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!