Erdoğan Bayraktar’dan ‘Hürriyet’e teşekkür

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Bayraktar’dan ‘Hürriyet’e teşekkür
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 01:49

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hürriyet’in TEMA Vakfı ile yürüttüğü çevre kampanyasını desteklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

(Görüş, öneri ve sorunlarınızı her gün 09:00 - 22:00 saatleri arasında 0850 266 0 444 no’lu Hürriyet İletişim Hattı’mızı arayarak ya da okuriletisim@hurriyet.com.tr mail adresimize yazarak bildirebilirsiniz.)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “Haydi Türkiye hep birlikte geri dönüşüme” sloganıyla başlatılan “Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi” kapsamında Keçiören Belediyesi işbirliğiyle toplanan atık yağlarla alınan akülü sandalyeler düzenlenen törenle engelli vatandaşlara teslim edildi. Hürriyet gazetesinin TEMA Vakfı ile yürüttüğü kampanyayı desteklediğini söyleyen Bakan Bayraktar, “Gazeteleri geri dönüştürerek ağaç katliamının önüne geçmiş oluyorlar. Hürriyet gazetesine bu anlamda teşekkür ediyorum. Gelişmeye, kalkınmaya çalışan ülke olmamıza rağmen çevre konusunda Avrupa kriterleriyle at başı gidiyoruz. Duyarlılığımızı çok daha fazla artıracağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ERDOĞAN BAYRAKTAR'DAN 'HÜRRİYET'E TEŞEKKÜR



180 BİN TON ATIK

Şu anda Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon ton bitkisel atık yağ kullanıldığını söyleyen Bayraktar, bundan 150-180 bin ton atık oluştuğunu kaydetti. Bayraktar, “Bunun ancak yüzde 10’nunu toplayabiliyoruz. Bu da yılda 1 milyar dolar civarında katma değer sağlıyor. En azından yüzde 70-80’ini yani 100 bin ton toplamamız lazım ki bu 7-8 milyar dolarlara çıksın. Atık yağ, lavaboları, kanalizasyonu tıkıyor, suyu da kirletiyor. Bu konuda hanımlara çok iş düşüyor. Bitkisel atık yağları daha çok toplayarak ekonomiye katkı sağlarken, çevre kirliliğinin de önüne geçmeliyiz. Kendi kendimize bu gayretleri göstereceğiz, çevre duyarlılığını artıracağız, harcamalarımızı daha dikkatli yapacağız. Daha konforlu bir hayata, imkanları daha bol olan bir hayata kavuşmak bizim hakkımız. Bunları hep beraber sağlayacağız” dedi.

Destek veren bayiye ‘TEMA’ sertifikası

Geri dönüşüm bilinci oluşturmak amacıyla başlatılan ve Türkiye genelinde büyük ses getiren ‘3 gazete getirene 1 Hürriyet’ projesine destek veren gazete bayilerine TEMA Vakfı tarafından sertifika verilmeye başlandı.

HÜRRİYET gazetesinin TEMA Vakfı ile ‘3 Okunmuş Gazeteye 1 Hürriyet’ projesine destek veren gazete satış noktalarına sertifika verilmeye başlandı. TEMA Vakfı tarafından verilecek sertifikaları, projeyi destekleyen gazete bayileri almaya hak kazanacak. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç tarafından imzalanan sertifikalarda, doğal varlıkları korumak için destek olan gazete bayilerine teşekkür yazısı yer alıyor.

TÜM ULUSAL GAZETELER

Geri dönüşüm bilinci oluşturmak amacıyla başlatılan proje kapsamında, son bir haftaya ait herhangi üç gazete getirenler, 1 Hürriyet gazetesini ücretsiz olarak alıyor. Toplanan gazeteler, geri dönüştürelecek ve buradan sağlanan gelirlerin tamamı TEMA Vakfı’na iletilecek. Böylece projeye katılanlar, Türkiye’deki doğal varlıkların korunması için destek verecek. Ücretli satılan bütün ulusal gazeteler kampanya kapsamında yer alıyor. Kampanya ekim ayı boyunca devam edecek.

3 AİLENİN SU İHTİYACI

Atılan çöpün yüzde 40’ını oluşturan kâğıt, geri dönüşümün çok önemli materyallerinden biri olarak nitelendiriliyor. Dünya genelinde kâğıt ve karton üretimi yıllık 370 milyon ton civarında bulunurken bu rakam Türkiye’de yıllık 2.5 milyon ton olarak belirtiliyor. Kâğıdın toplanması ve geri dönüşüm işleminden geçirilerek yeniden üretilmek üzere hammadde haline getirilmesi önemli bir sektör halinde gelse de tonlarca kâğıt israf edilmeye devam ediyor.

GERİ DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 43

Bir ton kullanılmış kâğıt çöpe atılmayıp geri dönüştürüldüğünde 12 bin 400 metreküp sera gazı bertaraf ediliyor. Söz konusu geri dönüşümle, 34 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayan 17 yetişkin ağaç korunurken, ayda üç ailenin tükettiği 32 metreküp su tasarrufu sağlanabiliyor. Türkiye’de geri dönüşüm oranı konusunda Avrupa ortalamasının altında yer alıyor. Türkiye’deki geri dönüşüm oranı 43 civarındayken, bu oran Almanya yüzde 72, Avusturya’da yüzde 69, Hollanda’da yüzde 64, İsviçre’de yüzde 63, İsveç’te ise yüzde 55 civarında yer alıyor.

Haberin Devamı

5 Hürriyet’e traş ücretsiz

HÜRRİYET gazetesinin ‘Çevre için daha fazla Hürriyet’ sloganıyla başlattığı geri dönüşüm projesine, Türkiye’nin dört bir yanında destek geliyor. Projeyi desteklemek için Derinceli berber Rasim Uyan, 5 okunmuş Hürriyet gazetesi getireni bedava tıraş etmeye başladı. Berber Uyan, biriktirdiği gazeteleri ise Hürriyet gazetesi merkezine gönderecek. Uzun yıllardır kendisinin de, gazete ve pil toplama gibi etkinliklerle çevreye katkı sağlamaya çalıştığını belirten Uyan, “Bu kampanyayı öğrendiğimde çok mutlu oldum. Doğayı birlikte kurtaracağız. Herkes geri dönüşüme katkı sağlamalı. Vatandaşlarımızın kampanyaya duyarlı olacaklarını düşünüyorum. Ben de toplayacağım gazeteleri Hürriyet gazetesine göndereceğim” dedi.

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!