Bize her yer kesimhane

Güncelleme Tarihi:

Bize her yer kesimhane
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2013 01:10

Kurban Bayramı’nın ilk gününde Başkent’te yine bilindik manzaralar yaşandı. Belediyeler, birçok bölgede kesim alanı kurup Başkentlilere, “Uygunsuz kesim yapmayın” çağrısında bulundu. Ancak vatandaşlar, “Bize her yer kesimhane” anlayışıyla kurbanlarını boş buldukları alanlarda, yol kenarında ve hatta sanayi sitelerinde kesti. Çocuklar da bu görüntülere tanıklık etti.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nın ilk gününde Ankara’da geçen yıllarda meydana gelen manzaranın aynısı yaşandı. Belediyelerin kesim alanlarında sıra beklemek istenmeyen pek çok Başkentli boş bulduğu yerde kurbanını kesti.
Ankaralılar, sabahın erken saatlerinde kurban kesmek için kurban satış ve kesim alanlaranı gitti. Vatandaşlardan bazıları kurbanlıklarının kesimini belediyelerin kesimhanelerinde yaptırırken, bazıları da sıra beklemek yerine hayvanların satıldığı çadırların aralarında kesim yaptı. Birçok vatandaş boş bulduğu araziler ve yol kenarlarında kurbanlarını keserken, oto sanayi siteleri de kurban kesim alanına döndü.

ALAN YETMİYOR

Ankara’daki yerel yönetimler, bölgelerinde kötü görüntülerin yaşanmaması için dev kesim alanları oluşturdu. Kesim alanlarının kötü görüntülerin önüne geçtiğini ancak yetersiz olduğunu savunan bazı vatandaşlar, “Kurban kesim alanları yapılması güzel ama yeterli değil. Her belediyenin bünyesinde bir tek kesim alanı bulunuyor. Bu sayının çoğaltılması gerekiyor” dedi. Kurban kesim alanlarına sığmadıklarını belirten Başkentlilerin yaptıkları uygunsuz kesimlerden bazıları Ankara Hürriyet muhabirlerinin objektifine takıldı.

Haberin Devamı

TAMİRHANEDE KURBAN TELAŞI


Kurbanlıklarını bir an önce kesmek ve etlerini ayırmak isteyen vatandaşlar birbirinden ilginç yollar buluyor. Sincan ve Şaşmaz Oto Sanayi sitelerinde de bayramın birinci günü dükkanların önünde tamir edilecek araçlar değil, kurban edilecek hayvanlar vardı. Ustalar dükkanlarının kapılarını bu kez kendi kurbanlıkları için açtı. Araç tamirinde motor aksamını indirmede kullanılan calaskalarda (kancalı kaldıraç) motor yerine kurbanlıklar asılıydı.


BİLDİKLERİNİ OKUDULAR

Yerel yönetimlerin, kurban satış yerlerine yakın kesimhaneler yapmasına rağmen bazı kent sakinleri ise bildiklerini okudu. Vatandaşlar, ‘Bize her yer kesimhane’ anlayışıyla satış çadırları arasında, boş arazilerde ve yol kenarlarında gerekli hijyen önlemlerini almadan kesim yaptı. Buralarda yapılan kesimle vatandaşlar hem sağlıklarını tehlikeye attı, hem de hoş olmayan görüntülere neden oldu.

Haberin Devamı


ÇOCUKLAR YİNE İZLEDİ

Psikologların her bayram öncesi “Kurbanları çocukların gözü önünde kesmeyin’ uyarılarına rağmen, kentliler kurban kesim yerlerine çocuklarını da götürdü. Vatandaşlar kurbanlıkları keserken çocuklar ellerinde kanlı bıçak olan ailelerini ve kasapları izledi.


GÜREŞ ETTİLER

Kurbanlarını kendileri kesmek isteyen vatandaşlar özellikle büyükbaş hayvanları kesmekte zorluk yaşadı. Vatandaşlar, kurbanlık tosun ve danalarını yere yatırmak için adeta güreşti. 5-6 kişi bir olup kurbanı yere yatırmaya çalıştı. Kimi kurbanın ayaklarındaki bağlı ipten tutup çekerken, kimi de boynuna sarılarak zapt etmek istedi.

SIRTINA ALDI

Vatandaşlar aldıkları kurbanları evlerine götürmek isterken de ilginç görüntüler yaşandı. Bazı vatandaşlar koyunları götürürken inatçı davrananları sırtına aldı, bazıları da arka ayaklarından tutarak el arabası stilinde yürütmeye çalıştı. Büyükbaş hayvanları kamyonete yüklemek isteyenler ise bir hayli zorlandı. Herhangi bir rampa kullanmadan hayvanı kamyonet kasasına bindirmek isteyen vatandaşlar kurbanlıklara eziyet çektirdi.

Haberin Devamı


AMBULANS VAR DOKTOR YOK

Çankaya Belediyesi’nin Mühye Köyün’de kurduğu kurban pazarında vatandaşlar hayvanlarını kendi kesmek isteyince çeşitli kazalar da yaşandı. Yanlışlıkla elini kesen bir vatandaşa gelen ambulansta hiçbir sağlık görevlisinin olmamasına ise gencin ailesi tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!