Snowden belgeleri Guardian’ın başını yaktı

Güncelleme Tarihi:

Snowden belgeleri Guardian’ın başını yaktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2013 14:16

İngiltere’de Başbakan David Cameron, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski uzmanı Edward Snowden’ın sızdırdığı ve İngiliz istihbarat servislerinin faaliyetleri ile ilgili gizli belgeleri yayımlayan Guardian gazetesinin yasaları çiğneyip çiğnemediğinin tespit edilmesi için parlamentoda seçilmiş bir komitenin soruşturma yapabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Cameron “Yaşananlar ulusal güvenliği zedeledi. Guardian da ulusal güvenlik danışmanım kibarca ellerindeki belgeleri yok etmelerini istediğimizde bu talebimizi kabul ederek belgelerin ulusal güvenliğe zarar verdiğini kabul etmiş oldu. Sonuçta yayımladıkları belgelerin ulusal güvenliğimiz için tehlikeli olduğunun bilincindeydiler. Parlamentodaki seçilmiş komiteler isterlerse bu konuyu daha detaylı araştırabilir ve önerilerde bulunabilirler” dedi.

Ancak Cameron bazı milletvekillerinin Guardian’ın polis tarafından soruşturulması yönündeki taleplerine destek vermedi.

Guardian gazetesi Başbakanlık sözcüsünün Cameron’ın “soruşturma” derken ne kastettiğini açıklamaya yanaşmadığını yazdı.

Gazete, Başbakan'ın sözleri üzerine Kültür Seçilmiş Komitesi, İçişleri Seçilmiş Komitesi, Savunma Seçilmiş Komitesi ve İstihbarat ve Güvenlik Seçilmiş Komitesi’nin kendi özel soruşturmalarını başlatabileceğini belirtti.

Guardian gazetesi Snowden belgelerinin yayımlanmasının İstihbarat servislerinin halka hesap verme sorumluluğu ile ilgili bir tartışma başlattığını iddia etmiş, Cameron ise “Ben Guardian’ın İngiltere’nin sırlarını ve güvenlik personelini tehlikeye atarak sorumluluk ile ilgili bir tartışma başlattığını düşünmesini çok garip buluyorum” demişti.

BİR SORUŞTURMA DA İSTİHBARAT SERVİSİNE
Guardian’ın Snowden belgelerini yayımlamaya hakkı olup olmadığı tartışılırken, parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Seçilmiş Komitesi, İngiliz istihbarat teşkilatlarının yaptığı gözetleme faaliyetleri ile ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatma kararı aldı.

Soruşturmanın bir kısmının halka açık yapılacağı ve isteyen kurum ve kişilerin kanıt tedarik edebileceği belirtildi. Guardian gazetesi soruşturma sürecinde kanıt sunmayı düşündüklerini belirtti.

GREENWALD EBAY PATRONUYLA YENİ BİR MEDYA DEVİ KURUYOR
Bu gelişmelerin arka planında Guardian gazetesinde Snowden gizli belgeleri ile ilgili yayınlardan sorumlu olan ve iki gün önce gazeteden ayrılacağını açıklayan gazeteci Glen Greenwald, EBay’ın kurucusu Pierre Omidyar ile birlikte yeni bir medya organizasyonu kuracağını açıkladı. Yeni oluşuma 250 milyon dolar yatıracağını söyleyen Omidyar bu kararı almasına ABD ve dünyadaki basın özgürlüğü ihlalleri ile ilgili kaygılarının neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

NSA DE HEDEFİ VURMA PROGRAMININ İÇİNDEYMİŞ
Bu gelişmelerin yanı sıra Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve Snowden tarafından sızdırılan belgelerde Obama iktidarının terörle mücadele stratejisinin mezkezinde yer alan hedefi vurma programına NSA'nın da dahil olduğu ortaya çıktı. Bunun en önemli kanıtı da El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yakınında yer alan ve Bin Ladin'in bulunmasına yardımcı olacak çok önemli istihbarat bilgilerinhi CIA ile paylaşan Hasan Gül'ün ölümüyle ilgili belgeler. ABD hükümeti, şimdiye kadar Hasan Gül'ün ölümünü resmi olarak kabul etmedi. Ancak Washington Post'ta yer alan NSA belgelerinde Gül'ün insansız hava aracı operasyonu sonucu öldürüldüğü açıkça belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!