Facebook’ta her ilana kanmayın!

Teknoloji zincirlerinin adını kullanarak, Facebook’a sahte kampanya ilanları veren uyanık girişimciler, piyasa değeri 1050-1500 lira arasında olan cep telefonlarını 699 liraya düşmüş gibi gösteriyor.

Haberin Devamı

Sonra da piyasadan kalkmış eski model telefon gönderiyor.

DÜZMECE alışveriş siteleri-yle binlerce tüketicinin canını yakan internetin uyanık grişimcileri, şimdi de gözünü sosyal medyaya dikti. En gözde mecra ise Facebook. Teknosa, Genpa gibi Türkiye’nin önde gelen teknoloji zincirlerinin adını ve logosunu kullanarak, Facebook’a sahte kampanya ilanları veren uyanık girişimciler, piyasa değeri 1050 lira ile 1500 lira arasında olan cep telefonlarını 699 liradan sattıklarını beyan ediyor. İlanlara aldanıp, sipariş verenler ise son model cep telefonu almayı beklerken, piyasadan kalkmış, eski model telefonlarla yetinmek zorunda kalıyor.

BUGÜNE ÖZEL KANDIRMACASI

Facebook’ta “İşte kampanya” sloganıyla verilen bu sahte ilanlarda, piyasa değeri 1500 lira olan cep telefonları, “Bugüne özel 699 lira” fiyatıyla pazarlanmaya çalışılıyor. İlanlarda, yüzde 100 para iade garantisinin yanı sıra her ne demekse “yüzde 100 orjinal memnuniyet garantisi de vaad ediliyor. Ayrıca, logoların yanı sıra, ilan metinlerinde de “Genpa Garantisi’, “Teknosa kampanyası” gibi firma adları da kullanılarak, Facebook kullanıcıları üzerinde güven duygusu oluşturulmaya çalışılıyor. Bu sahte ilanlar, farklı marka ve modellerdeki cep telefonlarını da içeriyor.

Haberin Devamı

FİRMALARIN HABERİ BİLE YOK

Okuyucularımızdan Hüseyin Genç de, Facebook’ta yer alan bu sahte ilanları, Teknosa ve Genpa ilanı gibi algılayıp, sipariş veren tüketicilerden... Genç, 699 liraya aldığı 1050 ile 1500 lira arasında ki Samsung Galaxy S4 marka telefonu keyifle beklerken, bir anda adresine teslim edilen piyasadan kalkmış, eski model Nokia cep telefonla şok yaşadı. Genpa garantili pazarlanan telefonu, hemen IMEI numarasıyla birlikte Genpa’yı arayarak, sorgulattı. Ancak, böyle bir ilan ve garantinin olmadığının yanı sıra telefonun IMEI numarasının da geçersiz olduğunu öğrendi. Benzer yanıtı Teknosa’dan da aldı.

OYALAMA TAKTİĞİ

Siparişi verdiği numarayı sürekli aramasına rağmen, her seferinde “Bir yanlışlık oldu, sipariş ettiğiniz telefonu yeniden kargoya veriyoruz” yanıtını aldı. Ancak, telefon bir türlü gönderilmedi. Para iadesinde de bulunulmadı. Oyalama taktiği uygulandı. Arkadaşımız Birol Öner, okuyucularımızdan Hüseyin Genç’in başvurusu üzerine Teknosa ve Genpa yetkilileriyle görüştü. Gerek Teknosa, gerekse Genpa’dan yapılan açıklamalar, Facebook’ta yer alan kampanya ilanlarının sahte olduğunu ortaya koydu. Teknoloji zincirleri, bu kampanyalarla ve ilanları veren firmalarla herhangi bir bağlarının bulunmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Facebook reklam denetlemiyor

Facebook’a reklam yaratmak oldukça basit. Kullanıcı, bir Facebook sayfası açtıktan sonra sayfadaki yönlendirmeleri takip edilerek kolayca reklam verilebiliyor. Ancak bu genel kurallar dışında içeriğin kontrolü anlamında sıkı bir denetim bulunmuyor. Bu nedenle şirket zaman zaman önemli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Örneğin yakın zamanda Kanada’da intihar eden bir genç kadının resmi bir Facebook’a reklam veren arkadaşlık sitesinde kullanılmış ve Facebook bu durumdan dolayı özür dilemek zorunda kalmıştı. Facebook, reklam verme ile ilgili kuralları sitesinde sadece 7 madde ile açıklıyor. Örneğin içerik açısından ülkelerdeki yasaklar göz önüne alınıyor. Alkol ve kumar yasağı olan ülkelerde alkol reklamı verilemiyor. Uyuşturucu ve cinsel içerikli reklamlara da dikkat ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları