Dershaneciler: Özel okul, dershanenin yerini doldurmaz

Güncelleme Tarihi:

Dershaneciler: Özel okul, dershanenin yerini doldurmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 16:07

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ve Avrupa Dershaneler Birliği (ENES) adına yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığının özel okula dönüşmek isteyen dershanelere vermeyi düşündüğü teşvik ve destek olumlu bir adım. Ancak, özel okulların dershanenin yerini doldurmayacağını düşünüyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yaptığı “1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelere ruhsat verilmeyecek” açıklamasının ardından tepkiler sürüyor. Dershaneciler, özel okul olmak isteyen dershanelere verilecek teşvikleri olumlu bir adım olarak değerlendirirken, dershanelerin de dar gelirli ailelerin çocukları için fırsat olduğunu savunuyor.
TÖDER ve ENES Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel imzasıyla yapılan açıklamada da dershanelere olan ihtiyaca vurgu yapılarak, “Bakanlığımızın özel okullara vermeyi düşündüğü destek ve teşvikleri olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak özel okulların dershanenin yerini dolduracağını düşünmüyoruz. Dar gelirli aileler sadece sınav hazırlığı yılında 2-3 bin TL masrafla çocuğunu dershaneye gönderebiliyor. Ama çocuğun eğitimi için 13 yıl boyunca yılda ortalama 10 bin TL harcayacak aile sayısının çok sınırlı olduğu açık bir gerçek” denildi.

Haberin Devamı

“Ciddi kaos doğurur”

Dershanelerin Türkiye’de önemli bir eğitim açığını kapattığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Okulların yerine geçmek ya da onların alternatifi olmak gibi bir işlevleri yok. Herkes biliyor ki ülkemizdeki her okulun eğitim düzeyi aynı değil. Bu anlamda farklılıklar ortadan kalksa bile öğrencilerin bireysel anlama ve öğrenme farklılıkları var. Bu da, dünyanın bütün ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de öğrenmeye destek veren dershane, kurs, eğitim danışmanlığı, koçluk gibi kurumlara ihtiyaç oluşturuyor. Bu ihtiyaç giderilmeden sadece yasal değişikliklerle bu tür kurumların kaldırılması ciddi ölçüde kaos doğurur ve ülkenin eğitim düzeyini düşürür.”

“Avrupa’da Eğitim Bakanlıklarına bağlı değil”

Açıklamada, dershanelerin öğrencileri sadece sınava hazırlamadığı, ara sınıflara ders takviyesi yaptığı, ödevlere, projelere destek verdiği de belirtilerek, “İş yoğunluğu içinde ailelerin veremediği destek bu kurumlar tarafından sağlanıyor.
Dershanelerle ilgili düzenlemelerde elbette ki ilk tercihimiz Bakanlığımızın denetiminde çalışmak. Ancak Bakanlık kurumlarımızı kendi bünyesi dışına çıkaracak adımlar atarsa buna da hazırız. Biz kendi derneklerimiz, birliklerimiz ve Ticaret Odalarımız yardımıyla kendi kalitemizi denetleriz. Avrupa’da Türkiye ve Yunanistan dışındaki dershaneler zaten Eğitim Bakanlıklarına bağlı değil. İşyeri güvenliği şartlarını taşıyan her binada bir izin alınmadan dershane açılıyor ve öğrencilere takviye eğitim yapılıyor. Geçen yıl hazırlanan Avrupa Birliği raporuna göre de dershanelerin ülke eğitimlerine yararlı olduğu açıklandı. Ancak Türkiye, Avrupa ülkelerinden bu konuda bir adım önde ve dershanecilik daha kontrollü yapılıyor. Bakanlığımızın dershanelerle ilgili olarak alacağı kararlara katkıda bulunmaya ve ülkemiz için en doğru olanı bulma konusunda danışmanlık yapmaya hazırız. Alınacak kararda dershanelerin okullarımıza ve bölgesel fırsat eşitliğine katkısı unutulmamalı. Takviye eğitimi en ucuza sağlama işlevi de göz ardı edilmemeli. Özellikle de mezun öğrencilerin yeniden sınava hazırlanma işlevini zora sokacak uygulamalardan kaçınılmalı” ifadelerine yer verildi.

BAKMADAN GEÇME!