Bir göç hikayesi ‘Evden Uzakta’

Zaman Gazetesi foto muhabiri Kürşat Bayhan, “Evden uzakta/Away from home” adlı fotoğraf kitabıyla, ödülleri topladı.

Haberin Devamı

İlk olarak, göç fotoğraflarını çekmeye başladığı 2009 yılında, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması”nda foto röportaj dalında birinci olan Bayhan, bu yıl da İtalya’da “Yılın Portfolyoları 2013” ödülünü aldı.
Bayhan’ın fotoğraflarını topladığı “Evden Uzakta/Away from Home” adlı kitap ise henüz hazırlık safhasındayken, geçtiğimiz yıl Bursa Fotoğraf Festivali’nde “Maket Kitap Ödülü” kazandı. Kitap, “Away from home” adı ile İngilizce olarak yayınlanır yayınlanmaz, bu kez Japonya’da düzenlenen Sagamihara Fotoğraf Ödülleri 2013 “Sagamihara Asya Büyük Ödülü”nü aldı.
Kürşat Bayhan, genç foto muhabirleri arasında parlayan bir yıldız olarak dikkat çekiyor. Bayhan, kitabında topladığı göç fotoğraflarının hikayesini anlatı:

Haberin Devamı

BEŞ YILLIK BİR ÇALIŞMA

Yaklaşık beş yıl önce başladığım ‘Evden Uzakta’ projesi, İstanbul’da en fazla göç alan bölgelerden birisi olan Eminönü Küçükpazar semtinde yaşayan insanları kapsıyor. Umudunun ve hayallerinin arkasından koşan binlerce kişi zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor buralarda. 1960, 1980 ve 90’lı yıllarda yaşanan göçün ardından dördüncü kuşak diyebileceğimiz bu kitle, eğitimsizlikleri nedeniyle daha çok gündelik işlerde çalışıyor.

TEK ODALI EVLERDE YAŞAM

Elektrik ve suyun kısıtlı imkanlarda olduğu tek odalı evlerde yaşıyor, bir odada en az on kişi kalıyor. Mutfak ve banyonun olmadığı evlerde aynı odanın içerisinde yemek yapılıyor ve duş alınıyor. Genel olarak seyyar satıcılık, kâğıt ve hurda toplayıcılığı yapan göçmenler ayda yaklaşık 5 yüz lira kazanıyor. İki yüz lirasını ev kirası ve masrafları için harcayan bir göçmen geri kalan kısmını ise köyündeki ailesine göndermeye çalışıyor. İyi bir yaşam umuduyla gelenler hayallerini gerçekleştirebilirse ailelerini de İstanbul’a getiriyor ama bunu başarabilenlerin sayısı çok az.

GÖÇÜN GETİRDİĞİ DEĞİŞİM

Göç olgusu Türkiye’de yaşanan hızlı değişimin en temel öğelerinden biri. Kırdan kente, doğudan batıya, gerçekleşen göç hem yer değiştiren toplumların, hem de göçe hedef olan bölgelerin yaşamını ve toplumunun yapısını etkilemeye devam ediyor. İç göç de İstanbul gibi büyük şehirlerdeki sosyal yapının değişmesine neden oldu. Bu büyük kentlerde ekonomik kültürel ve alt yapı sorunlarını ortaya çıkardı.”

Haberin Devamı


SUNUŞ YAZISINDA MARY ELLEN İMZASI

Kürşat Bayhan’ın kitabının sunuş yazısında ise dünyaca ünlü bir fotoğrafçı Mary Ellen Mark’ın imzası var. Mark’ın sunuş yazısından küçük bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Güçlü ve yürek parçalayıcı fotoğrafları beni derinden etkiledi. Fotoğrafların birinde, İstanbul’daki köhne odasında bir adam yatağında oturuyor. Oda karma karışık. Adamın yüzü, özlemle dışarı baktığı pencereden gelen parlak gün ışığı tarafından aydınlatılmış. Ne düşündüğünü yalnızca hayal edebiliriz. Adam çok üzgün. Adamın elini tutup onu eve götürmek istiyoruz. Kentin soğuğunu, yalnızlığı ve fakirliği hissediyoruz; onların umutsuzluğunu hissediyoruz...”

Haberin Devamı

KÜRŞAT BAYHAN KİMDİR

Kürşat Bayhan 1980 Malatya doğumlu. Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümününden 2003 yılında mezun olduktan sonra Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansa başladı. Profesyonel meslek hayatına 2003 yılında Zaman Gazetesi’nde başlayan Bayhan birçok çatışma bölgesinde görev yaptı ve onlarca ödül aldı. Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Photo City Sagamihara’da Büyük Asya Ödülü’nü Kürşat Bayhan “Evden Uzakta” çalışması ile kazandı.

Yazarın Tüm Yazıları