Eğer 'tamam' deselerdi yaşamayacaktı

Güncelleme Tarihi:

Eğer tamam deselerdi yaşamayacaktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 17:11

Konya'da genetik tüp bebek tedavisiyle rahmine iki dondurulmuş embriyo yerleştirilmesine rağmen üçüz bebeklere hamile kalan genç kadına doktorlar, gebeliğin sağlıklı ilerlemesi için anne karnındayken tek yumurta ikizlerinin kalbinin durdurulması teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu duruma karşı çıkan ve doğumdan sonra iki bebeklerini kaybeden çiftin, tek yumurta ikizlerinden “Hasan Emir” ismi verilen bebek hayata tutundu.

4 KEZ DÜŞÜK YAPTI


Mehmet (25) ve Arzu Dündar (23) çifti, 6 yıl önce hayatını birleştirdi. Genç kadın, hamile kalmasına rağmen dört kez düşük yaptı. Bunun üzerine çok sayıda hastaneye başvuran Dündar çifti üç kez kez aşılama, iki kez de tüp bebek tedavisi denemesine rağmen olumlu sonuç alamadı.


Özel bir tüp bebek merkezinde ilk denenen genetik tüp bebek tedavisinde de başarılı olunamayınca ikinci kez, önceden dondurulan iki embriyo annenin rahmine yerleştirildi.

"KALBİNİ DURDURALIM" DEDİLER


Arzu Dündar, embriyolardan birinin parçalanması üzerine üçüz bebeklere hamile kaldı. Kendilerinden sağlıklı gebelik için tek yumurta ikizlerinin kalbinin durdurulması istenen çift, bu teklife karşı çıktı.

Haberin Devamı


Genç kadının, 6,5 aylık hamileyken dünyaya getirdiği bebeklerinden Durmuş Emin bir haftalık, Fatma Berra ise 35 günlükken hayatını kaybetti. Çiftin hayatta kalan tek bebeği ise kalbi durdurulması istenen “Hasan Emir” oldu. Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Hastanesinde uzun süre solunum cihazıyla yaşatılan, şimdi üç aylık olan Hasan Emir, taburcu edildi.


'SAKAT OLUR' DEDİLER, 'OLSUN ÜÇÜNÜ DE İSTİYORUM' DEDİM


Arzu Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca tedavi görmelerine rağmen çocuk sahibi olamamalarının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.


En son tedavide iki embriyo yerleştirildiğinde üçüzlere hamile kaldığını öğrendiğinde çok şaşırdığını ifade eden Dündar, kendilerine üç hastanede de gebeliğin sağlıklı ilerlemesi için tek yumurta ikizlerinin kalbinin durdurulmasının istendiğini anlattı.


Bu öneriye karşı çıktıklarını dile getiren Dündar, "İkizlerin 'sakat' olabileceğini söylediler. Ben 'olsun üçünü de istiyorum' dedim. Üçüzleri düşüreceğim diye çok korktum. Sürekli tedavi altındaydım” dedi.

ONAY VERSELERDİ KUCAKLARI YİNE BOŞ KALACAKTI

Haberin Devamı


Dündar, hamileliğinin riskli geçtiğini, 6,5 aylık hamileyken üçüzlerini dünyaya getirdiğini kaydetti.


Yaşadıklarını anlatırken duygulanan Dündar, prematüre bebeklerinden Durmuş Emin ve Fatma Berra'yı kaybettikleri için üzüntü içerisinde olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:


"Bir ayda iki evlat acısı yaşadım. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın. Çok zor bir durumdu. Dünya daralmış, başıma yıkılmış gibi oldu. Hamileliğimde yaşaması istenilen bebeğim sağlık sorunlarıyla doğdu. Eğer ikizlerin kalbinin durdurulmasına onay vermiş olsaydık, şu an kucağımız yine boş kalacaktı. Doktorlar, sağlık sorunuyla doğan bebeğimin 9 aylıkken dünyaya gelmiş olsa bile sorunlu olacağını ifade etti."

Haberin Devamı


Acılarını ve evlat hasretini hayatta kalan bebekleri Hasan Emir ile dindirmeye çalıştıklarını dile getiren Dündar, geceleri sürekli bebeğinin nefes alıp almadığını kontrol ettiğini söyledi.


"ÜÇÜZ GEBELİĞİN RİSKLERİ VARDI"


Çiftin doktoru Ali Sami Gürbüz ise ailenin durumunu detaylı şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Genetik tüp bebek tedavisinde başarısız olunca rahim içinde sıkıntı olup olmadığını araştırdıklarını anlatan Gürbüz, yapılan kontrollerde bir soruna rastlamadıklarını, buna rağmen hamile kalamamasının moral bozukluğuna neden olduğunu ifade etti.


Umutlarının azaldığına dikkati çeken Gürbüz, sözlerini şöyle tamamladı:


"Rahme iki embriyo yerleştirdik, kadın üçüz bebeklere hamile kaldı. Bu durum, ultrasonla baktığımızda ortaya çıktı. Adeta şok yaşadık. Üçüz gebeliğin riskleri vardı. Tedirgin olduk. Annede tek yumurta ikizlerinin olması bile büyük bir riskti, o yüzden ikizlerin kalplerinin durdurulmasını önerdik. Çünkü bebeklerin hepsini kaybedebilirdik. Bunu kabul etmediler. Aile bizim sözümüzü dinlemiş olsaydı şu an tek yumurta ikizlerinden biri de hayatta olmayacaktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!