İddianameler kalitesiz

Güncelleme Tarihi:

İddianameler kalitesiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2013 23:16

Avrupa Birliği Komisyonu’nun bugün açıklaması beklenen ‘İlerleme Raporu’nda, Türkiye’deki adalet sistemine yönelik ciddi eleştiriler yer alıyor.

Haberin Devamı

Raporda “iddianamelerin kalitesinin düşük olması ve mantık silsilesinin yetersiz olması, savunma makamının dosyalara sınırlı erişimi, kadınların savcılık ve yöneticilik makamlarındaki temsil oranında değişiklik olmaması” gibi aksaklıklar sıralanıyor. Raporda, Adalet Bakanı ve Müsteşarın HSYK’daki rolleri konusunda değişiklik yapılmaması, mahkemelerde çapraz sorgu yönteminin yanlış uygulanması da tam not alamayan noktalar arasında gösteriliyor.
AB Komisyonu ayrıca, Gezi Parkı olaylarına da değinerek Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının (STK) demokrasi içinde hâlâ yer bulamadığını söylüyor. Gezi olaylarının Türkiye’de sivil toplumun geliştiğini ve giderek etkili olduğunu gösterdiğini belirten Komisyon’un bu bölümde yer verdiği görüşler şöyle:

Haberin Devamı

- Yasal çerçeve STK’ların işleyişini engellemektedir. Aşırı bürokrasi sivil toplum katılımını cesaretlendirmemektedir. STK’ların siyasete katılımı için mekanizmalar bulunmamaktadır.

- ‘Dernek ve Vakıfların Kamu Kurumlarıyla İlişkilerine Dair Yasa’ uygulamaya konulmalıdır. Mevcut durumda denetim ve cezalarla ilgili alanlarda sorun çıkmaktadır. Hükümet-sivil toplum ve parlamento-sivil toplum ilişkileri sistemli ve düzenli bir danışma süreci içinde geliştirilmelidir.

- İçişleri Bakanlığı, derneklerin yardım toplayabilmesi ile ilgili yasa taslağı üzerine sivil toplumla bir danışma süreci başlatmıştır. Bu yasa STK’ların kaynak bulabilmesini kolaylaştırmalı ve dernek kurma özgürlüğünü Avrupa standartlarında güvence altına almalıdır. STK’lara yapılan bağışlarla ilgili vergi ve diğer kolaylıkların yeterli olmaması STK’ları daha çok kamu kaynaklı proje yardımlarına bağlı olmaya mecbur bırakmaktadır.

- Sosyal işletmeler yasada ayrı bir tüzel kişilik olarak tanımlanmamıştır. STK’ların lobi yapabilme güçlerinin ve toplum içindeki saygınlıklarının geliştirilmesi gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!