Gençliğin derdi iş ve eğitim

Güncelleme Tarihi:

Gençliğin derdi iş ve eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 01:28

Ürdün’de 10 çocuklu bir aileden gelen 15 yaşından itibaren gönüllü olarak gençlik üzerine çalışan Ahmad Alhendawi, 1 Ocak’tan itibaren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ilk Gençlik Temsilcisi.

Haberin Devamı

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir dönem yüksek lisans eğitimi alan Alhendawi, yine aynı üniversitede bu kez ders vermek için kürsüye çıktı. Alhendawi ile gençlik üzerine konuştuk:

Gençliğin en önemli sorunları neler?

Dünyada 73 milyon genç işsiz. Kayıtlardaki rakam böyle, ama gerçek sayı daha fazla. Önümüzdeki 15 yıla baktığımızda, 425 milyon yeni işe ihtiyacımız var. Bu bütün devletler için çok büyük bir sorun. Böylece gençlik sorunlarına yatırım yapılması için kamunun ve özel sektörün daha çok bir araya gelmesi gerekiyor. Genç girişimcileri ve küçük işletmecileri desteklememiz şart. En önemli sorunlardan biri de eğitim. Yani iş yaşamına uygun eğitim eksikliği. İş hayatının, istediği eğitim verilmiyor. Değişen koşullara uygun eğitim yok. BM, My World isimli bir anket yaptı.

Bu ankete kaç kişi katıldı?

1 milyondan fazla kişi. Gelen cevaplara göre, en büyük sorunlar arasında birinci sırada iş, ikinci sırada eğitim, üçüncü sırada sağlık geliyor. Eğer sağlıklı bir çevre istiyorsak, bütün bu sorunlara aynı anda hücum etmeli ve aynı anda üstesinden gelmeliyiz. Gençlerin yarısı 25 yaşın altında. Ve de 10- 24 yaş arasına baktığımızda da 1.9 milyar genç insan var. Bu rakam, tarihteki en büyük genç nüfus oranı. Gençlerin yüzde 87’si gelişmekte olan ülkelerden geliyor.

Gençliği bekleyen en önemli tehlikeler neler?

Gençlik, iyi eğitilmiyorsa, iyi imkânlar sunulmuyorsa genelde kötü seçim yapmaları doğal. Kötü davranışlara girme ihtimalleri de yükselir. Sonuçta gençler için daha iyi şartlar yaratabildiğimiz zaman, iş, sağlık, eğitim, riskli davranışlara girme ihtimalleri daha az olur.

Bu görevde siz neler yapmayı planlıyorsunuz?

BM’de gençlerle ilgilenen 40 yetkili kuruluş var. Amaç, gençlere kaliteli eğitim yaratmak, düzgün iş olanakları sunum, girişimciliklerini desteklemek. Sağlık konusunda iyi şartlar sağlamak. Siyasi katılımcı olmalarını teşvik edip, gençlik haklarının korunması en büyük isteklerimizden biri.

Gençlerin siyasete yaklaşımı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Gençler, kendilerinden önceki kuşakların hep dile getirdiği gibi apolitik değil. Politik hareketlere, anlamlarına dair ikna oldukları zaman aktif olarak katılıyorlar. Var olan politik kurumlar gençleri anlamakta güçlük çekiyor. Onlarla ilgili istatistikleri okumakta başarısız olduğunu gören BM de, bu konuda daha fazla aktif olmaya yönlendi.

Haberin Devamı

3 bin 362 okula tablet bilgisayar

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı için 3 bin 362 okuldaki 9’uncu sınıf öğrencilerine tablet bilgisayar dağıtım hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Bakan Avcı, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda Fatih Projesi ile ilgili olarak, “Bugüne kadar 62 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. İhalesi yapılanların dışındaki 13 bin okulumuzun da altyapı ihalesinde sözleşme aşamasına gelindi. 2015’e kadar dağıtılacak yaklaşık 11 milyon tablet bilgisayarın alımı için de ihale süreci devam ediyor. Tabletler meslek liseleri hariç ortaokul ve lise öğrencilerine verilecek.” dedi. Bakan Avcı, öğretmen atamaları ile ilgili olarak şunları söyledi: “2014 Şubat’ta öğretmen ataması yapılmayacak. Yeni açılan imam hatip ortaokulları nedeniyle din kültürü ve ahlak bilgisi alanında öğretmen ihtiyacı var. Ayrıca rehberlik alanında da öğretmen ihtiyacımız bulunuyor. Bütün branşlarda tüm okullarımızı ideal düzeye getirdiğimiz zaman ihtiyaç duyacağımız öğretmen toplam 125 bin kişi civarında. Oysa sadece bugün, kendini öğretmen adayı olarak gören 250 binin üzerinde gencimiz var. Kendisini öğretmen olmaya hazırlayan gençlerimizin büyük bir bölümünü istesek de istihdam edebilecek durumda değiliz.”

Haberin Devamı

Yedek listeden yurt kayıtları

KREDİ ve Yurtlar Kurumu, yurt kayıtlarında sırası gelen yedek öğrencilerin kayıtlarının 11 Ekim Cumartesi günü sona ereceğini duyurdu. İnternet sitesinde yapılan açıklamada, sırası gelen yedek öğrencilerin genel ve ücreti farklı yurt ayrımına dikkat ederek kayıt yapmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!