Yunanistan'dan Erdoğan'a Heybeliada Ruhban Okulu yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandan Erdoğana Heybeliada Ruhban Okulu yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 10:43

Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasıyla ilgili sözlerine yanıt verdi.

Haberin Devamı

Venizelos, "Yunanistan'ın konuyla ilgili tavrı açıktır ve uluslararası hukuka uygundur ve defalarca dile getirilmiştir. Bu tartışmayı sürdürmenin faydadan çok zararı olacaktır" dedi. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin İngilizce sitesinde Venizelos'un bu açıklaması "güçlü ve sert bir yanıt" olarak nitelendirildi.

Erdoğan dün AK Parti grup toplantısında şunları söylemişti:

"Bazıları çıkıyor, ‘Bu ruhban okulu meselesi de halledilmeliydi’ diyor. Kusura bakmasınlar. Biz bir şeyin iadesini yaparken, bir şeylerin iadesini bekliyoruz. Dedik ki Atina’daki camimizi iade edin, restorasyonunu yapalım. Kaç kez söz verdiler. Maalesef hâlâ oyalanıyoruz. Mesela onların bir yetimhanesi vardı. Büyükada’da, muhteşem bir yer. Hemen teslim ettik. Üçüncü bir sorun, Sen Sinod Meclisi üyeleri. Sen dışardan buraya papaz getir, biz bunları TC vatandaşı yapalım dedim. Sinod Meclisi de Lozan’a göre olsun. Bunu da yaptık. Gel gör ki Batı Trakya’da benim 150 bin soydaşımın baş müftüsünü Yunan Hükümeti kendi memuru gibi atıyor. Yahu Bartholomeos’u kendi memurum gibi atıyor muyum? Bu hak nasıl ki Rum Ortodokslarına aitse, sen de benim müftümü atayamazsın. Bunları eş zamanlı yapalım, biz ruhban okulunu açarız."

Haberin Devamı

GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ'NDEN DESTEK
Yunanistan temaslarını sürdüren AB Bakanı Egemen Bağış’ı dün akşam yemeğinde ağırlayan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ise okulun açılması yönündeki temennilerini dile getirdi.

Şerif, "İnşallah bir gün Ruhban Okulu açılır. Batı Trakya'da müftüler yerine oturur. Bir ilahiyat fakültesi açılır. Bu açılışlarda inşallah hepimiz bulunuruz" diye konuştu.

AB Bakanı Egemen Bağış da Ruhban Okulu’nun açılmasının çok zor bir konu olmadığını söyleyerek, "Ruhban Okulunu kapatan da biz değiliz zaten. Herhangi bir iktidar da değil. Bir yargı meselesi. Yargı kararını aşabilmek için atılması gereken bazı adımlar var. Biz bu cesareti ortaya koyabilecek özgüvene sahibiz. Ama istiyoruz ki Yunanistan'da aynı özgüveni ortaya koyabilsin" dedi.

BAKMADAN GEÇME!