Almanya'nın konuştuğu 'keşkek' şov

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın konuştuğu keşkek şov
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2013 00:24

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, son yılların en ilginç etkinliklerinden birine sahne oldu. Hürriyet mutfak kültürü yazarı Sahrap Soysal, fuarda keşkek pişirdi, fuar ziyaretçilerine tattırdı.

Haberin Devamı

KÜLTÜR Bakanlığı Gönüllü Tanıtım Elçisi, Hürriyet mutfak kültürü yazarı Sahrap Soysal, Frankfurt Kitap Fuarı’nda keşkek pişirdi. Soysal büyük ilgi gören şovunda, keşkekin yanı sıra geleneksel Türk mutfağının özelliklerini de anlattı.

İŞTE ALMANYA'NIN KONUŞTUĞU KEŞKEK ŞOV

Tanıtımda, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Kültür Ataşesi Osman Şahin ile Hessen Milletvekili Turgut Yüksel de tokmakla buğdayı döverek şova dahil oldu. Sahrap Soysal’ın annesi Hikmet Ataman ile kardeşi Ayşegül Uçan da şovu takip edenler arasındaydı.

Tanıtımda Kahramanmaraş tarhana çorbası, izleyicilerin tattığı ikinci yemek oldu. Soysal ayrıca Türkiye’den birlikte getirdiği ince ince hazırlanmış kuru tarhanalar ile kurut adı verilen kurutulmuş yoğurtlarla ilgili de bilgi verdi.

Haberin Devamı


HÜRRİYET MUTFAĞINDA BAŞLADI
Sahrap Soysal, keşkeki pişirmeye sabahın erken saatlerde Frankfurt yakınlarında bulunan Doğan Medya tesislerinin mutfağında başladı. Soysal’a Hürriyet aşçısı Ercüment Aytun da yardım etti.

Soysal, Türkiye’den birlikte getirdiği yarma ve kavurmayı 30 litrelik kazanlarda üç saat kaynattıktan sonra pişirme işlemine fuar alanında devam etti. Ziyaretçilere de ‘aşk yemeği’ adını verdiği keşkekin nasıl hazırlandığını anlattı:

“Keşkek, buğday, kavurma, ince doğranmış soğan, tereyağı, tuz ve biberden oluşuyor. Keşkeki farklı kılan tadı, hazırlanış şekli ve uzun pişirme sürecidir. UNESCO’ya yoğun temaslar sonrasında 2010 yılında ‘Somut olmayan kültürel mirası’na aldırdığımız tek yemeğimiz. Keşkek bir aşk yemeğidir. Buğday kadın, et erkektir. Kadın eti pişirir ön hazırlıkları yapar, erkek de buğdayı saatler süren pişirme esnasında özü çıkıncaya kadar tokaçla döver. Kadın zaman zaman gelir, özün çıkıp çıkmadığına, etin buğdayla özdeştiğine bakar. İkisinin birlikte hazırladığı tek yemektir. Anadolu’da düğünlerde, sünnet ve benzeri törenlerde pişirilip verilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!