Koalisyona psikolojik olarak hazırız

Güncelleme Tarihi:

Koalisyona psikolojik olarak hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 10:22

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Merkel ile yarın yapacağı koalisyon ön görüşmesi öncesi, Hürriyet Avrupa Haber Koordinatörü Celal Özcan’a konuştu.

Haberin Devamı

YEŞİLLER Eşbaşkanı Cem Özdemir, Merkel’le yapacakları ön müzakere öncesinde Hürriyet’e çok özel açıklamalar yaptı. Koalisyona yönelik mesajlar verdi: “Aramızdaki duvarları yıktık. Psikolojik olarak koalisyona hazırız. Yarınki öngörüşmeye çok ciddi ve hazırlıklı gideceğiz” dedi.

BÜYÜK KOALİSYON
Cem Özdemir, büyük koalisyonlarda partilerden birinin ya da ikisinin birden eridiğini, bunun karşısında aşırı uçların güçlendiğini, bunun demokraside sorunlara yol açtığını kaydetti. Ayrıca büyük koalisyon kurulması durumunda Sol Parti ve Yeşiller’in muhalefet partileri olacağına işaret eden Cem Özdemir, bir meclis araştırma komisyonu bile kuramayacakları, muhalefetin haklarının oldukça sınırlı kalacağı uyarısında bulundu.

TEK SEÇENEK SPD DEĞİL
İş dünyasında da büyük çoğunluğun siyah-yeşil koalisyonu istediğini söyleyen Cem Özdemir, “Sermaye ile çevre bir araya gelirse, o zaman Almanya’nın önünü kimse kesemez” dedi. Cem Özdemir, Yeşiller’in şimdiye kadar tek seçenek olarak hep SPD’yi gördüğünü, bu öngörüşmeyle Hıristiyan Birlik Partileri’yle de (CDU/CSU) koalisyon seçeneği doğduğunu kaydetti. Özdemir, “Eskiden Hıristiyan Birlik partilerinin Yeşiller’le koalisyonu ağızlarına bile almazdı. Bugün böyle bir öngörüşme için masaya oturmamız Almanya’da demokrasinin geldiği nokta açısından anlamlı-
dır” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE YEŞİLLERİN GÜNDEMİ
CEM Özdemir, görüşmede ele alacakları konular arasında şunları saydı:

- Çevre dostu ekonomi politikası nasıl olur, vergileri artırmadan kara, demir yolu, eğitim gibi altyapı harcamaları ve borçlanmanın frenlenmesinin finansmanı nasıl olacak?

- Çifte vatandaşlık, kadınlara eşit ücret, eşcinsellerin hakları gibi açık toplum önemli bir yer tutacak.

- Bugüne kadar İçişleri, Maliye gibi bakanlıklar hep muhafzakarlarda kalmış. Bu da yanlış bir imaj...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!