Moskova, zorlu bir sevgili gibi

Haberin Devamı

BAŞTAN anlaşalım, az sonra okuyacağın yazı bir seyahat yazısı değil; Moskova’ya taze düşmüş bir “kuzey ülkesi çaylağının” ilk izlenimleri, canım okur. Fotoğrafardan ve girizgahtan da anlayacağın üzere; Pegasus Hava Yolları’nın yeni başlayan Moskova seferleri ile yolu buraya düşecek gezginlere, sıkı bir Moskova rehberi hazırlamak üzere buradayız. Biz kim miyiz? “Çok Gezenler Kulübü” üyeleri.

Ne ki bu, Çok Gezenler Kulübü
Çok Gezenler Kulübü; dinin, dilin, ırkın, rengin, yaşam alanına, başkasının fikrine saygının, kendi bulunduğumuz sınırlı ortamları (ki buna aile, mahalle, şehir, ülke dahil) terk etmemiz, diğerinin hayatını yaşamaya, anlamaya, hatta benimsemeye başlamamızla mümkün olabileceğine inanan, seyahat yazan, seyahat düşünen bir gezici topluluk. Fikir annesi kendi de bir seyahat yazarı ve blogger olan Hazal Yılmaz. Ancak dikkat! Çok Gezenler Kulübü “işimiz yok, paramız çok, sponsor da buluruz, tatile gideriz” projesi değil. Avrupa’da onbeş yaşında çocuklar diğer ülkeleri tanımak için sırt çantalarıyla yola çıkıyorsa, bizde de neden olmasın, buna belki bir katkımız olur fikrinin ön ayağı. Onların en büyük avantajı dil bilmeleri. Türkiye’de bunun kendine engel olduğunu düşünen, nasıl gideceğiz, bilmiyoruz, dilini de anlamayız cümleleriyle kendine boşuna eziyet eden insanlara “belki Türkçe içerik ve bilinenin dışında bir rehber yardımcı olur” fikri ile yola çıkan bir proje.

Haberin Devamı

Kim bu kulüp üyeleri
Çok Gezenler Kulübü; ağırlıklı olarak blogger’lardan oluşuyor. Ama ben bir blog açtım, iki de şehir yazısı ve fotoğraf yükledim değil mesele. Dünyaya bir seyahat yazarının gözü ile bakabilmen gerekiyor. Mesela; 1. Meraklı olacaksın. 2. Gezmeyi hakkaten seveceksin, günde 10-12 kilometre yürümeye laf etmeyeceksin. 3. Gördüklerini akıcı bir dille aktarmayı bileceksin. 4. Senden sonra bu ülkeye gitmek isteyen insana hayatı kolaylaştırmak için elinden geleni yapacak, hatta onun için gezme rotaları oluşturacaksın. 5. Fotoğraf, video çekmeden olmaz tabii. Bir şehri anlamanın en iyi yolu resimleri. İşte, bu kriterlere uyan herkes bir gün Çok Gezenler Kulübü üyesi olabilir ve seyahatlerden birini deneyimleyebilir.
Daha ayrıntılı bilgi ve başvuru: http://hazalyilmaz.com/anlamarama/?p=11208

Haberin Devamı

Moskova, zorlu bir sevgili gibi

Gelelim Moskova’ya
Hep görmek istediğim ülkeler arasındaydı Moskova. Hep, “orada bir Kremlin var uzakta” tadında bir masal ülkeydi benim için. Sonra bir gün bir şey oldu, ben bu kadar gezi yazısı, konferans, TV programı, dergi yazısı, yazı dizisinin ardından Çok Gezenler Kulübü üyesi oldum. Münih’e doğru yola çıkacakken; Pegasus’un Moskova’ya uygun fiyatlı uçuş başlatması sebebiyle kendimi Moskova’da buldum. Mutluluktan havalara uçtum.
Beş blogger geldik buraya. Amacımız; bizden sonra bu kente geleceklere, ekonomik, eğlenceli, kültürel, sanatsal, gastronomik kısacası esaslı bir Moskova rehberi hazırlamak. Saatlerce çalıştık gelmeden önce. Harita çalıştık, metro duraklarını çalıştık, sarayları, müzeleri öğrendik. Ama buraya gelince dedi ki bize şehir, “Bildiğin her şeyi unut. Ben Moskova’yım. Kendime ait bir dilim, alfabem ve ruh halim var. Sana kolay kolay indirmem yelkenlerimi.”
Bu nedenle Moskova hayatımda gittiğim en zorlu destinasyonlardan biri. Bugün 3. gün; alıştık artık birbirimize. Metro’yu çözdük. Alfebeyi çözdük. Her sabah 7’de yollara düşüp kilometrelerce yürüdük. Yüzlerce fotoğraf ve video çekip yüzlerce adres keşfettik.
Beş farklı yazarın elinden çıkma, bugüne dek hazırlanan en kapsamlı Moskova rehberi; pek yakında Pegasus Magazine ve www.cokgezenlerkulubu.com adresinde emrine amade olacak.

Yazarın Tüm Yazıları